Biała kiełbasa pieczona w piwie z dodatkami
Pogoda
nas nie rozpieszcza. Wiatr taki, że nie ma mowy o grillowaniu.
Ale
to nie znaczy, że majówka będzie nieudana, niesmaczna.
Majówka
będzie extra!
Proponuję
fajne danie. Sprawdzi się nie tylko na majówce, ale w każdej
sytuacji, kiedy będziemy mieli ochotę na łyk dobrego piwa (u mnie Warka Radler malina z cytryną) i
kiełbaskę!
Składniki
- biała surowa kiełbasa
- 2 czerwone lub białe cebule
- 1 łyżka naturalnego miodu spadziowego
- 1 łyżka musztardy kieleckiej delikatesowej
- piwo ciemne niepasteryzowane do pieczenia kiełbasy
- mix sałat umytych i gotowych do spożycia
- marynowane plastry buraka
- oliwki zielone
- opcjonalnie rzeżucha
- olej lniany lub oliwa z oliwek
- czarnuszka
Dodatkowo
u mnie nowa Radler Warka malina z cytryną
Wykonanie
Cebulę
obierz, połowę pokrój w pióra a drugą połowę w kostkę.Pióra
ułóż na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą z
oliwek. Przygotuj sos musztardowo-miodowy. Do miseczki włóż miód,
musztardę,przyprawy- wymieszaj. Sosem wysmaruj kiełbasę i dodaj
cebulę pokrojona w kosteczkę.
Wlej
delikatnie piwo do mniej więcej 1/3 wysokości kiełbasy.
Nagrzej
piekarnik do 180 stopni. Włóż naczynie z kiełbasą i piecz około
40 minut- góra i dół.
Międzyczasie
wyłóż sałatę na półmiski. Posól, dołóż plastry buraka,
oliwki, czarnuszkę, skrop olejem lnianym lub oliwą z oliwek.
Gotową
kiełbasę połóż na sałacie. Posyp kiełbasę suszonym berberysem
oraz całość , jeśli lubisz, dość obficie-rzeżuchą.
Podałam
z piwem. Niektórzy jednak poprosili dodatkowo o ketchup oraz musztardę
.
Smacznie
i daje radę w niepogodę!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!