sobota, 28 maja 2016

Marysieńka - placek czekoladowo - chałwowy z orzechową wkładką

marysieńka,czekoladowa impresja,placek z orzechową wkladką,ciasta na imieniny,desery,biszkopt idealny


Po raz kolejny u mnie w domu ten oto wyśmienity wypiek!
Elegancki ,idealny do kawy, wspaniały!
Na pewno go znacie!


Składniki
BISZKOPT KAKAOWY
  • 6 dużych jaj
  • 3/4 szklanki cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki naturalnego kakao


WKŁADKA ORZECHOWA
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru do wypieków
  • 200 g mielonych orzechów
  • 2 płaskie łyżki tartej bułki
  • -pół łyżeczki proszku do pieczenia
marysieńka,czekoladowa impresja,placek z orzechową wkladką,ciasta na imieniny,desery,biszkopt idealny



Białka ubij na sztywną pianę. Miksuj i stopniowo dodawaj cukier. Miksuj do powstania błyszczącej masy.Następnie dodawaj żółtka i wymieszaj dokładnie.
Wyłączamy mikser i dodajemy powoli, ciągle mieszając szpatułą, po łyżce kakao.
Biszkopt pieczemy w 180 stopniach około pół godziny.Do suchego patyczka.
Odstawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt przecinamy tak, aby powstaly dwa równe blaty.

Następnie robimy wkładkę orzechową-jaja ubijamy z cukrem jak na biszkopt, dodajemy orzechy,wymieszane z bułką tartą i proszkiem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

MASA CHAŁWOWA
  • 300 g chałwy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 żółtka
  • kostka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Utrzyj żółtka z pół szklanki mleka i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko ugotuj z cukrem wanilinowym.
Na gorące mleko wylej masę jajeczną i miksuj, aby sie nie przypaliło.
Gdy zrobi się na powierzchni charakterystyczny bąbelek, wyłączamy gaz, odstawiamy do wystudzenia.
Masło utrzyj na puch i dodawaj stopniowo chałwę, a na końcu masę budyniowa mocno zimną.
MASA CZEKOLADOWA
  • 4 jaja
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru do wypieków
  • gorzka czekolada
  • kostka masła
Jajka ubij na parze z cukrem, aż masa będzie puszysta i biała. Zdejmij z kąpieli wodnej i dodaj kakao i roztopioną i chłodną gorzką czekoladę, odstaw w zimne miejsce.
Masło utrzyj na puch, a następnie powoli dodaj chłodną masę czekoladową.

DODATKOWO
  • słoiczek wydrylowanych wiśni
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła
Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej.
Na biszkopt wyłóż masę chałwową i przyłóż ciastem orzechowym.
Następnie posmaruj masą czekoladową, przykryj drugim biszkoptem.
Placek polej polewą.
Gotowe!
Smacznego!


marysieńka,czekoladowa impresja,placek z orzechową wkladką,ciasta na imieniny,desery,biszkopt idealny

4 komentarze:

  1. Jego nazwa, jak i wygląd są niezwykle urocze ;) Smakuje na pewno wykwintnie. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne ciacho :))))
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !