środa, 8 czerwca 2016

Konkurs z Rybą w tle...i WYNIKI!


Seko,SEKO,ryba po grecku,ryby,sałatka,konkurs


Dziś zapraszam wszystkich na przyjemny konkurs z rybą w tle.


Oto zasady konkursu!

Nadchodzi lato, ślijcie pod tym postem swoje propozycje na LEKKIE DANIE Z RYBĄ
- w sam raz na lato. Propozycja na śniadanie, obiad,kolację, przekąskę, lunch lub na wynos.
Wybierzemy trzy osoby, które dostaną po zestawie rybek firmy SEKO
, która jest Sponsorem.
Warto polubić ORGANIZATORA na FB
Ale nie jest to wymogiem.
Każdy może dodać maksymalnie trzy propozycje, ale każda powinna być w osobnym komentarzu.
Zgłoszenia jeśli anonimowe, proszę podpisywać imieniem i np.trzema pierwszymi literami nazwiska, podać miejscowość.
Unikniemy sytuacji, które miały miejsce w poprzednich konkursach.
W konkursie mogą brać udział osoby i przepisy, które nie zostały nagrodzone w konkursach z SEKO w ciągu ostatnich trzech miesięcy !
Każdy uczestnik biorący udział w konkursie, wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby konkursu.

Seko,SEKO,ryba po grecku,ryby,sałatka,konkurs

Czas trwania konkursu 08.06.2016- 22.06.2016
Ogłoszenie wyników do trzech dni od zakończenia konkursu.
Nagroda wysyłana jest tylko na terenie Polski .

Życzymy powodzenia i dobrych pomysłów!
Do dzieła Kochani!

Seko,SEKO,ryba po grecku,ryby,sałatka,konkurs



20 komentarzy:

  1. Sum z patelni na rukoli z winegretem, w sosie koperkowym
    przepis na rybę smażoną bez panierki. Ale żeby nie było nudno to ryba będzie w sosie koperkowym, który nadaje rybie ciekawy smak.
    Bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Jest tak idealny w smaku, że wystarczy tylko sól, pieprz i sok z cytryny.

    Składniki:
    - 2 filety z suma
    - sól, pieprz, sok z połowy cytryny,
    - rukola
    - sos winegret
    - tłuszcz do smażenia
    - 100 ml śmietanki
    - kilka gałązek koperku

    Wykonanie:
    Suma myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażymy po kilka minut z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie tłuszczu.
    Rukolę mieszamy z winegretem. A na patelni po rybie podgrzewamy 100 ml śmietanki, kilka gałązek posiekanego koperku z solą i pieprzem. Sos redukujemy do otrzymania odpowiedniej gęstości około 3 minut

    OdpowiedzUsuń
  2. Pstrąg łososiowy smażony na maśle z risotto z selerem naciowym
    Szybki, prosty, nieprzekombinowany obiad. Nie jadłam lepszego risotto, a z dodatkiem selera naciowego to już poezja. Seler dodaje mu świeżości i dodatkowego aromatu.
    Składniki:
    - 1 filet pstrąga łososiowego
    - sok z połowy cytryny
    - kilka listków świeżego tymianku
    - 100 gram masła
    - 250 gram ryżu do risotto
    - 4 pałki selera naciowego
    - 600 ml wody lub bulionu

    Przygotowanie:
    Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wsypujemy ryż i smażymy aż ziarenka zaczną zmieniać kolor na przeźroczysty. Wlewamy 100 ml wody do ryżu. Mieszamy od czasu do czasu, aż ryż wodę wchłonie. Wtedy wlewamy kolejną porcję cały czas mieszając. I tak 6 razy, aż całą wodę wlejemy do ryżu. Wszystko trwa około 12-15 minut.

    W między czasie selera siekamy ma mniejsze kawałki 0,5-1 cm. Podsmażamy na pozostałym maśle. Dodajemy do ryżu chwilę przed zakończeniem gotowania.

    Patelnię zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i odstawiam na kilka minut.

    Na patelni po selerze naciowym i pozostałym maśle smażymy filety z pstrąga, jeżeli jest potrzeba dodajemy masła. Filety wcześniej marynujemy w świeżym tymianku i soku z cytryny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Łososiowe szaszłyki
    Składniki:
    - 300 gram filet z łososia
    - 1 cukinia
    - 1 papryka
    - 2 małe cebule
    - sól, pieprz, oliwa

    Wykonanie:
    Z łososia odcinamy skórę, kroimy go w kostkę średniej wielkości. W podobne kawałki kroimy pozostałe warzywa, ja pokroiłam w krążki cukinie,cebulę i w kostkę paprykę. Marynujemy wszystko w soli, pieprzu i ziołach. ostawiamy na 1-2 h.
    Po tym nadziewamy na patyki do szaszłyków. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem folią aluminiową 40 minut w temperaturze 160 stopni, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20 minut w temperaturze 200 stopni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kaszubski zylc ze śledzia
    Potrawa prosta w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna. Idealna na letnie śniadanie lub kolację.

    Składniki :
    4 płaty śledzia solonego
    2 ogórki konserwowe
    zalewa z ogórków konserwowych
    3 łyżeczki żelatyny
    wywar warzywny
    2 liście laurowe
    3 ziarna pieprzu

    Przygotowanie :
    Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. Następnie opłukane płaty gotujemy około 15 minut w wywarze z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem . Śledzia kroimy na mniejsze kawałki, a wywar przecedzamy przez sitko.Do wywaru dodajemy zalewę z ogórków i rozrabiamy z żelatyną. Do miseczek układamy pokrojone ogórki i śledzie zalewamy żelatyną do stężenia.

    Jolanta Bał.
    Wejherowo
    ecco39@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Warstwowa sałatka śledziowa z jabłkiem i młodymi buraczkami

    Nie dość, że pyszna to też bardzo efektowna potrawa.

    Składniki :
    Śledzie matiasy
    cebula
    4 duże młode buraczki
    2 jajka
    majonez
    1 jabłko
    sól i pieprz do smaku
    1/2 cytryny

    Przygotowanie :
    Matiasy odsączamy i kroimy w paseczki. Jajka i buraczki gotujemy i studzimy oraz i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę lub też ucieramy na tarce. Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. W miseczce układamy warstwami składniki sałatki : jabłko, cebulę, śledzie, cienka warstwa majonezu, buraczki i jajko. Całość posypujemy solą i pieprzem.

    Jolanta Bał.
    Wejherowo
    ecco39@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Frittata ze szpinakiem i wędzonym łososiem.


    Frittata to rodzaj omletu z warzywami, który w zasadzie powinien być zapiekany w piekarniku.
    Danie to jest bardzo popularne we Włoszech i Hiszpanii.
    Do przygotowania frittaty możemy użyć dowolnych składników - wystarczy odrobina chęci i kreatywności.
    Z racji, że nie każdy posiada (w tym i ja) patelnię przystosowaną do zapiekania potraw w piekarniku - moja frittata została przygotowana na patelni.

    Patelnia o średnicy 20 cm)
    2 jajka (duże)
    100g świeżego szpinaku
    100g wędzonego łososia (użyłam paluchów wędzonych na gorąco)
    1 łyżka masła
    1/4 łyżeczki papryki słodkiej
    sól, pieprz cytrynowy
    Dodatkowo:
    żółty ser do posypania

    Szpinak przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem i chwilkę poddusić, aż stanie się miękki.
    Dodać kawałki łososia i wymieszać.
    W międzyczasie białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z roztrzepanymi żółtkami.
    Masę doprawić do smaku.
    (Pamiętać, aby nie przesadzić z solą, ponieważ sam łosoś jest dość słony.)
    Zawartość patelni zalać masą jajeczną.
    Całość nakryć pokrywką i smażyć kilka minut, aż masa stanie się ścięta.
    Następnie placek delikatnie zsunąć na talerz i przełożyć (na patelnię) na drugą stronę.
    Frittatę obficie posypać startym serem i zapiekać (bez przykrycia) do momentu rozpuszczenia się sera.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

    Diana Rus.
    Białystok
    jdiana@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  7. Placuszki/kotlety z łososia i serka wiejskiego.

    Z masy można uformować kotlety lub placuszki i w ten sposób uzyskać pyszny obiad lub sytą przekąskę.
    Obie wersje smakują rewelacyjnie i często goszczą w moim domu.
    Polecam.

    200g serka wiejskiego (po odcedzeniu)
    90-100g łososia w oleju (po odcedzeniu, kawałki w puszce)
    1 jajko
    4 łyżki bułki tartej
    30-40g parmezanu
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    bułka tarta do obtaczania
    olej do głębokiego smażenia

    Serek wiejski zmiksować blenderem (do uzyskania jednolitej konsystencji) i połączyć z pozostałymi składnikami.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
    Z masy uformować kotlety, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej.
    Kotleciki można bardziej spłaszczyć i w ten sposób uzyskać placki.)
    Smażyć z obu stron na rumiano.
    Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.

    OdpowiedzUsuń
  8. Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą (wersja na ciepło i zimno).

    Sałatka jest pyszna i niezwykle syta.
    Można ją podawać na zimno lub ciepło (*) - wtedy śmiało może zastąpić obiad.
    Sami spróbujcie i przekonajcie się jak łatwo można przyrządzić ciekawe i smaczne danie!

    250g brokuła
    2 jajka
    1 puszka ciecierzycy
    1 puszka tuńczyka w oleju
    1 czerwona cebula (średnia)
    1 czerwona papryka (mała) + odrobina oleju
    2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    Dodatkowo:
    3 łyżki oliwy/oleju
    1-2 łyżki octu winnego (wg smaku)
    sól, pieprz
    Opcjonalnie:
    1 ogórek korniszony lub 1 łyżka kaparów

    Oczyszczoną paprykę skropić olejem i upiec w piekarniku.
    Paprykę można też ugotować w wodzie. Chodzi o to, aby była miękka.)
    Tak przygotowaną pokroić w drobną kostkę.
    Brokuła ugotować (uważać, aby nie był rozgotowany) w osolonej wodzie i podzielić na mniejsze różyczki.
    Jajka ugotować na twardo, cebulę drobno posiekać, a ciecierzycę odcedzić, opłukać (pod bieżącą wodą) i osuszyć.
    W dużej misce połączyć kawałki tuńczyka, cebulę, paprykę, ciecierzycę, brokuła i natkę pietruszki.
    Całość doprawić solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i skropić oliwą z octem.
    Sałatkę dokładnie (i delikatnie) wymieszać, a na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek.
    Opcjonalnie można obłożyć ją plasterkami ogórka.

    (*) Sałatka w wersji na ciepło: Odcedzoną i opłukaną (pod bieżącą) wodą ciecierzycę należy podgrzać w świeżej wodzie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dorsz duszony z porem.

    Skoro ma to być danie na lato, muszą towarzyszyć mu warzywa :) Osobiście uwielbiam pory w każdej postaci, z którymi duecie dorsz smakuje tak niebiańsko, że moja rodzina mogłaby jeść to danie codziennie :)

    Składniki:

    300 - 400g filetów z dorsza
    1 duży por
    5 łyżek masła
    100ml słodkiej śmietanki
    sól, pieprz do smaku
    ulubione dodatki, np. kasza gryczana, pomidory

    Przygotowanie:

    1. Pora myjemy, suszymy, kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pora, solimy, posypujemy pieprzem i dusimy pod przykryciem ok. 5 - 7 minut na wolnym ogniu.
    2. Filety z dorsza płuczemy (można je wcześniej namoczyć na kilka godzin w mleku), osuszamy papierowym ręcznikiem, ewentualnie usuwamy widoczne ości. Kroimy w kawałki, posypujemy solą i pieprzem, dorzucamy do porów. Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut, 1 - 2 razy odwracając rybę. Na koniec wlewamy śmietankę, delikatnie mieszamy i jeszcze przez chwilę dusimy. Potrawę podajemy z dowolnym dodatkiem; doskonale smakuje z ziemniakami lub kaszą gryczaną.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  10. Sałatka z nowalijek z tuńczykiem

    W moim domu podaje się ją często, od chwili gdy tylko pojawią się pierwsze nowalijki. Dostarcza mnóstwa składników odżywczych :) Doskonała na kolację.

    Składniki:

    nieduża główka ulubionej sałaty
    3 jajka
    2 duże pomidory
    pęczek rzodkiewek
    puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    3 łyżki posiekanego szczypiorku

    Sos majonezowy:

    2 łyżki majonezu
    łyżeczka musztardy
    łyżka śmietany kwaśnej lub słodkiej
    pieprz do smaku

    Przygotowanie:

    1. Liście sałaty płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki, układamy w misce. Pomidory i ugotowane na twardo jajka kroimy w ćwiartki lub w dużą kostkę, układamy na sałacie. Następnie odsączamy i wykładamy tuńczyka (można go rozdrobnić wg uznania). Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Gdy wszystkie składniki znajdą się w misce, mieszamy całość tak, by część sałaty znalazła się na wierzchu.
    2. Sos: majonez, musztardę i śmietanę mieszamy do momentu zniknięcia grudek i doprawiamy do smaku pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

