Pierniczki na choinkę i nie tylko!
Pyszne
mięciutkie pierniczki, na których zębów nie połamiesz,a które
będą smakowały każdemu! Dziś u mnie w domu pierniczenie na
całego! Dzięki
Kulinarnej Maniusi znalazłam swój idealny przepis na pierniczki, zmieniłam
nieznacznie składniki.
Pycha...
A
jutro będzie ciąg dalszy !
Polecam
te właśnie pierniki!
Składniki
- batat -czyli słodki ziemniak, minimum 450 g
- 120 g mąki ryżowej
- 250 g mąki poznańskiej typ 500
- 100 g cukru pudru-zmieliłam nierafinowany cukier trzcinowy
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki płynnego miodu gryczanego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta oraz pół łyżeczki cukru waniliowego Delecta
- szczypta soli
Do
dekoracji
- naturalne posypki Decorada Delecta
- rodzynki
- cukier do polew + woda
Najpierw
upiecz ziemniaka w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40
minut.Gdy wystygnie obierz go i zblenduj na gładki krem.
Wszystkie
składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę
ciasta.
Mnie
wyręczył robot z hakiem do chleba, ale wykonanie ręczne też jest
proste, bo ciasto jest idealne i idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi
się i nie trzeba dosypywać mąki.
Wałkuj
na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków.
Piecz
około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo,
piekarniki mamy różne.
Po
wystudzeniu przygotuj lukier.
Posmaruj
każdy pierniczek i dekoruj według uznania. Z Decoradą Delecta jest
to nie tylko dziecinnie proste ale i zdrowe , gdyż Decorada jest
naturalnie bez chemii.
Szybko,
zdrowo i świątecznie.
Spróbujcie
sami razem z dziećmi. Ich malutkie łapki świetnie radzą sobie z posypkami
czy rodzynkami...
Podjadają? Nie szkodzi- to produkty w pełni zdrowe
i naturalne!
Kochana wspaniałe wam wyszły te pierniczki :-) wyglądają cudnie :-)
OdpowiedzUsuńDecorada rządzi ;) oczywiście pod czujnymi spojrzeniami głównodowodzących ;)))
OdpowiedzUsuńJaka pomoc:) pierniczki wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń