Ciasto Pani Walewska
Pyszne,
rozpływające się w ustach ciasto . Idealne na każdą okazję.
Jest to ciasto eleganckie, ale proste w przygotowaniu.
Zmodyfikowane
tylko tym,że u mnie brakuje jednej warstwy powideł.
Składniki
na kruche ciasto-
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 porządna łyżeczka
- niecałe pół szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 7 żółtek
Z
podanych składników wyrób kulę ciasta, podziel na pół i włóż
do lodówki na co najmniej godzinę.
Beza-
- 7 białek
- półtorej szklanki drobnego cukru pudru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Ubij
białka na sztywno i stopniowo dodawaj cukier , ciągle miksując
dodawaj również mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj.
Dodatkowo
przygotuj słoiczek Staropolskich powideł z suszoną śliwką
u mnie Orzech oraz 120 g płatków z migdałów
Będziemy
potrzebowali prostokątnej formy 23x36 cm.
Wyłóż
ją papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkuj, przełóż
na blachę, wyrównaj.Posmaruj powidłem i wyłóż połowę masy
bezowej i wysyp połowę płatków migdałowych.Upiecz w temperaturze
175 stopni przez 40 minut. Migdały lubią się palić, więc
przykryjcie wierzch folią aluminiową.
Z
drugą częścią ciasta należy postąpić dokładnie tak samo.
U
mnie nie ma tylko warstwy powideł.
Placki
odłożyć do wychłodzenia.
Przygotować
masę kremową.
Składniki
- 500 ml mleka
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- pół kieliszka likieru amaretto
- 2 łyżki cukru migdałowego
Jedną
szklankę mleka zagotuj z cukrami, a drugą szklankę mleka zmiksuj
z żółtkami i mąką, dodaj do gotującego się mleka i zmiksuj,
zagotuj. Ostudź. Przykryj folią spożywczą, zapobiegnie to
powstaniu kożucha.
Masło
utrzyj na puch i powoli , stopniowo , ciągle miksując dodaj zimny
budyń.Na końcu dodaj amaretto, zmiksuj i krem jest gotowy.
Przełóż
placki masą i włóż placek do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Tyle ciast udało mi się upiec, a Pani Walewska jeszcze przede mną :D Chyba pora najwyższa działać, tyle tu smakowitych warstw!
OdpowiedzUsuń