    Można zrezygnować z sosu majonezowego i polać sałatkę odrobiną oliwy z oliwek, również będzie doskonale smakować :)
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  11. Tuńczyk w pomidorach

    Ta propozycja jest idealna zarówno na szybki obiad w domu, jak i małe co nieco na wynos do pracy :)

    Składniki:

    400g pomidorów krojonych
    puszka tuńczyka w kawałkach
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    płaska łyżka suszonego oregano
    płaska łyżeczka suszonej bazylii
    ulubiony dodatek, np. makaron pełnoziarnisty

    Przygotowanie:

    1. Cebulę kroimy w piórka, rumienimy na oleju, po chwili wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pomidory i łyżkę oregano, gotujemy około 10 minut aby odparował nadmiar soku. Tuńczyka odsączamy z zalewy, dodajemy do pomidorów wraz z łyżeczką bazylii, dusimy pod przykryciem około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Podajemy z ulubionym dodatkiem, np. makaronem pełnoziarnistym.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mój ulubiony przepis na śniadaniowy pasztet z łososia z galaretką, jajkiem i koperkiem.

    Na 1 małą foremkę
    Składniki :
    250 g świeżego łososia
    300 ml wywaru drobiowego
    1/4 kajzerki namoczonej w mleku
    sól do smaku
    pieprz biały do smaku
    30 g masła
    4 jajka ( ugotowane na twardo )
    koperek
    2 łyżeczki żelatyny

    Przygotowanie :
    Rybę mielimy w maszynce do mielenia ( małe oczka) .Bułkę namoczoną wcześniej w mleku odciskamy i dodajemy do ryby. Drobno mielmy. Dodajemy 1 jajko i masło. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wtedy łatwiej wyjmiemy pasztet po upieczeniu. Zapiekamy w 190 około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy do ostudzenia. Pozostałe jajka gotujemy na twardo i kroimy w plasterki, które układamy na wystudzonym pasztecie. Na jaka kładziemy gałązki koperku. Bulion podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Tężejącą żelatyną zalewamy pasztet i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.

    Jolanta Bał.
    Wejherowo
    ecco39@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Drożdżowe rybki z nadzieniem (jakby inaczej) rybnym. Wierzch posypany mieszanką ziaren. Taka drożdżówka cieszy oko i podniebienie :)
    farsz:
    1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    100 g serka kanapkowego śmietankowego
    sól
    pieprz

    Tuńczyk rozdrobnić widelce, dodać serek, sól i pieprz do smaku, wymieszać.

    posypka:
    1 łyżka sezamu
    1 łyżka czarnuszki
    1 łyżka siemienia lnianego

    Wszystkie ziarna wsypać do miseczki, wymieszać.

    ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    3 lekko zaokrąglone łyżki cukru
    200 ml ciepłego mleka
    1 jajko
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    50 ml oleju
    soli

    Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 2-3 minuty, zalać ciepłym (nie gorącym!) mlekiem, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać jajko, mąkę i olej, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykryć talerzykiem, ostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

    wykonanie:
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta, pokroić na 6 kwadratów (z 2 części wyjdzie 12 kwadratów) o bokach ok. 10 cm.
    Na środek każdego z nich układać farsz tuńczykowy. Złożyć na pół po przekątnej, tworząc kształt trójkąta, dobrze zlepić brzegi. Ustawić tak, by dłuższy bok powstałego trójkąta był po prawej stronie. Wierzchołek trójkąta znajdujący się po lewej stronie lekko naciąć na głębokość ok. 1 cm. Biorąc końce trójkąta należące do dłuższego boku, mocno wygiąć je w kształt litery C, skrzyżować końce tworząc ogonek ryby. Zostawić na ok. 10 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch posmarować jajkiem, posypać mieszanką ziaren, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 16 minut.
    DorotaW

    OdpowiedzUsuń
  14. Na długą, wakacyjną podróż zamiast kanapek - muffiny z tuńczykiem

    Składniki:
    1 puszka tuńczyka w oleju
    250g mąki
    1/2 puszki kukurydzy konserwowej
    2 jajka
    15 czarnych oliwek bez pestek
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 pęczek pietruszki
    sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Mieszamy mleko z olejem, jajkami oraz oliwą odlaną z tuńczyka i łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Natkę pietruszki siekamy, oliwki kroimy na połówki a tuńczyka rozdrabniamy. Wszystkie składniki (natka, tuńczyk, oliwki, kukurydza) dodajemy do ciasta, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Masę wykładamy do silikonowych foremek na muffinki i pieczemy przez ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.

    e-mail:
    tyskatyska88@gmail.com
    Justyna Mor.... Warszawa

    OdpowiedzUsuń
  15. Lunch box - salatka z komosy ryzowej i lososia. Wspaniala alternatywa dla kanapki!

    Oto moja propozycja konkursowa. Lekka a przede wszystkim idealna na wynos do pracy.
    Uwielbiam szpinak,ryby i w ogole wszystko co zielone i lekkie, a o komosie ryzowej
    robi sie coraz glosniej.
    Mozesz ugotowac wiecej komosy ryzowej- u mnie czarna- i przechowywac w lodowce, przyda sie do zupy,do placuszkow itd
    Ja do pracy zabieram te oto salatke w pojemniku

    Skladniki
    - 100 g czarnej komosy ryzowej
    - okolo 250 g wedzonego lososia
    - szpinak swiezy
    - garsc rukoli
    - sporo listkow bazylii
    -koperek i natka pietruszki -swieze!
    -limonka
    -oliwa z oliwek
    -sol do smaku
    - kapary w zalewie

    Najpierw gotujemy komose ryzowa. Proporcja- jedna czesc komosy na dwie czesci wody.
    Wedzonego lososia pokroj na mniejsze kawalki.
    Umyj szpinak, osusz i poszarp na mniejsze kawalki.
    Bazylie, szpinak,pietruszke i koperek wymieszaj razem i dodaj kapary,skrop wszystko sokiem
    z limonki.
    Dodaj lososia i komose ryzowa.
    Skrop oliwa, posol ,wymieszaj i zamknij lunch box.
    Posilek do pracy gotowy!
    Smacznego!

    Zofia Gaw...... Grabiny

    OdpowiedzUsuń
  16. Zofia Gaw....Grabiny
    gaw1973zoska@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Lekka i szybka tortilla z tuńczykiem

    Składniki na cztery tortille:

    Tortilla 4 szt.
    Tuńczyk w sosie własnym (mała puszka)
    Sałata lodowa (kilkanaście liści)
    Pomidorki koktajlowe (około 16 sztuk)
    Szczypiorek (pęczek)
    Ogórek ( 1 sztuka)
    Kukurydza (mała puszka)
    Sól i pieprz do smaku
    Oliwa z oliwek ( 4 łyżki)

    Przygotowanie:

    Ja aby było szybciej najpierw mieszam wszystkie składniki za wyjątkiem oczywiście tortilli :). Następnie podgrzewam tortillę standardowo na patelni i wykładam zmieszane wcześniej składniki na ciasto i składam tak, jak za zwyczaj składa się tortillę ;-). Można również zamiast tuńczyka zamiennie zastosować wędzone szprotki, łososia wędzonego. Często jak mam smaki placek tortilli smaruję po podgrzaniu odrobiną sosu czosnkowego i ketchupu.

    Anna Par... Jabłonna
    paranna@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Lekka letnia sałatka z tuńczyka

    Składniki:
    1 puszka tuńczyka
    Pół sałaty lodowej
    10 pomidorków koktajlowych
    1 ogórek zielony
    1 papryka czerwona
    Pęczek koperku
    Pęczek szczypiorku
    Pestki dyni 2 łyżki
    Pestki słonecznika 2 łyżki

    Składniki na sos:

    Oliwa z oliwek
    2 łyżki musztardy francuskiej
    Przyprawy:
    Szczypta papryki ostrej oraz czerwonej
    Pieprz
    Sól himalajska

    Przygotowanie:

    Wszystkie składniki kroimy i mieszamy ze sobą. Doprawiamy sosem a następnie prażymy pestki dyni i słonecznika i posypujemy naszą sałatkę. Smacznego


    Anna Par... Jabłonna
    paranna@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Ekspresowe danie jednogarnkowe:

    Składniki
    500 g filetów rybnych (np. dorsz)
    2 woreczki ugotowanego ryżu
    500 g brokułów - świeże lub mrożone
    500 g marchewek baby
    sok z połówki cytryny
    ulubione zioła lub przyprawa do ryb

    Na sos beszamelowy:
    3 łyżki masła
    4 łyżki mąki
    2 szklanki mleka
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    Przygotowanie:
    W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i podgrzewamy do zarumienienia. Wlewamy szklankę letniego mleka i energicznie mieszamy. Gdy zgęstnieje dolewamy drugą szklankę mleka, doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej. Podgrzewamy aż zgęstnieje.

    W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układamy kolejno:
    1. ugotowany ryż
    2. filety rybne skropione cytryną i doprawione ziołami oraz solą
    3. różyczki brokuła i marchewki
    4. sos beszamelowy

    Całość zapiekamy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni

    e-mail:
    tyskatyska88@gmail.com
    Justyna Mor.... Warszawa

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzień Dobry!
    Co za emocje !
    Niech nam towarzyszy euforia!
    Polska w ćwierćfinale Euro po karnych i z tej okazji podaję wyniki konkursu z Rybką !
    Oto trzech Zwycięzców!
    Kolejność przypadkowa, bo wszyscy mają pierwsze miejsca !
    Do trzech dni czekam na dane do wysyłki nagrody przez Sponsora, po tym czasie wyłaniam następnego.
    Dane ślijcie na adres kasiafraniszyn@interia.pl , w tytule wpiszcie KONKURS Z RYBĄ
    GRATULUJĘ I DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA UDZIAŁ!

    Monika Broniec
    Dorsz duszony z porem.

    Skoro ma to być danie na lato, muszą towarzyszyć mu warzywa :) Osobiście uwielbiam pory w każdej postaci, z którymi duecie dorsz smakuje tak niebiańsko, że moja rodzina mogłaby jeść to danie codziennie :)

    Składniki:

    300 - 400g filetów z dorsza 
    1 duży por 
    5 łyżek masła 
    100ml słodkiej śmietanki 
    sól, pieprz do smaku 
    ulubione dodatki, np. kasza gryczana, pomidory

    Przygotowanie:

    1. Pora myjemy, suszymy, kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pora, solimy, posypujemy pieprzem i dusimy pod przykryciem ok. 5 - 7 minut na wolnym ogniu.
    2. Filety z dorsza płuczemy (można je wcześniej namoczyć na kilka godzin w mleku), osuszamy papierowym ręcznikiem, ewentualnie usuwamy widoczne ości. Kroimy w kawałki, posypujemy solą i pieprzem, dorzucamy do porów. Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut, 1 - 2 razy odwracając rybę. Na koniec wlewamy śmietankę, delikatnie mieszamy i jeszcze przez chwilę dusimy. Potrawę podajemy z dowolnym dodatkiem; doskonale smakuje z ziemniakami lub kaszą gryczaną. 
    Smacznego!


    Jolanta Bał.
    Wejherowo
    ecco39@wp.pl

    Kaszubski zylc ze śledzia
    Potrawa prosta w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna. Idealna na letnie śniadanie lub kolację.

    Składniki :
    4 płaty śledzia solonego
    2 ogórki konserwowe
    zalewa z ogórków konserwowych
    3 łyżeczki żelatyny
    wywar warzywny
    2 liście laurowe
    3 ziarna pieprzu 

    Przygotowanie :
    Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. Następnie opłukane płaty gotujemy około 15 minut w wywarze z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem . Śledzia kroimy na mniejsze kawałki, a wywar przecedzamy przez sitko.Do wywaru dodajemy zalewę z ogórków i rozrabiamy z żelatyną. Do miseczek układamy pokrojone ogórki i śledzie zalewamy żelatyną do stężenia.



    Anna Par... Jabłonna
    paranna@interia.pl

    Lekka i szybka tortilla z tuńczykiem

    Składniki na cztery tortille:

    Tortilla 4 szt.
    Tuńczyk w sosie własnym (mała puszka)
    Sałata lodowa (kilkanaście liści)
    Pomidorki koktajlowe (około 16 sztuk)
    Szczypiorek (pęczek)
    Ogórek ( 1 sztuka)
    Kukurydza (mała puszka)
    Sól i pieprz do smaku
    Oliwa z oliwek ( 4 łyżki)

    Przygotowanie:

    Ja aby było szybciej najpierw mieszam wszystkie składniki za wyjątkiem oczywiście tortilli :). Następnie podgrzewam tortillę standardowo na patelni i wykładam zmieszane wcześniej składniki na ciasto i składam tak, jak za zwyczaj składa się tortillę ;-). Można również zamiast tuńczyka zamiennie zastosować wędzone szprotki, łososia wędzonego. Często jak mam smaki placek tortilli smaruję po podgrzaniu odrobiną sosu czosnkowego i ketchupu. 

    GRATULUJĘ!!!!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !