piątek, 8 kwietnia 2016

Sycylijskie migdałowe ciasteczka- biscotti di mandorla


Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Kochani, dziś u mnie ekspresowe i niezwykle pyszne sycylijskie ciasteczka migdałowe.
Wypiek , który podaje się tam w sytuacjach świątecznych z amaretto lub innym słodkim sycylijskim likierem! Gwarantuje Wam , że ciastka zrobicie raz...i będzie to Waszym stałym punktem!
Tu nie ma co nie wyjść! 4 składniki i ciastko gotowe!


Wyobraźcie sobie, że zanim ciastko trafi na stół Sycylijczyka, przechodzi
dość ciężką drogę.

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Najwspanialsze migdały to pochodzące z miasta mojego męża, tzw. PIZZUTA DI AVOLA, to migdał o wyjątkowym smaku i wspaniałym kształcie. Używa się ich najczęściej do confetti, gdyż ma regularny kształt i jest słodki.
Jest przy nim dużo pracy, dodam, że zbiera się je w okresie największej kulminacji upałów na Sycylii, gdzie przed 11.00 już trzeba zejść z pola.
Popołudniami obiera się ręcznie migdały z zielono-szarego  "ubranka".

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Następnie suszy i przewraca i suszy...na pełnym słońcu.

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Potem ręcznie rozbija się je uwalniając z twardej skorupy...Ręce Sycylijczyka są poranione od migdałów i zniszczone pracą.

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Następnie migdały trzeba  sparzyć, obrać ze skórki i zmielić na mąkę.
My na szczęście nie będziemy nic obierać, mielić , suszyć...
Skorzystam w tym przepisie z gotowej ekologicznej mąki z migdałów, która jest niczym innym jak mielonym migdałem.
Można ją wyjadać prosto z opakowania!
Mąka z migdałów SYMBIO nie jest gorzka i idealnie nadaje się do tych właśnie ciasteczek!

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

W robieniu ciastek migdałowych istnieje zasada , którą wpajały mi sycylijskie sąsiadki- ilość mączki z migdałów = ilości cukru pudru.
Przetrzymałam je minute dłużej w piekarniku, aby skorupka zrobiła się lekko brązowa i chrupiąca. Taka jak u świeżego wiejskiego chleba.
Ciekawostka! Świeże ciasteczka , prosto z piekarnika pachną jak włoska piekarnia!
Trzymajcie się proporcji i zróbcie te ciastka koniecznie, najlepiej od razu podwoić ilość składników, bo ciastka znikają w ekspresowym tempie i będziecie żałować , że nie zrobiliście ich więcej. Ciastka mogą bardzo długo leżeć, ale obawiam się, że nie poleżą.
Powinno Wam wyjść 40 ciasteczek wersji mini.
Ja zrobiłam je większe.Te ciasteczka pasują idealnie do włoskiego likieru Amaretto!
Koniecznie je zróbcie i powiedzcie jak Wam smakowały!
Do dzieła!

Składniki
  • 300 g ekologicznej mąki z migdałów SYMBIO
  • 3 białka
  • 300 g cukru pudru + mniej więcej tyle samo na obtaczanie ciastek
  • 1 łyżka miodu
  • migdały do dekoracji lub np.wiśnie kandyzowane,lemon curd,dowolne konfitury


Wszystkie składniki zmiksuj na gęstą plastyczną masę, nie martw się, ciasto będzie się lepiło niemiłosiernie do ścianek. Nie dodawaj żadnej mąki, tak ma być!

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Wyłóż masę do naczynia , przykryj je i wstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Przygotuj cukier puder w głębokim talerzu. Małą łyżeczką nabieraj porcje wielkości małego orzecha włoskiego ( moje były raczej wielkości gigantycznego orzecha , ale radzę Wam robić małe kulki, gdyż ciastka znacznie podwoją swoją objętość ).
Staczajcie masę bezpośrednio do cukru pudru i formujcie kulki, lekko je spłaszczając. Układajcie na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Zachowajcie odstępy!
Wciśnijcie po 2-3 migdały na każde ciastko.

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,


 Powinno się je sparzyć i obrać ze skórki, ale ja lubię rzeczy rustykalne i nie obrałam ich. Wyszły równie pyszne!
Należy piec w 180 stopniach nie więcej niż 15 minut.

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Ciasteczka są wspaniale chrupiące dookoła i skrywają lekko ciągnące się wnętrze.
Zjecie kilka na ciepło, gwarantuję!

Smacznego!

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

Symbio,biscotti di mandorla,mąka z migdalów,ciastka migdałowe,Sycylia,migdały,

6 komentarzy:

  1. Jak zakupie taka mąkę to się skuszę na te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny wpis! A ciasteczka wyglądają przecudnie! Też mam tę mąkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacha wspaniałe. Koniecznie takie upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie!

    Zapraszam na konkurs, który jest na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam migdały. Z chęcią bym zrobiła takie, ale bardziej to zjadła. Leniuszek mnie dziś ogarnął, ale nie odmówiłabym takich wspaniałych słodkości. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

  6. Twoje ciasteczka są przecudnej urody, a smak wiem na pewno, że jest ....
    muszę je wypróbować - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !