Botwinka

botwinka,zupa botwinkowa,boćwina,skworcu sól himalajska różowa,skworcu pieprz ziołowy,


Zupa botwinkowa, to zupa sezonowa. Właśnie teraz jest na nią pora. Niezwykle prosta w wykonaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna!
Moc koperku to zapach przełomu wiosna/lato.
Ten przepis jest przepisem mojej babci, taką botwinkę pamiętam i od babci z ogródka botwinę mam.


Składniki
  • spory pęk botwiny (młode buraczki z liśćmi)
  • ząbek czosnku
  • pęczek koperku i trochę natki pietruszki
  • 2 żeberka
  • mała czerwona cebula
  • śmietana 18%
  • niepełna łyżka octu
  • 1 listek laurowy i 3 ziela angielskie
  • 1 mała marchewka
botwinka,zupa botwinkowa,boćwina,skworcu sól himalajska różowa,skworcu pieprz ziołowy,

Do garnka włóż żeberko,marchewkę- posól i popieprz, zalej wrzątkiem i podgotuj. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie . Gdy ta delikatnie zmięknie dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy chwilę, wlewamy ocet. Po chwili wrzucamy pokrojoną drobno botwinkę- buraki oraz liście z łodyżkami (posiekane drobno).Po około 20 minutach wlewamy zahartowaną śmietanę .
Pod koniec gotowania wrzucamy posiekany koperek oraz natkę pietruszki.
Można podać z kulką śmietany oraz gotowanym jajem. Ja podaję z mlodymi ziemniaczkami.

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!