Pierniczki na choinkę i nie tylko!



Pyszne mięciutkie pierniczki, na których zębów nie połamiesz,a które będą smakowały każdemu! Dziś u mnie w domu pierniczenie na całego! Dzięki Kulinarnej Maniusi znalazłam swój idealny przepis na pierniczki, zmieniłam nieznacznie składniki.


Pycha...
A jutro będzie ciąg dalszy !
Polecam te właśnie pierniki!


Składniki
  • batat -czyli słodki ziemniak, minimum 450 g
  • 120 g mąki ryżowej
  • 250 g mąki poznańskiej typ 500
  • 100 g cukru pudru-zmieliłam nierafinowany cukier trzcinowy
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki płynnego miodu gryczanego
  •  pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta oraz pół łyżeczki cukru waniliowego Delecta
  • szczypta soli

Do dekoracji

  • naturalne posypki Decorada Delecta
  • rodzynki
  • cukier do polew + woda

Najpierw upiecz ziemniaka w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut.Gdy wystygnie obierz go i zblenduj na gładki krem.
Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę ciasta.
Mnie wyręczył robot z hakiem do chleba, ale wykonanie ręczne też jest proste, bo ciasto jest idealne i idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się i nie trzeba dosypywać mąki.
Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków.
Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne.
Po wystudzeniu przygotuj lukier.
Posmaruj każdy pierniczek i dekoruj według uznania. Z Decoradą Delecta jest to nie tylko dziecinnie proste ale i zdrowe , gdyż Decorada jest naturalnie bez chemii.
Szybko, zdrowo i świątecznie.

Spróbujcie sami razem z dziećmi. Ich malutkie łapki świetnie radzą sobie z posypkami czy rodzynkami...



Podjadają? Nie szkodzi- to produkty w pełni zdrowe i naturalne!
I dodam, że pyszne !




Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

Komentarze

  1. Kochana wspaniałe wam wyszły te pierniczki :-) wyglądają cudnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Decorada rządzi ;) oczywiście pod czujnymi spojrzeniami głównodowodzących ;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka pomoc:) pierniczki wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!