Krem buraczano - jaglany z olejem rzepakowym
Dziś
na obiad będzie po raz kolejny zupa z buraka i jabłka.
Pyszna,
zdrowa i totalny detoks!
Jedyne
co musicie zrobić to upiec buraka w piekarniku w folii aluminiowej.
Moje
buraki piekły się w piecu chlebowym u babci na wsi.
Składniki
- 8 średnich buraków
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- pół szklanki mleka kokosowego
- 1 czerwona cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 2 cm świeżego kłącza imbiru
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki lub mniej kurkumy
- pół łyżeczki nasion kolendry, może być mniej
- pół łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
- szczypta majeranku
- olej rzepakowy do smażenia RAPSO
- sól himalajska różowa lub morska
Buraki
upiecz w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut. Odstaw
do przestygnięcia.
Gdy
już będą chłodne ,obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
Ugotuj
kaszę jaglaną zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu.
W
garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulkę ,pokrojoną
w piórka,posiekany czosnek oraz starty na tarce imbir.
Mieszaj
około 3 minut.
Wsyp
przyprawy, podsmażaj. Wrzuć buraki oraz pokrojone w kostkę jabłko,
zalej wodą .
Dopraw
solą i gotuj pod przykryciem około 10 minut.
Po
czym wlej mleko kokosowe i dodaj kaszę jaglaną.
Gotuj
jeszcze 5 minut.
Zblenduj
na gładki krem.
Podawaj
z olejem rzepakowym, u mnie Rapso.
Posyp pestkami dyni!
Na
zdrowie!
Wygląda po prostu pysznie :-)
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych zup:)
OdpowiedzUsuń