Botwinka
Zupa
botwinkowa, to zupa sezonowa. Właśnie teraz jest na nią pora.
Niezwykle prosta w wykonaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna!
Moc
koperku to zapach przełomu wiosna/lato.
Ten
przepis jest przepisem mojej babci, taką botwinkę pamiętam i od
babci z ogródka botwinę mam.
Składniki
- spory pęk botwiny (młode buraczki z liśćmi)
- ząbek czosnku
- pęczek koperku i trochę natki pietruszki
- 2 żeberka
- mała czerwona cebula
- śmietana 18%
- niepełna łyżka octu
- 1 listek laurowy i 3 ziela angielskie
- 1 mała marchewka
Do
garnka włóż żeberko,marchewkę- posól i popieprz, zalej wrzątkiem i
podgotuj. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie . Gdy ta delikatnie
zmięknie dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę
czosnek. Gotujemy chwilę, wlewamy ocet. Po chwili
wrzucamy pokrojoną drobno botwinkę- buraki oraz liście z
łodyżkami (posiekane drobno).Po około 20 minutach wlewamy zahartowaną śmietanę
.
Pod koniec gotowania wrzucamy posiekany koperek oraz natkę
pietruszki.
Można
podać z kulką śmietany oraz gotowanym jajem. Ja podaję z mlodymi ziemniaczkami.
Smacznego!
Najlepsza letnia zupka :)
OdpowiedzUsuńPycha ❤️
OdpowiedzUsuń