środa, 2 grudnia 2015

Jaglanka z pesto, pieczoną papryką, orzechami włoskimi i granatem




To danie zaskoczy Was bardzo miło. Jest aromatyczne i pyszne. Zielona kasza jaglana pobudzi Was do życia. Przepis jest wyborny, upieczona papryka przywołuje na myśl sycylijskie słońce.
Koniecznie wypróbujcie przepisu!
Na zdrowie! Moje i Wasze !




Składniki
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej czyli 1 szklanka suchej kaszy
  • 1 papryka czerwona
  • garść orzechów włoskich siekanych
  • suszony tymianek
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • jedna trzecia łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • granat
  • bazylia świeża


Składniki na pesto
  • 1 szklanka rukoli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska bądz himalajska
  • ząbek czosnku, mały
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 4 łyżki oliwy


Paprykę upiecz w 180 stopniach , do lekko czarnej skórki.
Wyjmij z piekarnika, włóż do miseczki i przykryj talerzem na 15 minut.Po tym czasie obierz łatwo ze skórki.
Pokrój w kosteczkę, dodaj orzechów, octu balsamicznego, oliwy, tymianku.wymieszaj, odstaw.
Zrób pesto.
Na suchej patelni upraż słonecznik. Przełóż go do naczynia wraz z pozostałymi składnikami i zblenduj.
Jeśli jest za gęste, dodaj odrobinkę wody mineralnej, aby konsystencja była właściwa.
Do miski wsyp kasze jaglaną, dodaj pesto- wystarczy 1 łyżka.
Wymieszaj.
Jeśli chcesz możesz dodać więcej pesto.
Dodaj paprykę, listki bazylii.
Smacznego i na zdrowie!


Inspirowałam się książką Marka Zaremby "Jaglany detoks"- tam podejrzałam przepis i chcę przekazać go Wam, bo warto!





1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !