Mintaj w panierce z płatków owsianych
Dziś
u mnie na kolację zdrowa wersja smażonej ryby.
Lubię
od czasu do czasu , razem z dziećmi zjeść taką właśnie rybę.
Smażona
nie musi zaraz oznaczać kapiącego tłuszczu, kłębiącego się w
kuchni gryzącego dymu i zapachu kutrów rybackich.
Można
ja przyrządzić w bardzo zdrowy sposób , nie rezygnując z procesu
smażenia.
Rybka
jest chrupiąca z wierzchu i wspaniale uduszona w środku.
W
sam raz dla dzieci, w sam raz na zdrowie.
Składniki
- mrożone płaty mintaja
- płatki owsiane
- jajo
- pieprz i sól do smaku
- olej kokosowy Skworcu do smażenia
- rzodkiewka z pióropuszem
Najpierw
rozmrażamy rybę, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem
papierowym.
Jajo
roztrzepujemy z solą i pieprzem,a na drugim talerzu dajemy płatki
owsiane.
Panierujemy
najpierw w jaju potem w płatkach.
Patelnię
-
u mnie patelnia wysoka o średnicy 28 cmz linii WOLL Szafir- rozgrzałam i wypędzlowałam olejem kokosowym.
Gdy
porządnie się rozgrzała smażyłam rybę z obydwu stron na złoty
kolor.
Nie
było to trudne, oleju nie zużyłam jak zwykle.
Olej
na tej patelni nie dymi.
W
domu unosi się zapach przyjemnego i czystego gotowania ,a nie
smażalni ryb ze stacji PKP.
Testuję
tę patelnię i moja włoska poszła w odstawkę, choć też jest
niezła.
Jestem
zaskoczona jak niewielka ilość oleju kokosowego wystarczy i jak
przyjemne może być smażenie.
Smażę
pod przykryciem na małym ogniu, tak aby mięso po prostu się
ugotowało.
Ryba
nie jest nasiąknięta tłuszczem, nie trzeba jej odsączać na
papierowym ręczniku.
Przyjemnie
chrupie i właściwie można ją zjeść od tak ,jako przekąska, bez
chleba.
Podałam
z rzodkiewką i cytryną, pomidorem koktajlowym.
Jest
to danie nad wyraz szybkie i smaczne.
Zimna
rybkę włożyłam głodomorkowi w bułkę i zrobiłam jej fish
burgera ,po mojemu.
Smacznego
!
Na
zdrowie.
Bardzo smakowicie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńZdrowo i kolorowo :) Moja córa lubi chrupiącą rybkę ale nie wiem czy przekonałaby sie do panierki z płatków... muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńJa tam mintaja lubię - całkiem ok rybka. A panierka bardzo pomysłowa. Alternatywa dla klasycznej wersji panierowania ryb. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuń