środa, 29 czerwca 2016

Ryż czarny z warzywami i parmezanem

czarny ryż,symbio,fasola szparagowa,warzywa z patelni,zdrowa kuchnia,dieta, zdrowe jedzenie,parmezan


To danie jest szybkie i z patelni.
Zdrowe przede wszystkim.

Mam ostatnio fazę na patelnię bo jestem leń. Jest gorąco. Potrzebuję zjeść zdrowo, kolorowo i smacznie, ale ..nie za bardzo chcę stać przy kuchence.
Ten obiad powstał dość szybko.
Z rzeczy ,które posiadałam w lodówce i w zamrażarce.


czarny ryż,symbio,fasola szparagowa,warzywa z patelni,zdrowa kuchnia,dieta, zdrowe jedzenie,parmezan

Składniki

  • warzywa po włosku na patelnię
  • garść żółtej szparagówki
  • czerwona cebula
  • liście bazylii
  • cukinia baby
  • ryż czarny ekologiczny SYMBIO
  • sól do smaku
  • oliwa oliwek extravergine
  • parmezan
czarny ryż,symbio,fasola szparagowa,warzywa z patelni,zdrowa kuchnia,dieta, zdrowe jedzenie,parmezan


Najpierw wypłukałam ryż. Ugotowałam go na sypko. Odstawiłam.
Rozgrzałam patelnię.
Do miski wsypałam mrożonki, dodałam fasolkę szparagową uprzednio lekko podgotowaną na osobności w osolonej wodzie.
Pokroiłam cebulę w pióra i cukinię w dyski.

czarny ryż,symbio,fasola szparagowa,warzywa z patelni,zdrowa kuchnia,dieta, zdrowe jedzenie,parmezan

czarny ryż,symbio,fasola szparagowa,warzywa z patelni,zdrowa kuchnia,dieta, zdrowe jedzenie,parmezan

Posoliłam, dodałam oliwy z oliwek.

czarny ryż,symbio,fasola szparagowa,warzywa z patelni,zdrowa kuchnia,dieta, zdrowe jedzenie,parmezan

Wymieszałam i wrzuciłam na patelnię.Dusiłam pod przykryciem.
Gdy wszystko ładnie zmiękło, dodałam ryż.
Wymieszałam.

czarny ryż,symbio,fasola szparagowa,warzywa z patelni,zdrowa kuchnia,dieta, zdrowe jedzenie,parmezan

czarny ryż,symbio,fasola szparagowa,warzywa z patelni,zdrowa kuchnia,dieta, zdrowe jedzenie,parmezan

Przed podaniem posypałam listkami bazylii i dodałam parmezanu.
Ot i cała filozofia. Trudno się oprzeć, będziecie wcinać jak ja, prosto z patelni!
Pyszne!

czarny ryż,symbio,fasola szparagowa,warzywa z patelni,zdrowa kuchnia,dieta, zdrowe jedzenie,parmezan




3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałam okazji jeść czarnego ryżu nigdy w życiu. Troszkę żałuję, że takie smaki mnie ominęły, ale wszystko jeszcze przede mną :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !