piątek, 8 kwietnia 2016

Sycylijskie migdałowe ciasteczka- biscotti di mandorla


Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Kochani, dziś u mnie ekspresowe i niezwykle pyszne sycylijskie ciasteczka migdałowe.
Wypiek , który podaje się tam w sytuacjach świątecznych z amaretto lub innym słodkim sycylijskim likierem! Gwarantuje Wam , że ciastka zrobicie raz...i będzie to Waszym stałym punktem!
Tu nie ma co nie wyjść! 4 składniki i ciastko gotowe!


Wyobraźcie sobie, że zanim ciastko trafi na stół Sycylijczyka, przechodzi
dość ciężką drogę.

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Najwspanialsze migdały to pochodzące z miasta mojego męża, tzw. PIZZUTA DI AVOLA, to migdał o wyjątkowym smaku i wspaniałym kształcie. Używa się ich najczęściej do confetti, gdyż ma regularny kształt i jest słodki.
Jest przy nim dużo pracy, dodam, że zbiera się je w okresie największej kulminacji upałów na Sycylii, gdzie przed 11.00 już trzeba zejść z pola.
Popołudniami obiera się ręcznie migdały z zielono-szarego  "ubranka".

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Następnie suszy i przewraca i suszy...na pełnym słońcu.

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Potem ręcznie rozbija się je uwalniając z twardej skorupy...Ręce Sycylijczyka są poranione od migdałów i zniszczone pracą.

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Następnie migdały trzeba  sparzyć, obrać ze skórki i zmielić na mąkę.
My na szczęście nie będziemy nic obierać, mielić , suszyć...
Skorzystam w tym przepisie z gotowej ekologicznej mąki z migdałów, która jest niczym innym jak mielonym migdałem.
Można ją wyjadać prosto z opakowania!
Mąka z migdałów SYMBIO nie jest gorzka i idealnie nadaje się do tych właśnie ciasteczek!

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

W robieniu ciastek migdałowych istnieje zasada , którą wpajały mi sycylijskie sąsiadki- ilość mączki z migdałów = ilości cukru pudru.
Przetrzymałam je minute dłużej w piekarniku, aby skorupka zrobiła się lekko brązowa i chrupiąca. Taka jak u świeżego wiejskiego chleba.
Ciekawostka! Świeże ciasteczka , prosto z piekarnika pachną jak włoska piekarnia!
Trzymajcie się proporcji i zróbcie te ciastka koniecznie, najlepiej od razu podwoić ilość składników, bo ciastka znikają w ekspresowym tempie i będziecie żałować , że nie zrobiliście ich więcej. Ciastka mogą bardzo długo leżeć, ale obawiam się, że nie poleżą.
Powinno Wam wyjść 40 ciasteczek wersji mini.
Ja zrobiłam je większe.Te ciasteczka pasują idealnie do włoskiego likieru Amaretto!
Koniecznie je zróbcie i powiedzcie jak Wam smakowały!
Do dzieła!

Składniki
  • 300 g ekologicznej mąki z migdałów SYMBIO
  • 3 białka
  • 300 g cukru pudru + mniej więcej tyle samo na obtaczanie ciastek
  • 1 łyżka miodu
  • migdały do dekoracji lub np.wiśnie kandyzowane,lemon curd,dowolne konfitury


Wszystkie składniki zmiksuj na gęstą plastyczną masę, nie martw się, ciasto będzie się lepiło niemiłosiernie do ścianek. Nie dodawaj żadnej mąki, tak ma być!

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Wyłóż masę do naczynia , przykryj je i wstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Przygotuj cukier puder w głębokim talerzu. Małą łyżeczką nabieraj porcje wielkości małego orzecha włoskiego ( moje były raczej wielkości gigantycznego orzecha , ale radzę Wam robić małe kulki, gdyż ciastka znacznie podwoją swoją objętość ).
Staczajcie masę bezpośrednio do cukru pudru i formujcie kulki, lekko je spłaszczając. Układajcie na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Zachowajcie odstępy!
Wciśnijcie po 2-3 migdały na każde ciastko.

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,


 Powinno się je sparzyć i obrać ze skórki, ale ja lubię rzeczy rustykalne i nie obrałam ich. Wyszły równie pyszne!
Należy piec w 180 stopniach nie więcej niż 15 minut.

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Ciasteczka są wspaniale chrupiące dookoła i skrywają lekko ciągnące się wnętrze.
Zjecie kilka na ciepło, gwarantuję!

Smacznego!

