Marysieńka - placek czekoladowo - chałwowy z orzechową wkładką
Po
raz kolejny u mnie w domu ten oto wyśmienity wypiek!
Elegancki
,idealny do kawy, wspaniały!
Na
pewno go znacie!
Składniki
BISZKOPT
KAKAOWY
- 6 dużych jaj
- 3/4 szklanki cukru do wypieków
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki naturalnego kakao
WKŁADKA
ORZECHOWA
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru do wypieków
- 200 g mielonych orzechów
- 2 płaskie łyżki tartej bułki
- -pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka
ubij na sztywną pianę. Miksuj i stopniowo dodawaj cukier. Miksuj do
powstania błyszczącej masy.Następnie dodawaj żółtka i wymieszaj
dokładnie.
Wyłączamy
mikser i dodajemy powoli, ciągle mieszając szpatułą, po łyżce
kakao.
Biszkopt
pieczemy w 180 stopniach około pół godziny.Do suchego patyczka.
Odstawiamy
do wystudzenia. Zimny biszkopt przecinamy tak, aby powstaly dwa równe
blaty.
Następnie
robimy wkładkę orzechową-jaja ubijamy z cukrem jak na biszkopt,
dodajemy orzechy,wymieszane z bułką tartą i proszkiem do
pieczenia.
Pieczemy
w 180 stopniach przez 30 minut.
MASA CHAŁWOWA
- 300 g chałwy
- 1 cukier wanilinowy
- 4 żółtka
- kostka masła
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Utrzyj
żółtka z pół szklanki mleka i mąką ziemniaczaną. Pozostałe
mleko ugotuj z cukrem wanilinowym.
Na
gorące mleko wylej masę jajeczną i miksuj, aby sie nie przypaliło.
Gdy
zrobi się na powierzchni charakterystyczny bąbelek, wyłączamy
gaz, odstawiamy do wystudzenia.
Masło
utrzyj na puch i dodawaj stopniowo chałwę, a na końcu masę
budyniowa mocno zimną.
MASA
CZEKOLADOWA
- 4 jaja
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru do wypieków
- gorzka czekolada
- kostka masła
Jajka
ubij na parze z cukrem, aż masa będzie puszysta i biała. Zdejmij z
kąpieli wodnej i dodaj kakao i roztopioną i chłodną gorzką
czekoladę, odstaw w zimne miejsce.
Masło
utrzyj na puch, a następnie powoli dodaj chłodną masę
czekoladową.
DODATKOWO
- słoiczek wydrylowanych wiśni
- 150 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
Rozpuść
masło i czekoladę w kąpieli wodnej.
Na
biszkopt wyłóż masę chałwową i przyłóż ciastem
orzechowym.
Następnie posmaruj masą czekoladową, przykryj drugim
biszkoptem.
Placek
polej polewą.
Gotowe!
Smacznego!
Jakie piękne :)
OdpowiedzUsuńJego nazwa, jak i wygląd są niezwykle urocze ;) Smakuje na pewno wykwintnie. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciacho :))))
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń