Marysieńka - placek czekoladowo - chałwowy z orzechową wkładką

marysieńka,czekoladowa impresja,placek z orzechową wkladką,ciasta na imieniny,desery,biszkopt idealny


Po raz kolejny u mnie w domu ten oto wyśmienity wypiek!
Elegancki ,idealny do kawy, wspaniały!
Na pewno go znacie!


Składniki
BISZKOPT KAKAOWY
  • 6 dużych jaj
  • 3/4 szklanki cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki naturalnego kakao


WKŁADKA ORZECHOWA
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru do wypieków
  • 200 g mielonych orzechów
  • 2 płaskie łyżki tartej bułki
  • -pół łyżeczki proszku do pieczenia
marysieńka,czekoladowa impresja,placek z orzechową wkladką,ciasta na imieniny,desery,biszkopt idealny



Białka ubij na sztywną pianę. Miksuj i stopniowo dodawaj cukier. Miksuj do powstania błyszczącej masy.Następnie dodawaj żółtka i wymieszaj dokładnie.
Wyłączamy mikser i dodajemy powoli, ciągle mieszając szpatułą, po łyżce kakao.
Biszkopt pieczemy w 180 stopniach około pół godziny.Do suchego patyczka.
Odstawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt przecinamy tak, aby powstaly dwa równe blaty.

Następnie robimy wkładkę orzechową-jaja ubijamy z cukrem jak na biszkopt, dodajemy orzechy,wymieszane z bułką tartą i proszkiem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

MASA CHAŁWOWA
  • 300 g chałwy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 żółtka
  • kostka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Utrzyj żółtka z pół szklanki mleka i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko ugotuj z cukrem wanilinowym.
Na gorące mleko wylej masę jajeczną i miksuj, aby sie nie przypaliło.
Gdy zrobi się na powierzchni charakterystyczny bąbelek, wyłączamy gaz, odstawiamy do wystudzenia.
Masło utrzyj na puch i dodawaj stopniowo chałwę, a na końcu masę budyniowa mocno zimną.
MASA CZEKOLADOWA
  • 4 jaja
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru do wypieków
  • gorzka czekolada
  • kostka masła
Jajka ubij na parze z cukrem, aż masa będzie puszysta i biała. Zdejmij z kąpieli wodnej i dodaj kakao i roztopioną i chłodną gorzką czekoladę, odstaw w zimne miejsce.
Masło utrzyj na puch, a następnie powoli dodaj chłodną masę czekoladową.

DODATKOWO
  • słoiczek wydrylowanych wiśni
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła
Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej.
Na biszkopt wyłóż masę chałwową i przyłóż ciastem orzechowym.
Następnie posmaruj masą czekoladową, przykryj drugim biszkoptem.
Placek polej polewą.
Gotowe!
Smacznego!


marysieńka,czekoladowa impresja,placek z orzechową wkladką,ciasta na imieniny,desery,biszkopt idealny

Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!