Piernik z makiem,kokosem i powidłami
Piernik
to obowiązkowa propozycja na Święta, ja zrobiłam ten próbny,
poszedł w jeden wieczór i pewnie zrobię kolejny...i kolejny.
Polecam
!
Składniki
- 2 szklanki maki poznańskiej typ 500
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka kakao
- 3 łyżki wiórek kokosowych Kresto
- pół szklanki maku mielonego BackMit
- 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- 3 jaja
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- orzechy włoskie ile chcesz
- rodzynki jumbo Kresto ile chcesz, ja zużyłam rodzynki do piernika i do pierniczków...ale o pierniczkach... w następnym poście ...
Mąkę
wymieszaj z cynamonem, sodą , makiem, kokosem oraz kakao. Następnie
wsyp cukier.
Wszystkie
składniki suche zmiksować z mokrymi- mlekiem, jajami i olejem.
Rodzynki
i orzechy oprószyć delikatnie mąką i wmieszać w ciasto.
Foremkę
keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec nie więcej niż
godzinę w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Jeśli
chcecie, po upieczeniu polejcie piernik czekoladą.
U
mnie bez czekolady poszedł w godzinę.
Smacznego!
wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuń