Pierniczki



Musiałam upiec pierniczki. 
Znowu! Na pewien cel.
A, że te robią się błyskawicznie, i są bezbłędne i co najważniejsze w kwestii – bardzo długo poleżą- to w kilka godzin udało się zrobić dzieciakom pierniczki.
Ten pierniczek rozpływa się w ustach.
Można je przygotować niezależnie od pory roku!


Składniki
  • batat -czyli słodki ziemniak, minimum 450 g
  • 120 g mąki ryżowej lub kokosowej
  • 250 g mąki poznańskiej typ 500
  • 100 g cukru pudru-zmieliłam nierafinowany cukier trzcinowy
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki płynnego miodu gryczanego może być inny
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Do dekoracji

rodzynki sułtańskie KRESTO
  • posypki wszelakie
  • cukier do polew + woda

Najpierw upiecz ziemniaka w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut.
Gdy wystygnie obierz go i zblenduj na gładki krem.
Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę ciasta.



Mnie wyręczył robot z hakiem do chleba, ale wykonanie ręczne też jest proste, bo ciasto jest idealne i idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się i nie trzeba dosypywać mąki.
Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków.
Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne.
Po wystudzeniu przygotuj lukier.
Posmaruj każdy pierniczek i dekoruj według uznania. U mnie z rodzynkami i posypkami. Odstawić do przeschnięcia i...

Smacznego!






Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!