Tahina
Życie
smakosza obfituje we wspaniałe wrażenia...
A fantastyczne
doznania kulinarne nie kończą się na jajkach i mleku!
Alergie
i nietolerancje pokarmowe to jedne z najczęściej spotykanych
problemów naszej cywilizacji. Mleko, jajka, gluten, orzechy, owoce i
przyprawy — wszystko to pewnego dnia może okazać się zakazane
dla Ciebie lub Twoich bliskich.
Można się wówczas załamać i
skazać na życie w kulinarnej próżni. Można — ale nie trzeba!
Ba, to może być nawet początek fascynującej podróży po nowych
smakach i pysznych, niecodziennych ich połączeniach. Wspaniałym
przewodnikiem po tej krainie jest Weronika Madejska, autorka
nagradzanego bloga Natchniona.pl i bestsellerowej książki Bez
glutenu. Bez wyrzeczeń. Tym razem poprowadzi Cię przez świat
wegańskich deserów na każdą porę roku.
Jak
przygotować bezjajeczne bezy i roślinny biszkopt? Czym różni się
mleko kokosowe od śmietany kokosowej? Z czego zrobić polewę
czekoladową dla alergika? Jak przyrządzić wegańskie naleśniki?
Czego potrzeba do zrobienia roślinnego jogurtu? To wszystko
znajdziesz we wprowadzeniu do książki. W dalszej części odkryjesz
fantazyjne, wyszukane sposoby łączenia składników, przepisy na
babeczki, kruche ciastka z owocami, kolorowe smoothie, lody,
owocowo-warzywne koktajle, bułeczki drożdżowe i mazurki, sorbety i
jagodzianki, pierogi i musy, gofry, konfitury, lemoniady, torty i
szarlotki... Słowem, wszystko dla prawdziwego łasucha. W dodatku
zdrowe, słodkie, choć bez cukru, i dające pole do popisu domowym
eksperymentatorom kulinarnym.
Daj się ponieść przyjemności smakowania — na co dzień i od święta!
W książce
znalazłam przepis na tahinę robioną w domu. Książkę
można nabyć w księgarni internetowej W TYM MIEJSCU! WARTO!
można nabyć w księgarni internetowej W TYM MIEJSCU! WARTO!
Nigdy
bym nie przypuszczała, że jest tak prosta w wykonaniu i nie
potrzebuje być oszukiwana olejami.
Tahina
(masło sezamowe) to pasta sezamowa, która przywędrowała do nas z
Bliskiego Wschodu.
Wykonanie
banalnie proste a zastosowanie znajduje w deserach, sałatkach,
mięsie lub bezpośrednio na grzankach.Poniewaz
zawiera sporo białka i tluszczu, jest bardzo wartosciowym
pożywieniem. Ponieważ zawiera umówmy sie – te najważniejsze
minerały i witaminy, podnosi to jego godność do leku i superfood.
Składniki
- 500 g łuskanego sezamu (można użyć dowolnej ilości sezamu, podana proporcja jest jedynie orientacyjna,aby wyobrazić sobie stosunek ziaren do gotowej pasty)
Z
tej porcji uzyskamy 1 słoiczek.
Dużą
blachę z wyposażenia piekarnika pokryj papierem do pieczenia. Wysyp
sezam i równomiernie rozprowadź. Wstaw do uprzednio nagrzanego
piekarnika na 200 stopni i praż przez 3 minuty.
Nie
można dopuścić do przypalenia!
Sezam
ma byc tylko lekko zrumieniony. Wyjmij i wystudź zupełnie.
Zarumieniony
sezam przełóż do kielicha blendera i miksuj na maksymalnych
obrotach przez 1 minutę. Następnie zeskrob masę ze ścianek
blendera i kontynuuj blendowanie przez 4 minuty.Tym razem na
mniejszych obrotach.Gotową tahinę przełóż do słoiczka i
przechowuj w kuchennej szafce nie dłużej niż miesiąc.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!