sobota, 23 kwietnia 2016

Krokiety z pieczarkami

krokiety z pieczarkami,olej ryżowy,Olitalia, VOG,pieczarki,


Któż z nas nie lubi krokietów? Są pyszne, rozpływają się w ustach i nawet jeśli pracochłonne, to ich smak wynagradza wszystko.
Nie są skomplikowane w przygotowaniu.


Składniki
- usmażone naleśniki
  • 500 g pieczarek
  • tarty ser żółty ok. 70 g
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • jajo
  • bułka tarta
  • masło około 1 łyżka
  • olej ryżowy u mnie Olitalia Index Food
krokiety z pieczarkami,olej ryżowy,Olitalia, VOG,pieczarki,

krokiety z pieczarkami,olej ryżowy,Olitalia, VOG,pieczarki,

Pieczarki umyj i poszatkuj.Ser zetrzyj na grubych oczkach.Cebulę pokrój w kosteczkę, a pietruszkę drobno posiekaj.
W rondlu rozgrzej olej ryżowy i wrzuć pieczarki. Posól lekko, aby szybciej puściły wodę.Gdy odparuje woda dodaj łyżkę masła.
Cebulę możesz dodać teraz lub jeśli chcesz usmaż ją na osobnej patelni i dodaj potem do pieczarek.
Gotowy farsz powinien lekko przestygnąć. Dodaj pietruszkę i starty ser. Całość farszu dosmacz pieprzem i solą.
Naleśniki wysmaruj równomiernie farszem i zwijaj jak gołąbki – czyli najpierw wszystkie brzegi do środka, a potem w rulonik.
Gotowe krokiety obtaczaj najpierw w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej.
I smaż powoli na oleju ryżowym, tak aby się zezłociły, a nie przypiekły za mocno.
Smacznego!
Soczyste krokiety gotowe.
Podałam je z glassą sojową z dodatkiem octu balsamicznego z Modeny.
Pyszne!

krokiety z pieczarkami,olej ryżowy,Olitalia, VOG,pieczarki,

krokiety z pieczarkami,olej ryżowy,Olitalia, VOG,pieczarki,







2 komentarze:

  1. Takie krokieciorki jak lubię :) Pieczarkowy farsz jest pyszny i niezwykle mi przypadł do gustu, choć przyznam, że takie krokiety jadłam już dawno. Stanowczo zbyt dawno :( Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !