niedziela, 3 lipca 2016

Sernik wiedeński bez spodu.Z prawdziwego sera

sernik wiedeński,prawdziwy ser,sernik bez spodu


Sernik został upieczony na pewna imprezę, udało mi się ukroić z niego pasek by pokazać Wam jak wygląda w środku.
Reszta wyszła z domu.
Stąd nie ma pięknych stylizacji fotograficznych mojego sernika, ale gwarantuje ,że jest pyszny i śmietankowy, rozpływa się w ustach ,nie zatyka i nie staje w gardle.


Składniki na 1 kg sera, ja zrobiłam z półtorej porcji!!!
Ale kilogram i poniższe składniki zupełnie wystarczą.

  • wiejski twaróg 1 kg
  • kostka dobrego masła
  • 8 kurzych jaj
  • półtorej szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5-6 łyżek śmietany 18%
  • mąka pszenna typ 450 lub 500 3 łyżki kopiaste
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g każde – bez cukru
sernik wiedeński,prawdziwy ser,sernik bez spodu

Najpierw ser przepuść przez maszynkę, aby nie miał grudek.Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puch i powoli dodawaj po jednym żółtku, nie przerywaj miksowania. I dodawaj mąkę, a następnie powoli proszek budyniowy.
Miksuj i dodawaj śmietanę.Następnie łyżka po łyżce zmielony ser.
Ubij białka na pianę i przełóż do masy serowej ,nie miksuj już wszystkiego ,ale delikatnie wmieszaj ubite białka w masę serową łyżką lub łopatką. Niech składniki się połączą ze sobą.Możesz dodać bakalii. Jeśli lubisz!
Sernik można upiec jak mój w blaszce klasycznej, prostokątnej, ale możesz go upiec również w tortownicy o średnicy 25 cm.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę serową i piecz w 130 stopniach najpierw półtorej godziny, a następnie zwiększ do 150 stopni i piecz 15 minut.
Zostaw sernik w formie na 2 godziny nie wyjmując go z piekarnika. Po tym czasie wyjmij i wyciągnij z formy.
Polukruj wedle uznania. U mnie polewa .
Smacznego!
sernik wiedeński,prawdziwy ser,sernik bez spodu



16 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki a Twój wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam serniczek, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik wyglada przepysznie, ale brakuje informacji w ktorym momencie dodaje się ser

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to nie ma???

      Usuń
    2. szeryf ..- Przeciez pisze kiedy dodawac ser !!!!!!



      Usuń
    3. Piekę taki już 3o lat,zawsze się udaje i bardzo smaczny.Polecam

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. A jak z półtorej porcji to ile trzeba piec

    OdpowiedzUsuń
  6. Piec z termoobiegiem, czy góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedna kostka masła...kiedyś byłoby to bez wątpienia 250 g a teraz są kostki różnogramowe, stąd moje pytanie, ilu gramowa kostka masła? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy ser może być z wiaderka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam niestety. Do innych używam sera z wiaderka ale do tego się boję ;-)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !