czwartek, 14 grudnia 2017

Ciasto serowo-kawowe bez pieczenia


ciasto bez pieczenia,tiramisu,ciasto na biszkoptach,latwe ciasto bez pieczenia,ciasto kawowe bez pieczenia,ciasto serowe bez pieczenia,biszkopt,


Podaje przepis na pyszne ciasto, nasączone espresso, z kawałkami czekolady w masie serowej. Ciasto jest na biszkoptach do tiramisu. Jest niezwykle proste, a co najważniejsze pyszne!


Szklanka to 250 ml
brytfanna prostokątna, jaką chcecie.

ciasto bez pieczenia,tiramisu,ciasto na biszkoptach,latwe ciasto bez pieczenia,ciasto kawowe bez pieczenia,ciasto serowe bez pieczenia,biszkopt,


Składniki
  • 2 opakowania biszkoptów do tiramisu lub więcej.To zależy ile opakowanie ma rzędów biszkoptów ;-)
  • ok.30 ml espresso lub mocnej kawy
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 2 łyżki rumu
  • 6 łyżek cukru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 200 ml słodkiej śmietany 30-36%


Poncz
  • ok.200 ml mocnej kawy


Dodatkowo opcjonalnie czekolada u mnie Studentska ;-) do dekoracji do masy serowej

ciasto bez pieczenia,tiramisu,ciasto na biszkoptach,latwe ciasto bez pieczenia,ciasto kawowe bez pieczenia,ciasto serowe bez pieczenia,biszkopt,

ciasto bez pieczenia,tiramisu,ciasto na biszkoptach,latwe ciasto bez pieczenia,ciasto kawowe bez pieczenia,ciasto serowe bez pieczenia,biszkopt,




Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia.
Przygotuj masę kawowo-serową.
Cukier,twaróg i rum utrzj na gładką masę.
Żelatynę zalej 30 ml kawy i 2 łyżkami wody.Wymieszaj. Kiedy napęcznieje, podgrzewaj delikatnie mieszając ,aż się rozpuści. Dodaj 2 łyżki masy serowej do żelatyny, dokładnie wymieszaj ,a następnie całość wlej do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
Słodką śmietanę ubij i wmieszaj delikatnie w masę. Możesz dodać trochę czekolady startej na dużych oczkach.
Jeśli masa jest za rzadka, włóż ją do zimnej wody z misą, powoli zacznie tężeć.
Biszkopty jeden po drugim obtaczaj w wylanej na talerz kawie. Proces musi być bardzo szybki. Biszkopty nie mogą leżeć w tej kawie, bo się rozciapią.
Moczymy brzuszek i plecki biszkopta, boczki już nie. Układamy na dnie brytfanny. Wykładamy delikatnie połowę masy. Wyrównujemy.
Powtarzamy proces z biszkoptami i ponownie przykrywamy je masą. Na wierzch ścieramy czekoladę. Wkładamy na noc do lodówki.
Smacznego!


ciasto bez pieczenia,tiramisu,ciasto na biszkoptach,latwe ciasto bez pieczenia,ciasto kawowe bez pieczenia,ciasto serowe bez pieczenia,biszkopt,


2 komentarze:

  1. Cudowne ciacho. To ja się wpraszam na kawałek ❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. ... miło mi że mogłam zobaczyć ciasta i nie tylko , będę odwiedzała profil , jest ciekawy ,pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !