środa, 16 grudnia 2015

Piernik z makiem,kokosem i powidłami



Piernik to obowiązkowa propozycja na Święta, ja zrobiłam ten próbny, poszedł w jeden wieczór i pewnie zrobię kolejny...i kolejny.
Polecam !


Składniki
  • 2 szklanki maki poznańskiej typ 500
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 łyżki wiórek kokosowych Kresto
  • pół szklanki maku mielonego BackMit

  • 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 3 jaja
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • orzechy włoskie ile chcesz
  • rodzynki jumbo Kresto ile chcesz, ja zużyłam rodzynki do piernika i do pierniczków...ale o pierniczkach... w następnym poście ...


Mąkę wymieszaj z cynamonem, sodą , makiem, kokosem oraz kakao. Następnie wsyp cukier.
Wszystkie składniki suche zmiksować z mokrymi- mlekiem, jajami i olejem.
Rodzynki i orzechy oprószyć delikatnie mąką i wmieszać w ciasto.
Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec nie więcej niż godzinę w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Jeśli chcecie, po upieczeniu polejcie piernik czekoladą.
U mnie bez czekolady poszedł w godzinę.
Smacznego!





1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !