Sernik
został upieczony na pewna imprezę, udało mi się ukroić z niego
pasek by pokazać Wam jak wygląda w środku.
Reszta
wyszła z domu.
Stąd
nie ma pięknych stylizacji fotograficznych mojego sernika, ale
gwarantuje ,że jest pyszny i śmietankowy, rozpływa się w ustach
,nie zatyka i nie staje w gardle.
Składniki
na 1 kg sera, ja zrobiłam z półtorej porcji!!!
Ale
kilogram i poniższe składniki zupełnie wystarczą.
- wiejski twaróg 1 kg
- kostka dobrego masła
- 8 kurzych jaj
- półtorej szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 5-6 łyżek śmietany 18%
- mąka pszenna typ 450 lub 500 3 łyżki kopiaste
- 2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g każde – bez cukru
Najpierw
ser przepuść przez maszynkę, aby nie miał grudek.Utrzyj masło z
cukrem i cukrem wanilinowym na puch i powoli dodawaj po jednym
żółtku, nie przerywaj miksowania. I dodawaj mąkę, a następnie
powoli proszek budyniowy.
Miksuj
i dodawaj śmietanę.Następnie łyżka po łyżce zmielony ser.
Ubij
białka na pianę i przełóż do masy serowej ,nie miksuj już
wszystkiego ,ale delikatnie wmieszaj ubite białka w masę serową
łyżką lub łopatką. Niech składniki się połączą ze sobą.Możesz dodać bakalii. Jeśli lubisz!
Sernik
można upiec jak mój w blaszce klasycznej, prostokątnej, ale możesz
go upiec również w tortownicy o średnicy 25 cm.
Formę
wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę serową i piecz w 130
stopniach najpierw półtorej godziny, a następnie zwiększ do 150
stopni i piecz 15 minut.
Zostaw
sernik w formie na 2 godziny nie wyjmując go z piekarnika. Po tym
czasie wyjmij i wyciągnij z formy.
Polukruj
wedle uznania. U mnie polewa .
Smacznego!
Uwielbiam serniki a Twój wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam serniczek, porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńSernik wyglada przepysznie, ale brakuje informacji w ktorym momencie dodaje się ser
OdpowiedzUsuńJak to nie ma???
Usuńszeryf ..- Przeciez pisze kiedy dodawac ser !!!!!!
UsuńPiekę taki już 3o lat,zawsze się udaje i bardzo smaczny.Polecam
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSłuszna uwaga, jest już poprawione! dziękuję!
UsuńA jak z półtorej porcji to ile trzeba piec
OdpowiedzUsuńTyle samo :-)
UsuńPiec z termoobiegiem, czy góra-dół?
OdpowiedzUsuńPiec góra-dół.
UsuńJedna kostka masła...kiedyś byłoby to bez wątpienia 250 g a teraz są kostki różnogramowe, stąd moje pytanie, ilu gramowa kostka masła? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń200 g :-)
UsuńA czy ser może być z wiaderka
OdpowiedzUsuńNie próbowałam niestety. Do innych używam sera z wiaderka ale do tego się boję ;-)
UsuńKlasyczna blaszka czyli jaki wymiar ?
OdpowiedzUsuńIm większa tym niższy sernik i na odwrót.
UsuńKostka masła to ile? Moja kostka np ma 454g...
OdpowiedzUsuń200 g :-)
UsuńPycha
OdpowiedzUsuńPiekę ten sernik po raz kolejny i jest rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńTo chyba najbardziej klasyczny sernik z dawnych czasów, klasyczny w tym sensie, że smakuje tak jak kiedyś. Chyba. Choć kiedyś podobno ser się suszyło... Nie wiem jak, nie wiem po co, ale tak robiono serniki...
OdpowiedzUsuńMnie można przekupić dobrym sernikiem 😋🤤😍 a ten wygląda smakowicie 😍 poproszę z dostawą do domu 😉😘😍
OdpowiedzUsuńUwiwlbiam :) nie zawsze mi wydzierały i sama nie wiem czemu ale i tak robię :) nie poddaje się :)
OdpowiedzUsuńSernik wiedeński to tradycja. Nie mogło się bez niego obyć żadne ważne spotkanie w naszym domu rodzinnym...Teraz piekę go rzadziej, ale zawsze wspomniam z wielkim sentymentem.
OdpowiedzUsuńNo i pomyśleć, że ja kiedyś piekłam serniki. Zachwycali się nimi wszyscy.
OdpowiedzUsuńTylko to było w epoce kamienia łupanego.
Teraz się nie odważę upiec, ale zjeść bardzo chętnie.
Ile piekących, tyle przepisów, a i tak wychodzi sernik.
Popatrzę sobie i pomarzę :-)
Pozdrawiam :-)
Irena-Hooltaye w podróży
To taki klasyczny sernik, jaki piekła moja mama. Już od dawna rodzinka mnie męczy, żebym taki upiekła, bo u mnie przeważnie takie lekkie, puszyste serniki. Teraz, przy najbliższej okazji, zrobię właśnie ten. Wygląda przepysznie :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Ja sernikowi się nie oprę - każdemu, każda dieta przegrywa u mnie w starciu z sernikiem :) a wiedeński to rozkosz w czystej postaci :) Pragnę go :D
OdpowiedzUsuńSernik to marzenie ,uwielbiam pod każdą postacią, robiłam kilka razy z innych przepisów ale ten podoba mi się ze względu na jego lekkość. Brak spodu to tylko atut,nie ma dodatkowej roboty a i tak zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuńSerniki, wszystkie bez wyjątku, uwielbiam, a ten prezentuje się tak apetycznie, że rano go upiekę :)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci Kasiu, mistrzostwo świata!!! Mi tylko krakowski nie opada, a reszta sxkoda gadać. A ten jest naprawdę imponujący i przy okazji go upiekę:-)
OdpowiedzUsuńWiedeński to chyba sernik najbardziej klasyczny i jeden z najpyszniejszych ze wszystkich. Dobrze, że mi o nim przypomniałaś :)
OdpowiedzUsuńA jaki dokładnie rozmiar blaszki?😉
OdpowiedzUsuńA na blaszkę 23×38 wystarczy z 1.5 porcji?
OdpowiedzUsuńWystarczy
UsuńTwoj sernik wyglada pysznie i taki zapewne jest tylko gdzie kupic ten wiejski ser bo od niego zalezy smak. Bede go szukac. Ale wielkie dzieki za ten dawny przepis, ze go przypomnialas. Prosimy o wiecej..Serdeczne dzieki. DG
OdpowiedzUsuńTakie sery tylko od kogoś ze wsi. Nie ufam tym ze sklepów
UsuńWitam.A na blaszkę 23×38 cm z ile zrobić sera sernik?
OdpowiedzUsuńNa foremkę 23×38 wychodzi mi z przelicznika prawie 1,80 sera?nie za dużo?🙂wysoki wychodzi?a chciałam zapytać czy wychodzi taki ciężki i mokry?
OdpowiedzUsuńFormy biorę zawsze takie które mam pod ręką nigdy ich nie mierzę po prostu wypiek mi wychodzi albo wyższy albo niższe Sernik jest ciężki I mokry Powiedziałabym nawet że jest bardzo ciężki ale to tylko dlatego mniej więcej że ser jest prawdziwy twarogowy wiejski a nie z wiaderka
Usuń