Makowiec najprostszy
Moi
Kochani zrobiłam makowca według przepisu mojej bratowej, troszkę
zmodyfikowałam składniki.
Makowiec
idealny na każde Święta !
I
prosty jak drut!
Składniki
na ciasto
- pół kg mąki
- 1 szklanka cukru
- pół kostki masła
- 2 żółtka
- 2 całe jaja
- około 2 porządnych łyżek śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- torebka cukru waniliowego
Dodatkowo
na masę makową
- masa makowa
- żurawina suszona i wiśnie suszone Skworcu
- mieszanka skórek
- figi suszone opcjonalnie
Wszystkie
składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 równe części.
Powstaną 2 makowce.
Obie
części rozwałkować na grubość ok 1 cm, rozsmarować masę
makową i posypać posiekaną żurawiną, wiśnią, skórkami,figami.
Zwinąć
dwa rulony. Zawinąć każdy osobno w papier do pieczenia, nie za
ciasno.
Piec
w 180 stopniach około 45 minut.
Smacznego!
Myślałam, że to drożdżowiec...:)
OdpowiedzUsuń