czwartek, 29 czerwca 2017

Tahina


tahina,pasta sezamowa,maslo sezamowe,pasta tahini,sezam,bezglutenowe maslo,słodycze bez glutenu,pokarmy dla alergika,weronika madejska,natchniona.pl

Życie smakosza obfituje we wspaniałe wrażenia...
A fantastyczne doznania kulinarne nie kończą się na jajkach i mleku!

Alergie i nietolerancje pokarmowe to jedne z najczęściej spotykanych problemów naszej cywilizacji. Mleko, jajka, gluten, orzechy, owoce i przyprawy — wszystko to pewnego dnia może okazać się zakazane dla Ciebie lub Twoich bliskich.



 Można się wówczas załamać i skazać na życie w kulinarnej próżni. Można — ale nie trzeba! Ba, to może być nawet początek fascynującej podróży po nowych smakach i pysznych, niecodziennych ich połączeniach. Wspaniałym przewodnikiem po tej krainie jest Weronika Madejska, autorka nagradzanego bloga Natchniona.pl i bestsellerowej książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Tym razem poprowadzi Cię przez świat wegańskich deserów na każdą porę roku.
Jak przygotować bezjajeczne bezy i roślinny biszkopt? Czym różni się mleko kokosowe od śmietany kokosowej? Z czego zrobić polewę czekoladową dla alergika? Jak przyrządzić wegańskie naleśniki? Czego potrzeba do zrobienia roślinnego jogurtu? To wszystko znajdziesz we wprowadzeniu do książki. W dalszej części odkryjesz fantazyjne, wyszukane sposoby łączenia składników, przepisy na babeczki, kruche ciastka z owocami, kolorowe smoothie, lody, owocowo-warzywne koktajle, bułeczki drożdżowe i mazurki, sorbety i jagodzianki, pierogi i musy, gofry, konfitury, lemoniady, torty i szarlotki... Słowem, wszystko dla prawdziwego łasucha. W dodatku zdrowe, słodkie, choć bez cukru, i dające pole do popisu domowym eksperymentatorom kulinarnym. 

tahina,pasta sezamowa,maslo sezamowe,pasta tahini,sezam,bezglutenowe maslo,słodycze bez glutenu,pokarmy dla alergika,weronika madejska,natchniona.pl

tahina,pasta sezamowa,maslo sezamowe,pasta tahini,sezam,bezglutenowe maslo,słodycze bez glutenu,pokarmy dla alergika,weronika madejska,natchniona.pl

tahina,pasta sezamowa,maslo sezamowe,pasta tahini,sezam,bezglutenowe maslo,słodycze bez glutenu,pokarmy dla alergika,weronika madejska,natchniona.pl

Daj się ponieść przyjemności smakowania — na co dzień i od święta!

W książce znalazłam przepis na tahinę robioną w domu. Książkę 
 można nabyć w księgarni internetowej  W TYM MIEJSCU! WARTO!

tahina,pasta sezamowa,maslo sezamowe,pasta tahini,sezam,bezglutenowe maslo,słodycze bez glutenu,pokarmy dla alergika,weronika madejska,natchniona.pl

tahina,pasta sezamowa,maslo sezamowe,pasta tahini,sezam,bezglutenowe maslo,słodycze bez glutenu,pokarmy dla alergika,weronika madejska,natchniona.pl

tahina,pasta sezamowa,maslo sezamowe,pasta tahini,sezam,bezglutenowe maslo,słodycze bez glutenu,pokarmy dla alergika,weronika madejska,natchniona.pl

tahina,pasta sezamowa,maslo sezamowe,pasta tahini,sezam,bezglutenowe maslo,słodycze bez glutenu,pokarmy dla alergika,weronika madejska,natchniona.pl

Nigdy bym nie przypuszczała, że jest tak prosta w wykonaniu i nie potrzebuje być oszukiwana olejami.
Tahina (masło sezamowe) to pasta sezamowa, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu.
Wykonanie banalnie proste a zastosowanie znajduje w deserach, sałatkach, mięsie lub bezpośrednio na grzankach.Poniewaz zawiera sporo białka i tluszczu, jest bardzo wartosciowym pożywieniem. Ponieważ zawiera umówmy sie – te najważniejsze minerały i witaminy, podnosi to jego godność do leku i superfood.

tahina,pasta sezamowa,maslo sezamowe,pasta tahini,sezam,bezglutenowe maslo,słodycze bez glutenu,pokarmy dla alergika,weronika madejska,natchniona.pl

Składniki
  • 500 g łuskanego sezamu (można użyć dowolnej ilości sezamu, podana proporcja jest jedynie orientacyjna,aby wyobrazić sobie stosunek ziaren do gotowej pasty)

Z tej porcji uzyskamy 1 słoiczek.

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika pokryj papierem do pieczenia. Wysyp sezam i równomiernie rozprowadź. Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika na 200 stopni i praż przez 3 minuty.
Nie można dopuścić do przypalenia!
Sezam ma byc tylko lekko zrumieniony. Wyjmij i wystudź zupełnie.

Zarumieniony sezam przełóż do kielicha blendera i miksuj na maksymalnych obrotach przez 1 minutę. Następnie zeskrob masę ze ścianek blendera i kontynuuj blendowanie przez 4 minuty.Tym razem na mniejszych obrotach.Gotową tahinę przełóż do słoiczka i przechowuj w kuchennej szafce nie dłużej niż miesiąc.

tahina,pasta sezamowa,maslo sezamowe,pasta tahini,sezam,bezglutenowe maslo,słodycze bez glutenu,pokarmy dla alergika,weronika madejska,natchniona.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !