poniedziałek, 14 grudnia 2015

Wege-pasta z pieczonej papryki, awokado, ciecierzycy i suszonych pomidorów



Ta pasta zagościła u mnie w lodówce , zastępując pasztety i inne smarowidła o podejrzanym składzie.
Wykonanie jest bardzo proste, gdyż wszystko ze sobą musimy zblendować na gładko.

Składniki
  • 3 dojrzałe awokado
  • pół szklanki ciecierzycy, może być z puszki.Po odlaniu zalewy, przepłukajcie cieciorkę na sitku
  • 6 suszonych pomidorów, z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • garść listków bazylii
  • suszone oregano- ile chcesz u mnie pół łyżeczki
  • 2 duże łyżki nasion słonecznika- upraż je na suchej patelni
  • sól himalajska do smaku
  • oliwa z oliwek kilka łyżek
  • kawałeczek dyni
  • pieczona papryka , u mnie 2 sztuki ...może być więcej 


Paprykę umyj, połóż na papierze do pieczenia i upiecz w 180 stopniach , do prawie czarnej skórki. Dynię pokrojona w kostkę również upiecz, razem z papryką, ale wyciągnij ją już po 15 minutach.
Upieczoną paprykę odłóż zamkniętą w szklanym naczyniu, na jakieś 15 minut, a następnie ściągnij skórkę. Zejdzie bez problemu.




Do naczynia włóż wszystkie składniki i zblenduj na pastę.
Możesz zmiksować na zupełnie gładko, a możesz na rustykalną masę z drobinkami słonecznika- jak lubisz.
Pasta jest idealna do smarowania "deseczek" czyli pieczywa chrupkiego.
Może być dodatkiem do kanapek, koreczków a nawet do ugotowanej kaszy jaglanej.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !