czwartek, 7 stycznia 2016

Makowiec najprostszy



Moi Kochani zrobiłam makowca według przepisu mojej bratowej, troszkę zmodyfikowałam składniki.
Makowiec idealny na każde Święta !
I prosty jak drut!




Składniki na ciasto
  • pół kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • pół kostki masła
  • 2 żółtka
  • 2 całe jaja
  • około 2 porządnych łyżek śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka cukru waniliowego

Dodatkowo na masę makową
  • masa makowa
  • żurawina suszona i wiśnie suszone Skworcu
  • mieszanka skórek
  • figi suszone opcjonalnie



Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 równe części. Powstaną 2 makowce.
Obie części rozwałkować na grubość ok 1 cm, rozsmarować masę makową i posypać posiekaną żurawiną, wiśnią, skórkami,figami.




Zwinąć dwa rulony. Zawinąć każdy osobno w papier do pieczenia, nie za ciasno.
Piec w 180 stopniach około 45 minut.
Smacznego!












1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !