wtorek, 1 grudnia 2015

Krem z dyni z nutą kokosa i imbiru z migdałami




To świetna i dobrze rozgrzewająca zupa , w sam raz na takie dni jakie mamy- na jesień!
Będziecie zaskoczeni jaka jest pyszna!
Koniecznie ją zróbcie, bo pora ku temu jest idealna!



Składniki
  • 1 mała dynia, najlepiej hokkaido
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • 3 cm kłącza świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól morska bądz himalajska
  • szczypta cynamonu
  • migdały 100 % organic SYMBIO



Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dynię pokrój w kostkę, jeśli jest to hokkaido, pokrój ją w łupinie. Jeśli jest to inny rodzaj, obierz ze skóry. Wyłóż na blachę pokrytą pergaminem, dopraw solą i piecz około 15 minut.
Odstaw na bok.
Umyta marchewkę pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną w piórka cebulę , posyp przyprawami i smaż około 3 minut ciągle mieszając. Wrzuć dynię i marchewkę, uzupełnij wodą – około 5 cm poniżej poziomu dyni. Dosmacz solą.
Gotuj pod przykryciem około 15 minut.
Wlej mleko kokosowe. Gotuj 5 minut na małym ogniu.
Zmiksuj, spróbuj, dopraw.Podawaj z siekanymi migdałami , około łyżki na talerz. Przed podaniem dodaj szczyptę cynamonu.
Smacznego! Jeśli przygotujecie więcej tej zupy, możecie ją przechowywać kilka dni w lodówce, jeśli będzie za gęsta, dolejcie wody .


(Inspiracja- "Jaglany Detoks" Marek Zaremba)


5 komentarzy:

  1. krem dyniowy mogę jesc codziennie w każdych ilościach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj jadłam krem z dyni hokkaido z pieczoną papryką. Podoba mi się twoja wersja :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !