Ciasto Pani Walewska


pani walewska,orzech powidla staropolskie sliwkowe,ciasto na komunię,ciasto na święta,

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto . Idealne na każdą okazję.
Jest to ciasto eleganckie, ale proste w przygotowaniu.

Zmodyfikowane tylko tym,że u mnie brakuje jednej warstwy powideł.

Składniki na kruche ciasto-
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 porządna łyżeczka
  • niecałe pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 7 żółtek

Z podanych składników wyrób kulę ciasta, podziel na pół i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Beza-
  • 7 białek
  • półtorej szklanki drobnego cukru pudru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Ubij białka na sztywno i stopniowo dodawaj cukier , ciągle miksując dodawaj również mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj.

Dodatkowo przygotuj słoiczek Staropolskich powideł z suszoną śliwką u mnie Orzech oraz 120 g płatków z migdałów

pani walewska,orzech powidla staropolskie sliwkowe,ciasto na komunię,ciasto na święta,

pani walewska,orzech powidla staropolskie sliwkowe,ciasto na komunię,ciasto na święta,


Będziemy potrzebowali prostokątnej formy 23x36 cm.

Wyłóż ją papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkuj, przełóż na blachę, wyrównaj.Posmaruj powidłem i wyłóż połowę masy bezowej i wysyp połowę płatków migdałowych.Upiecz w temperaturze 175 stopni przez 40 minut. Migdały lubią się palić, więc przykryjcie wierzch folią aluminiową.
Z drugą częścią ciasta należy postąpić dokładnie tak samo.
U mnie nie ma tylko warstwy powideł.
Placki odłożyć do wychłodzenia.
Przygotować masę kremową.

Składniki
  • 500 ml mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • pół kieliszka likieru amaretto
  • 2 łyżki cukru migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotuj z cukrami, a drugą szklankę mleka zmiksuj z żółtkami i mąką, dodaj do gotującego się mleka i zmiksuj, zagotuj. Ostudź. Przykryj folią spożywczą, zapobiegnie to powstaniu kożucha.
Masło utrzyj na puch i powoli , stopniowo , ciągle miksując dodaj zimny budyń.Na końcu dodaj amaretto, zmiksuj i krem jest gotowy.
Przełóż placki masą i włóż placek do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!

pani walewska,orzech powidla staropolskie sliwkowe,ciasto na komunię,ciasto na święta,

pani walewska,orzech powidla staropolskie sliwkowe,ciasto na komunię,ciasto na święta,

Komentarze

  1. Tyle ciast udało mi się upiec, a Pani Walewska jeszcze przede mną :D Chyba pora najwyższa działać, tyle tu smakowitych warstw!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!