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

25 komentarzy:

  1. Jak zakupie taka mąkę to się skuszę na te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny wpis! A ciasteczka wyglądają przecudnie! Też mam tę mąkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję po tylu latach mogę stwierdzić że jest to jedyna mąka którą moje dzieci wyjadają prosto z worka, łyżeczką

      Usuń
  3. Ciacha wspaniałe. Koniecznie takie upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zajrzałam do przepisu który został dodany w 2016 roku ale czasu upłynęło Powiem ci że zjadłabym Z miłą chęcią raz jeszcze

      Usuń
  4. Wygląda apetycznie!

    Zapraszam na konkurs, który jest na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam migdały. Z chęcią bym zrobiła takie, ale bardziej to zjadła. Leniuszek mnie dziś ogarnął, ale nie odmówiłabym takich wspaniałych słodkości. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

  6. Twoje ciasteczka są przecudnej urody, a smak wiem na pewno, że jest ....
    muszę je wypróbować - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak sobie przeglądam przepisy najchętniej czytane i zastanawiam się czy spróbowała Pani je zrobić

      Usuń
  7. Chyba ich nie jadłam bedac na Sycylii :) ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie I chyba muszę spróbować je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej to wrócić na Sycylię i poprosić o biscotti di mandorle artigianali. Nie muszą być koniecznie okrągłe mogą mieć kształt naszych kopytek czy czy knedlików kropka charakterystyczne są właśnie te pęknięcia na ciastkach które sugerują już pochodzenie. Sycylia ziemia spieczona i popękana od słońca

      Usuń
  8. Niesamowicie muszą być dobre, zrobię już dziś, o ile zdobędę migdały mielone, ale raczej znajdę. uwielbiam... Aż mi się głodno zrobiło na te pyszności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla niektórych są przeraźliwie słodkie dlatego trzeba je robić jaką małe ciasteczka tutaj trochę mnie poniosło i są naprawdę duże z jednego takiego ciastka na pewno zrobiłby 2. To Amaretto ma też duże znaczenie hi hi

      Usuń
  9. Nigdy nie jadłam takich ciasteczek, ale chętnie spróbuję, bo uwielbiam migdały. U nas w Galicji robi się z nich ciasto Santiago 🙂

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszą być pyszne. Zapytam w zaprzyjaźnionym sklepie, czy mają taką mąkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się że mąka będzie tańsza niż kupienie migdałów i ściągnięcie z nich skórki suszenie i mielenie ich na mąkę. Ostatnio chciałam zrobić ponownie te ciastka Ale odkryłam opakowanie mąki migdałowej do połowy puste ponieważ moje dzieci namiętnie wyjadał yto prosto z opakowania łyżeczką i nic mi o tym nie mówiły haha

      Usuń
  11. Ale wspaniały przepis, zrobię na pewno :) Ciasteczka wygladają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mają prawa się nie udać to raz a po drugie nie trzeba się zniechęcać tym że bardzo kleją się do rąk po to właśnie jest ten cukier puder

      Usuń
  12. Kasiu, a czy próbowałaś kiedyś takie ciasteczka robić również z innych orzechów?
    Te migdałowe to na bank kradnę, ale może i inne wariacje byłyby równie apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam nigdy ze względu na to że w okolicach roku 2016 kurczowo trzymałam się wszelkich miar, wag proporcji i przepisów... a potem stwierdziłam, że to nie o to chodzi ..Aczkolwiek te ciastka to flagowy przepis Sycylii szczególnie pewnego regionu okolic Syrakuz i Katanii... ale spróbować z innymi orzechami bądź mąką z innych orzechów mogłoby być strzałem w dziesiątkę ponieważ nie każdy zawsze ma dostęp albo do migdałów które mieli na mąkę albo do mąki migdałowej ...Zastanawiam się jaki byłby smak na przykład z naszymi polskimi orzechami włoskimi tylko najprawdopodobniej trzeba byłoby ściągać tą skórkę... ale faktycznie mam teraz zagwozdkę haha

      Usuń
  13. Jak będę we Włoszech to ich poszukam. Wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biscotti di mandorle. Najlepiej poszukać w wersji artigianale.

      Usuń
  14. jadlam je i nawet kedys robilam. Zdecydowanie potwierdzam ze sa przepyszne. Ale ja jestem migdalowy maniak, wiec moze jestem nieobiektywna :P Ale pyszne sa!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe. Bardzo je lubię i często przywoziłam je z Włoch. Teraz, dzięki Tobie, może sama je upiekę.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !