czwartek, 21 kwietnia 2016

Młoda kapustka wiosenna


Rapso,olej rzepakowy,kapusta,biala kapusta,



Nadeszła wiosna, aż chce się żyć, rozkwitać, gotować lekko.
Lekko to znaczy zdrowo, a jak zdrowo to warto sięgnąć po olej rzepakowy trochę zapomniany w naszej kuchni.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego polecam go dzisiaj do tej wiosennej kapustki.

Może być ona dodatkiem lub daniem samodzielnym. Do dzieła, gdyż danie jest smaczne i aromatyczne
Rapso,olej rzepakowy,kapusta,biala kapusta,


Składniki
  • główka młodej wiosennej kapusty białej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 200 g piersi  z kurczaka, może być więcej/mniej ,możesz dać wiejskiej kiełbasy, boczku , jeśli lubisz
  • 2 czerwone cebule, raczej małe
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki passaty pomidorowej i kilka pomidorów suszonych
Rapso,olej rzepakowy,kapusta,biala kapusta,

Poszatkuj kapustę i zlej wrzątkiem, duś do miękkości.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pokrojone na kawałeczki piersi z kurczaka, dosmacz solą i pieprzem.
Przełóż do garnka z kapustką, dodaj pomidorowego sosu z butelki.
Wymieszaj , dosmacz koperkiem.
Cebulę pokrój drobno, podsmaż na oleju rzepakowym i dodaj do całości, duś.
Jeśli lubisz , zastosuj zasmażkę, u mnie jej nie ma, dlatego kapustka jest niezwykle lekka i wiosenna. Idealna na obiad.

Przed podaniem można skropić olejem rzepakowym, smacznego!

Rapso,olej rzepakowy,kapusta,biala kapusta,

Rapso,olej rzepakowy,kapusta,biala kapusta,


1 komentarz:

  1. Wspaniała! Taka, jak lubię. Pyszności. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !