wtorek, 24 maja 2016

Miodownik z kremem z kaszy manny (Stefanka)

miodownik,stefanka,ciasto z miodem,miód,powidła śliwkowe,ciasta na święta,



Odkąd pamiętam ten miodownik zawsze był u nas na każdych świętach. Smakował wyśmienicie, a co więcej, im dłużej leżał ,tym lepiej smakował.
To genialne ciasto.


Warto go zrobić, bo nie jest trudny, tylko raczej pracochłonny gdyż trzeba upiec oddzielnie cztery blaty ciasta, następnie zrobić krem, przełożyć i gotowe!
Czas przygotowania całego ciasta - ok. 40 minut plus pieczenie ok. 60 minut

miodownik,stefanka,ciasto z miodem,miód,powidła śliwkowe,ciasta na święta,

miodownik,stefanka,ciasto z miodem,miód,powidła śliwkowe,ciasta na święta,


Ciasto
500 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g masła
3 łyżki płynnego miodu
2 jajka
szczypta soli

Krem
8 łyżek kaszy manny
750 ml mleka 2%
120 g cukru
200 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Dodatkowo- powidła śliwkowe

miodownik,stefanka,ciasto z miodem,miód,powidła śliwkowe,ciasta na święta,

Ze składników na ciasto wyrabiamy jednolitą i elastyczna kulę ciasta.
Dzielimy na 4 równe części i zawijamy w folie do żywności, wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Blachę, u mnie 23x23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wałkujemy jedno z czterech ciast i wkładamy do blachy.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ,nie dłużej niż 15 minut.
Obserwujcie, ciasto ma być złote.
Wyjmujemy, przekładamy na kratkę i tak kolejno pieczemy pozostałe kawałki ciasta.
Odstawiamy do wychłodzenia.
Robimy masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch.

Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem.Gotujemy kaszę mannę na mleku tak aby zgęstniała.
Następnie ściągamy z palnika i zostawiamy do kompletnego wychłodzenia.
Do ubitego na puch masła dodajemy porcjami nasz ugotowany grysik (kaszę mannę) i miksujemy dotąd, aż nasza masa będzie jednolita.
Na koniec dodajemy ekstrakt.
Pierwszy blat wkładamy do blachy smarujemy powidłami śliwkowymi a na to wykładamy 1/3 kremu i przykrywamy blatem i tak do końca.
Ostatnią warstwę z kremem posypałam tartymi orzechami włoskimi.

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Wspaniałe w trzecim dniu!

Smacznego! 

miodownik,stefanka,ciasto z miodem,miód,powidła śliwkowe,ciasta na święta,

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam miodowniki. A ten krem musi być pyszny :) Pięknie się ciacho prezentuje. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super miodownik, uwielbiam to ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto, bardzo lubię ten krem :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciasto ,piekę podobne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nic tylko delektować się kawałek po kawałeczku

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !