Makowiec najprostszy



Moi Kochani zrobiłam makowca według przepisu mojej bratowej, troszkę zmodyfikowałam składniki.
Makowiec idealny na każde Święta !
I prosty jak drut!




Składniki na ciasto
  • pół kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • pół kostki masła
  • 2 żółtka
  • 2 całe jaja
  • około 2 porządnych łyżek śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka cukru waniliowego

Dodatkowo na masę makową
  • masa makowa
  • żurawina suszona i wiśnie suszone Skworcu
  • mieszanka skórek
  • figi suszone opcjonalnie



Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 równe części. Powstaną 2 makowce.
Obie części rozwałkować na grubość ok 1 cm, rozsmarować masę makową i posypać posiekaną żurawiną, wiśnią, skórkami,figami.




Zwinąć dwa rulony. Zawinąć każdy osobno w papier do pieczenia, nie za ciasno.
Piec w 180 stopniach około 45 minut.
Smacznego!












Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!