wtorek, 24 maja 2016

Miodownik z kremem z kaszy manny (Stefanka)

miodownik,stefanka,ciasto z miodem,miód,powidła śliwkowe,ciasta na święta,



Odkąd pamiętam ten miodownik zawsze był u nas na każdych świętach. Smakował wyśmienicie, a co więcej, im dłużej leżał ,tym lepiej smakował.
To genialne ciasto.


Warto go zrobić, bo nie jest trudny, tylko raczej pracochłonny gdyż trzeba upiec oddzielnie cztery blaty ciasta, następnie zrobić krem, przełożyć i gotowe!
Czas przygotowania całego ciasta - ok. 40 minut plus pieczenie ok. 60 minut

miodownik,stefanka,ciasto z miodem,miód,powidła śliwkowe,ciasta na święta,

miodownik,stefanka,ciasto z miodem,miód,powidła śliwkowe,ciasta na święta,


Ciasto
500 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g masła
3 łyżki płynnego miodu
2 jajka
szczypta soli

Krem
8 łyżek kaszy manny
750 ml mleka 2%
120 g cukru
200 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Dodatkowo- powidła śliwkowe

miodownik,stefanka,ciasto z miodem,miód,powidła śliwkowe,ciasta na święta,

Ze składników na ciasto wyrabiamy jednolitą i elastyczna kulę ciasta.
Dzielimy na 4 równe części i zawijamy w folie do żywności, wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Blachę, u mnie 23x23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wałkujemy jedno z czterech ciast i wkładamy do blachy.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ,nie dłużej niż 15 minut.
Obserwujcie, ciasto ma być złote.
Wyjmujemy, przekładamy na kratkę i tak kolejno pieczemy pozostałe kawałki ciasta.
Odstawiamy do wychłodzenia.
Robimy masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch.

Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem.Gotujemy kaszę mannę na mleku tak aby zgęstniała.
Następnie ściągamy z palnika i zostawiamy do kompletnego wychłodzenia.
Do ubitego na puch masła dodajemy porcjami nasz ugotowany grysik (kaszę mannę) i miksujemy dotąd, aż nasza masa będzie jednolita.
Na koniec dodajemy ekstrakt.
Pierwszy blat wkładamy do blachy smarujemy powidłami śliwkowymi a na to wykładamy 1/3 kremu i przykrywamy blatem i tak do końca.
Ostatnią warstwę z kremem posypałam tartymi orzechami włoskimi.

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Wspaniałe w trzecim dniu!

Smacznego! 

miodownik,stefanka,ciasto z miodem,miód,powidła śliwkowe,ciasta na święta,

6 komentarzy:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !