Makowiec japoński na spodzie z wegańskich ciasteczek owsianych


makowiec japoński,japoniec,japoński bez mąki,makowiec,skworcu,mak niebieski,boże narodzenie,


Ja się zastanawiam skąd się wzięła nazwa tego wypieku i dlaczego japoński?

Istnieje na niego wiele przepisów i mój został również zmodyfikowany.
Kartka z zeszytu mojej mamy jest już kompletnie pożółkła.

makowiec japoński,japoniec,japoński bez mąki,makowiec,skworcu,mak niebieski,boże narodzenie,

makowiec japoński,japoniec,japoński bez mąki,makowiec,skworcu,mak niebieski,boże narodzenie,

Ten wypiek gości wszędzie i zawsze ,wtedy kiedy trzeba podać coś z dużą ilością bakalii i maku.Z przepisu otrzymamy naprawdę dużą blachę pysznego ciasta (ja piekę go w prostokątnej blaszce – 38x30cm).

makowiec japoński,japoniec,japoński bez mąki,makowiec,skworcu,mak niebieski,boże narodzenie,

Składniki:
  • 50 dkg niebieskiego maku Skworcu
  • owsiane ciasteczka wegańskie Brześć
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
  • 5-6 jabłek
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła (pół kostki)
  • 1,5 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • opcjonalnie: bakalie: rodzynki,żurawina, daktyle, orzechy włoskie lub laskowe, ja dałam wszystkiego po trochu
makowiec japoński,japoniec,japoński bez mąki,makowiec,skworcu,mak niebieski,boże narodzenie,

makowiec japoński,japoniec,japoński bez mąki,makowiec,skworcu,mak niebieski,boże narodzenie,

Najpierw podgrzej mleko z masłem,cukrem i cukrem waniliowym, a następnie gorącym zalej wypłukany mak. Odstawiamy aż napęcznieje na jakieś pół godziny. Warto aby naczynie ,w którym mak będzie się moczył było pojemne. Jeśli mamy mak niezmielony musimy go przepuścić przez maszynkę około 3 razy.
Teraz obieramy jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach.Odciskamy z soku i dodajemy do maku..Mieszamy.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel, a białka na sztywną pianę.
Żółtka dodajemy do maku, mieszamy a następnie wsypujemy kasze mannę,proszek do pieczenia i skórkę otartą z jednej cytryny i kilka kropel aromatu migdałowego.
Dodajemy ulubione bakalie, mój jest dość nadziany.dodajemy białka ubite na sztywno ze szczypta soli.Tu już nie miksujemy ,a mieszamy delikatnie łyżką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, dno posypujemy rozkruszonymi ciastkami owsianymi ,wykładamy delikatnie masę makową.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 45-55 minut.
Upieczone ciasto możemy ozdobić na wierzchu polewą.
Ja rozpuściłam białą czekoladę i zrobiłam kleksy.
Posypałam drobno pokruszonymi ciasteczkami owsianymi.
Placek po upieczeniu będzie miał super podkład z ciasteczek .

makowiec japoński,japoniec,japoński bez mąki,makowiec,skworcu,mak niebieski,boże narodzenie,


makowiec japoński,japoniec,japoński bez mąki,makowiec,skworcu,mak niebieski,boże narodzenie,


Japoniec gotowy!
Smacznego!

makowiec japoński,japoniec,japoński bez mąki,makowiec,skworcu,mak niebieski,boże narodzenie,



Komentarze

  1. Z wyglądu mam wrażenie, że to najlepszy makowiec na świecie ;) A swoją drogą tak dawno nie jadłam makowców, że zdążyłam się porządnie stęsknić :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie również zastanawia, skąd ta nazwa? Nie wiem, ale najważniejsze, że ciasto pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciacho, już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!