piątek, 15 lipca 2016

Jabłecznik na kruchym cieście - szybki i pyszny!

jabłecznik,ciasto z jabłkami,szarlotka,placek z jablkami,pyszne ciasto na niedziele, latwe ciasto,


To najlepszy jabłecznik mojej mamy. Robi go zawsze wtedy, kiedy goście się zapowiadają nieoczekiwanie. Jabłecznik można jeść ciepły!
Ten smak przypomina mi dzieciństwo.Pamiętam jak wyjadałam to cudo łyżką, prosto z blachy !



Składniki
  • 380 g mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 żółtka lub 3 całe jaja ,jak wolicie
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 kg jabłek lub duży słoik, a nawet półtora słoika jabłek prażonych
jabłecznik,ciasto z jabłkami,szarlotka,placek z jablkami,pyszne ciasto na niedziele, latwe ciasto,


Składniki na ciasto wyrób tak, aby powstała kula. Mnie pomógł robot z hakiem do ciasta.
Ciasto podziel na dwie części – 60 % i 40%, tę mniejszą część zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki na pół godziny.
Większą zaś rozwałkować i obkleić nią prostokątną formę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia .
Jeśli korzystacie z jabłek, to je umyjcie ,obierzcie i pokrójcie w kostkę. Przesmażcie w rondlu z odrobiną wody i cynamonu. Smażyć około 20 minut, jeśli jabłka są kwaśne, dodać cukru do smaku.
Wychłodzić jabłka.
Wychłodzone wyłożyć na niepodpieczony spód- jeśli chcecie podpieczcie go 10 minut, ale nie jest to konieczne.
Wyrównać jabłka i zetrzeć na nie ciasto z zamrażarki , na dużych oczkach.
Piec w nagrzanym do 185 stopni piekarniku, około 50 minut.
Tak , aby wierzch pięknie się zezłocił.

Ot i cała filozofia, jabłecznik gotowy!

jabłecznik,ciasto z jabłkami,szarlotka,placek z jablkami,pyszne ciasto na niedziele, latwe ciasto,

28 komentarzy:

  1. Uwielbiam jableczniki na kruchym ciescie. A jakiej duzej blaszki pani uzyla?Jutro bede piekla😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tu akurat klops jest. Mam 4 i nie pamietam w której piekłam, ale wiem, że każda będzie do tego dobra :-) bo w różnych piekłam...

      Usuń
  2. Uwielbiam ciasta z jabłkami, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ..to ciasto powstało na złość...borówkom :-P Zapraszam!

      Usuń
  3. wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto w blaszce smaruję białkiem potem wykładam jabłka, na pewno nie będzie zakalca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super patent :-) Ja lekko podsypuje bułką tartą :-) Ale Twój zastosuję niebawem !

      Usuń
  5. polecam pycha ---a zapach -cudowny .Jabłecznik dla każdego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...i najgorzej jest się...po prostu opanować jak się go je!

      Usuń
  6. dziękuje za przepis, jest różnica całe jajka lub żółtka--jak będzie lepiej.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej rozdzielić, czyli żółtka, ale i tak i tak jest smacznie!

      Usuń
  7. Ile to jest 380 g mąki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szklanka ma 170g przelicznik łatwy ;)

      Usuń
  8. Piec z termoobiegiem w piekarniku elektrycznym, czy bez? Podejmuję próbę 150 stopni z termoobiegiem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem mloda i dopiero ucze sie gotować. Przepis wydaje sie prosty ! Jutro chce zrobic jabłecznik. Uwielbia go moja mama i moj chlopak. Mam nadzieje ze mi sie uda, trzymjacie kciuki. Hehe
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wyszło idealne, dziękuję za przepis.
    Dałam 4 żółtka, bo nie powinno się dawać białek do kruchego ciasta.
    Piekłam 45 min bez termoobiegu, ostatnie 5 minut z termoobiegiem, bo dół już był wypieczony, a góra wciąż zbyt blada.
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  11. A jakie wymiary blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest porcja na tortownicę. Przynajmniej ja użyłem torownicy.

      Usuń
  12. super ciasto polecam

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam,każdy ma swój jakiś patent.Ja 60g zwykłe herbatniki kruszę na bardzo drobno blenderem i posypuję na ciasto i na to wykładam masę jabłkową. A do schłodzonej masy jabłkowej daję 2 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszam.Wtedy podczas pieczenia nadmiar soku wsiąka w bułkę tartą i masa jabłkowa jest bardziej zwarta. Pozdrawiam Halina

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzięki za przepis! Zrobiłam - pycha! Wszystkie ilości składników i czas pieczenia dokładnie się sprawdziły, tylko mrożenie u mnie dłużej trwało (ponad godzinę, w zamrażarce ustawionej na minus 15 st. C). Dałam całe jajka - ciasto wyszło kruchutkie - palce lizać! :-) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  15. Proszę o podpowiedź, co robię źle. Robiłam wszystko wg przepisu, a ciasto wyszło rzadkie, kleiło się do rąk. Za chwilkę spróbuję je upiec ale mam mieszane uczucia. Dlaczego tak się dzieje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego nie potrafię powiedzieć. Jeśli trochę się klei wystarczy potrzepać dłonie mąką, jak talkiem,powinno pomóc.Może za długo było wyrabiane?

      Usuń
  16. przepis prosty a jabłecznik bardzo dobry polecam >>>>>>>>>>>>>>>>>>

    OdpowiedzUsuń
  17. przepis prosty a jabłecznik bardzo dobry polecam >>>>>>>>>>>>>>>>>>

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !