wtorek, 2 lutego 2016

Sernik na kruchym spodzie z polewą czekoladową


sernik na kruchym spodzie,sernik,rodzynki, (1)

Sernik...chyba istnieje na niego tysiące  przepisów, każdy ma swoje rady na to ,aby nie opadł, niektórzy nim rzucają, niektórzy  nie otwierają drzwiczek od piekarnika,inni nie wytrzymują i wyciągają od razu....ale ważne jest chyba to, i większość się z tym zgadza, aby składniki miały temperaturę pokojową- czyli były wyciągnięte z lodówki na 3 godziny przed robieniem sernika, z lodówki.


Raz sobie opadnie, raz sobie nie opadnie...ale co ciekawe, w obydwu przypadkach zostaje zjedzony bez problemu!

sernik na kruchym spodzie,sernik,rodzynki, (1)

Składniki na spód
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru, ja mielę w młynku do kawy zwykły cukier kryształ
  • 200 g masła
  • 2 duże żółtka

Składniki na masę serową
  • 1 kg twarogu- zmielonego albo z wiaderka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru + kolejne 100 g cukru pudru
  • 5 dużych jaj- oddziel białka od żółtek
  • pół szklanki śmietanki 30 % lub 36 % może być czekoladowa
  • cukier waniliowy
  • jeśli lubicie to dodatkowo rodzynki i skórka pomarańczowa

Najpierw musimy zrobić kruche ciasto. 
Ze wszystkich składników na ciasto, zagnieć elastyczną kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie rozwałkuj na prostokąt.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i pokryj ciastem. Jeśli ciasto jest zbyt plastyczne, odrywaj kawałek po kawałku i wylep blachę jak plasteliną, aż do skończenia ciasta.
Nakłuj widelcem w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, piecz około 10 minut.
Wyjmij i odłóż na bok.

Masa serowa- obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni. Żółtka ubij na puch razem ze 100 g cukru pudru.Twaróg zmiksuj ze śmietanką i dodawaj powoli ubite z cukrem żółtka,miksuj.
Dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, miksuj.
Białka ubij na sztywną pianę z drugą porcją 100 g cukru pudru, pianę delikatnie połącz z masą serową, dodaj rodzynki i skórkę z pomarańczy jeśli lubisz.
I tak otrzymaną masę serową wyłóż na podpieczony wcześniej spód.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut,następnie obniż temperaturę do 150 stopni i piecz około godzinę lub więcej, musisz obserwować.
Po czasie wyłącz piekarnik i nie otwieraj go. A po pół godzinie uchyl drzwiczki i zostaw do wychłodzenia.
Rozpuść czekoladę deserową lub mleczną , pokryj zygzakami sernik.
Gotowe.
Serniki lubią wypoczywać w lodówce bez przykrycia. Na drugi dzień są o wiele smaczniejsze.

Trudno to wytłumaczyć tym , którzy jedzą je jeszcze ciepłe. Jak ja.

sernik na kruchym spodzie,sernik,rodzynki, (1)

sernik na kruchym spodzie,sernik,rodzynki, (1)

1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie.:)))
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !