niedziela, 30 kwietnia 2017

Ciasto Pani Walewska


pani walewska,orzech powidla staropolskie sliwkowe,ciasto na komunię,ciasto na święta,

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto . Idealne na każdą okazję.
Jest to ciasto eleganckie, ale proste w przygotowaniu.

Zmodyfikowane tylko tym,że u mnie brakuje jednej warstwy powideł.

Składniki na kruche ciasto-
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 porządna łyżeczka
  • niecałe pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 7 żółtek

Z podanych składników wyrób kulę ciasta, podziel na pół i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Beza-
  • 7 białek
  • półtorej szklanki drobnego cukru pudru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Ubij białka na sztywno i stopniowo dodawaj cukier , ciągle miksując dodawaj również mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj.

Dodatkowo przygotuj słoiczek Staropolskich powideł z suszoną śliwką u mnie Orzech oraz 120 g płatków z migdałów

pani walewska,orzech powidla staropolskie sliwkowe,ciasto na komunię,ciasto na święta,

pani walewska,orzech powidla staropolskie sliwkowe,ciasto na komunię,ciasto na święta,


Będziemy potrzebowali prostokątnej formy 23x36 cm.

Wyłóż ją papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkuj, przełóż na blachę, wyrównaj.Posmaruj powidłem i wyłóż połowę masy bezowej i wysyp połowę płatków migdałowych.Upiecz w temperaturze 175 stopni przez 40 minut. Migdały lubią się palić, więc przykryjcie wierzch folią aluminiową.
Z drugą częścią ciasta należy postąpić dokładnie tak samo.
U mnie nie ma tylko warstwy powideł.
Placki odłożyć do wychłodzenia.
Przygotować masę kremową.

Składniki
  • 500 ml mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • pół kieliszka likieru amaretto
  • 2 łyżki cukru migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotuj z cukrami, a drugą szklankę mleka zmiksuj z żółtkami i mąką, dodaj do gotującego się mleka i zmiksuj, zagotuj. Ostudź. Przykryj folią spożywczą, zapobiegnie to powstaniu kożucha.
Masło utrzyj na puch i powoli , stopniowo , ciągle miksując dodaj zimny budyń.Na końcu dodaj amaretto, zmiksuj i krem jest gotowy.
Przełóż placki masą i włóż placek do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!

pani walewska,orzech powidla staropolskie sliwkowe,ciasto na komunię,ciasto na święta,

pani walewska,orzech powidla staropolskie sliwkowe,ciasto na komunię,ciasto na święta,

1 komentarz:

  1. Tyle ciast udało mi się upiec, a Pani Walewska jeszcze przede mną :D Chyba pora najwyższa działać, tyle tu smakowitych warstw!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !