Ciasto miodowo-orzechowe



Kochani, to ciasto pokocha chyba każdy. Jest pyszne. Jadłam je po raz pierwszy w te Święta.
Bratowa przywiozła ze sobą i od razu postanowiłam zrobić identyczne na Sylwestra. Ciasto ma to do siebie, że im dłużej leży, tym lepiej smakuje.
Przechowywane w lodówce, ale podawane raczej w temperaturze pokojowej.
Ma się rozpływać w ustach!


Składniki na ciasto
  • pół kg mąki
  • 10 płaskich łyżek cukru u mnie trzcinowy
  • 200 g masła
  • 2 duże wiejskie jaja
  • 2 łyżki płynnego miodu u mnie akacjowy MIODY POLSKIE
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w łyżce mleka

Krem
  • pół litry mleka 3.2%
  • pół szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła

Lukier z orzechami
  • 300 g orzechów włoskich u mnie KRESTO
  • 200 g masła
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 4 łyżki miodu akacjowego MIODY POLSKIE

Ze składników na ciasto wyrobić kulę.
Podzielić na dwie części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozwałkować jedną część i upiec na złoto w 180 stopniach nie dłużej niż 12 minut, bo się spali.

Odstawić do wystudzenia.
Międzyczasie przygotować lukier.


Rozpuścić masło , miód i cukier, wsypać orzechy i uprażyć. Nie za długo, aby się nie zaczęły wiązać.


Na blachę rozwałkować drugi placek i wyłożyć na niego lukier orzechowy, szybko rozprowadzić, bo będzie nam zastygał.
Rozprowadzamy gorący.
I tak przygotowany wierzch ciasto + lukier pieczemy około 15 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.

Robimy krem.
Składniki na krem mieszamy ze sobą, najlepiej mikserem i gotujemy budyń. Wychładzamy go zupełnie. Masło ubijamy na puch i dodajemy po trochę budyniu. Aż się skończy i powstanie masa gładka i bez grudek.

Smarujemy pierwszą warstwę upieczonego ciasta kremem.


 Przyciskamy blatem z orzechami.


Wkładamy do lodówki.
Najlepiej na noc.



Świetnie się kroi.
Jest pyszny.
Polecam!
Placek każdemu wyjdzie, nie należy się go bać, a smakować będzie każdemu!



Komentarze

  1. Wspaniałe ciacho, zamawiam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekę to ciasto od lat ,ale z tej proporcji robię 3 placki ,na trzeci rozprowadzam orzechy,a masy wystarcza na przełożenie 2-ch warstw






    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam go po raz pierwszy :-) Następnym razem zrobię jak Pani/Pan .
      Pozdrawiam :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!