niedziela, 3 lipca 2016

Sernik wiedeński bez spodu.Z prawdziwego sera

sernik wiedeński,prawdziwy ser,sernik bez spodu


Sernik został upieczony na pewna imprezę, udało mi się ukroić z niego pasek by pokazać Wam jak wygląda w środku.
Reszta wyszła z domu.
Stąd nie ma pięknych stylizacji fotograficznych mojego sernika, ale gwarantuje ,że jest pyszny i śmietankowy, rozpływa się w ustach ,nie zatyka i nie staje w gardle.


Składniki na 1 kg sera, ja zrobiłam z półtorej porcji!!!
Ale kilogram i poniższe składniki zupełnie wystarczą.

  • wiejski twaróg 1 kg
  • kostka dobrego masła
  • 8 kurzych jaj
  • półtorej szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5-6 łyżek śmietany 18%
  • mąka pszenna typ 450 lub 500 3 łyżki kopiaste
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g każde – bez cukru
sernik wiedeński,prawdziwy ser,sernik bez spodu

Najpierw ser przepuść przez maszynkę, aby nie miał grudek.Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puch i powoli dodawaj po jednym żółtku, nie przerywaj miksowania. I dodawaj mąkę, a następnie powoli proszek budyniowy.
Miksuj i dodawaj śmietanę.Następnie łyżka po łyżce zmielony ser.
Ubij białka na pianę i przełóż do masy serowej ,nie miksuj już wszystkiego ,ale delikatnie wmieszaj ubite białka w masę serową łyżką lub łopatką. Niech składniki się połączą ze sobą.Możesz dodać bakalii. Jeśli lubisz!
Sernik można upiec jak mój w blaszce klasycznej, prostokątnej, ale możesz go upiec również w tortownicy o średnicy 25 cm.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę serową i piecz w 130 stopniach najpierw półtorej godziny, a następnie zwiększ do 150 stopni i piecz 15 minut.
Zostaw sernik w formie na 2 godziny nie wyjmując go z piekarnika. Po tym czasie wyjmij i wyciągnij z formy.
Polukruj wedle uznania. U mnie polewa .
Smacznego!
sernik wiedeński,prawdziwy ser,sernik bez spodu



32 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki a Twój wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam serniczek, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik wyglada przepysznie, ale brakuje informacji w ktorym momencie dodaje się ser

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to nie ma???

      Usuń
    2. szeryf ..- Przeciez pisze kiedy dodawac ser !!!!!!



      Usuń
    3. Piekę taki już 3o lat,zawsze się udaje i bardzo smaczny.Polecam

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. A jak z półtorej porcji to ile trzeba piec

    OdpowiedzUsuń
  6. Piec z termoobiegiem, czy góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedna kostka masła...kiedyś byłoby to bez wątpienia 250 g a teraz są kostki różnogramowe, stąd moje pytanie, ilu gramowa kostka masła? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy ser może być z wiaderka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam niestety. Do innych używam sera z wiaderka ale do tego się boję ;-)

      Usuń
  9. Klasyczna blaszka czyli jaki wymiar ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Kostka masła to ile? Moja kostka np ma 454g...

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekę ten sernik po raz kolejny i jest rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  12. To chyba najbardziej klasyczny sernik z dawnych czasów, klasyczny w tym sensie, że smakuje tak jak kiedyś. Chyba. Choć kiedyś podobno ser się suszyło... Nie wiem jak, nie wiem po co, ale tak robiono serniki...

    OdpowiedzUsuń
  13. Mnie można przekupić dobrym sernikiem 😋🤤😍 a ten wygląda smakowicie 😍 poproszę z dostawą do domu 😉😘😍

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwiwlbiam :) nie zawsze mi wydzierały i sama nie wiem czemu ale i tak robię :) nie poddaje się :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sernik wiedeński to tradycja. Nie mogło się bez niego obyć żadne ważne spotkanie w naszym domu rodzinnym...Teraz piekę go rzadziej, ale zawsze wspomniam z wielkim sentymentem.

    OdpowiedzUsuń
  16. No i pomyśleć, że ja kiedyś piekłam serniki. Zachwycali się nimi wszyscy.
    Tylko to było w epoce kamienia łupanego.
    Teraz się nie odważę upiec, ale zjeść bardzo chętnie.
    Ile piekących, tyle przepisów, a i tak wychodzi sernik.
    Popatrzę sobie i pomarzę :-)
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  17. To taki klasyczny sernik, jaki piekła moja mama. Już od dawna rodzinka mnie męczy, żebym taki upiekła, bo u mnie przeważnie takie lekkie, puszyste serniki. Teraz, przy najbliższej okazji, zrobię właśnie ten. Wygląda przepysznie :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja sernikowi się nie oprę - każdemu, każda dieta przegrywa u mnie w starciu z sernikiem :) a wiedeński to rozkosz w czystej postaci :) Pragnę go :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Sernik to marzenie ,uwielbiam pod każdą postacią, robiłam kilka razy z innych przepisów ale ten podoba mi się ze względu na jego lekkość. Brak spodu to tylko atut,nie ma dodatkowej roboty a i tak zapowiada się pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Serniki, wszystkie bez wyjątku, uwielbiam, a ten prezentuje się tak apetycznie, że rano go upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Powiem Ci Kasiu, mistrzostwo świata!!! Mi tylko krakowski nie opada, a reszta sxkoda gadać. A ten jest naprawdę imponujący i przy okazji go upiekę:-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wiedeński to chyba sernik najbardziej klasyczny i jeden z najpyszniejszych ze wszystkich. Dobrze, że mi o nim przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !