niedziela, 3 lipca 2016

Sernik wiedeński bez spodu.Z prawdziwego sera

sernik wiedeński,prawdziwy ser,sernik bez spodu


Sernik został upieczony na pewna imprezę, udało mi się ukroić z niego pasek by pokazać Wam jak wygląda w środku.
Reszta wyszła z domu.
Stąd nie ma pięknych stylizacji fotograficznych mojego sernika, ale gwarantuje ,że jest pyszny i śmietankowy, rozpływa się w ustach ,nie zatyka i nie staje w gardle.


Składniki na 1 kg sera, ja zrobiłam z półtorej porcji!!!
Ale kilogram i poniższe składniki zupełnie wystarczą.

  • wiejski twaróg 1 kg
  • kostka dobrego masła
  • 8 kurzych jaj
  • półtorej szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5-6 łyżek śmietany 18%
  • mąka pszenna typ 450 lub 500 3 łyżki kopiaste
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g każde – bez cukru
sernik wiedeński,prawdziwy ser,sernik bez spodu

Najpierw ser przepuść przez maszynkę, aby nie miał grudek.Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puch i powoli dodawaj po jednym żółtku, nie przerywaj miksowania. I dodawaj mąkę, a następnie powoli proszek budyniowy.
Miksuj i dodawaj śmietanę.Następnie łyżka po łyżce zmielony ser.
Ubij białka na pianę i przełóż do masy serowej ,nie miksuj już wszystkiego ,ale delikatnie wmieszaj ubite białka w masę serową łyżką lub łopatką. Niech składniki się połączą ze sobą.Możesz dodać bakalii. Jeśli lubisz!
Sernik można upiec jak mój w blaszce klasycznej, prostokątnej, ale możesz go upiec również w tortownicy o średnicy 25 cm.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę serową i piecz w 130 stopniach najpierw półtorej godziny, a następnie zwiększ do 150 stopni i piecz 15 minut.
Zostaw sernik w formie na 2 godziny nie wyjmując go z piekarnika. Po tym czasie wyjmij i wyciągnij z formy.
Polukruj wedle uznania. U mnie polewa .
Smacznego!
sernik wiedeński,prawdziwy ser,sernik bez spodu



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki a Twój wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam serniczek, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik wyglada przepysznie, ale brakuje informacji w ktorym momencie dodaje się ser

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwaga, jest już poprawione! dziękuję!

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !