poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Złocista zapiekanka z kaszą gryczaną,cukinią,mięsem oraz oscypkiem.


nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl, zapiekanka z kaszy gryczanej,złocista zapiekanka z mięsem,


Na obiad polecam zapiekankę, pyszną i złocistą, którą śmiało możecie zabrać ze sobą dokąd chcecie, można ją przechowywać w lodówce do kilku dni. Smakuje na ciepło i na zimno.Dla tych, którzy nie lubią kaszy gryczanej – idealna! Nie poczują! Składniki na oko!


Pamiętacie przepis na nadziewaną paprykę? Został mi farsz z tego dania i tak powstała ta pyszna zapiekanka.

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl, zapiekanka z kaszy gryczanej,złocista zapiekanka z mięsem,


Składniki
  • utarta na dużych oczkach cukinia
  • woreczek lub dwa kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 500 g mięsa mielonego
  • oscypki – wędzone i naturalne
  • oliwa z oliwek
  • łyżka lub dwie śmietany 30 %
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jaja
  • garść łuskanego słonecznika


Mięso mielone podduś na odrobinie oliwy z oliwek. Przełóż do miski.
Ugotowaną i zimną kaszę gryczaną wsyp do mięsa, dodaj startą cukinię.

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl, zapiekanka z kaszy gryczanej,złocista zapiekanka z mięsem,

Wymieszaj , dosmacz solą i pieprzem. Trzeba uważać na sól, gdyż oscypki są słone.
Zetrzyj oscypki na dużych oczkach.

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl, zapiekanka z kaszy gryczanej,złocista zapiekanka z mięsem,

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl, zapiekanka z kaszy gryczanej,złocista zapiekanka z mięsem,

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl, zapiekanka z kaszy gryczanej,złocista zapiekanka z mięsem,

Dołóż do całości, wymieszaj. Dosmacz przyprawami jakie lubisz.
Jajka zmiksuj ze śmietaną , wlej do farszu.Wymieszaj.

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl, zapiekanka z kaszy gryczanej,złocista zapiekanka z mięsem,

Przełóż do naczynia do zapiekania. Wyrównaj ręką.

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl, zapiekanka z kaszy gryczanej,złocista zapiekanka z mięsem,

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl, zapiekanka z kaszy gryczanej,złocista zapiekanka z mięsem,

Piecz najpierw pod przykryciem około pół godziny, w 190 stopniach, następnie odkryj i zapiekaj około 15 minut .Do zezłocenia się słonecznika i skórki.
Podawaj na ciepło lub na zimno!
Smacznego!

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl, zapiekanka z kaszy gryczanej,złocista zapiekanka z mięsem,

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl, zapiekanka z kaszy gryczanej,złocista zapiekanka z mięsem,

nadziewana papryka,kasza gryczana z mięsem,oscypki wędzone i naturalne, danie z piekarnika,papryka po wlosku,passata di pomodoro,lidl, zapiekanka z kaszy gryczanej,złocista zapiekanka z mięsem,




1 komentarz:

  1. Zrobiłem na oko.
    Pyszna.
    Na zimno, odlot!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !