środa, 21 lutego 2018

Czekoladowy sernik na spodzie z pistacji i orzechów laskowych



sernik,sernik z wiaderka,sernik bez mąki,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,jagły ekspandowane,soligrano,najlepszy sernik,łatwy sernik,czekoladowy sernik,truskawki,


Sernik na wysokim spodzie bez mąki. To jest ten malutki powód ,dla którego kawałek może być trochę większy. Sernik jest treściwy, banalnie prosty, pyszny... zamykasz oczy i czujesz smak jesieni.
Pyszna gorzka czekolada , pistacje, orzechy laskowe, a na tym wszystkim rozpływający się w ustach wspaniały czekoladowy ser, z kawałeczkami drobno siekanej gorzkiej czekolady. Wierzch, jak płatki śniegu... zdobi cudowna energetyzująca i pełnowartościowa posypka :jagły z truskawkami.


Jagły z truskawkami dostanę wszędzie.

sernik,sernik z wiaderka,sernik bez mąki,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,jagły ekspandowane,soligrano,najlepszy sernik,łatwy sernik,czekoladowy sernik,truskawki,

Na każdy napad głodu, na kryzys, na posypkę, na pożywne śniadanie i kiedy już ręce mi opadają....i nie wiem sama czego chcę pomaga ekspandowane ziarno
Ja naprawdę nie mam czasu na codzienne gotowanie kasz, choćbym bardzo chciała.
I wtedy z pomocą przychodzą mi takie własnie lekkie ziarenka!
Dziś powstał sernik. Faza na czekoladę jest. Faza na orzechy jest. Zapotrzebowanie organizmu na energię pozytywną i pełną witalności jest. Zmień nawyki , a zmieni się Twoje postrzegania rzeczywistości. 
Chodzisz jak nie Ty, biegasz jak nie Ty...
Dostrzegasz rzeczy pozytywne. Dostrzegasz więcej. Pomijasz machnięciem ręki rzeczy nieistotne.
Łap sernik!

sernik,sernik z wiaderka,sernik bez mąki,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,jagły ekspandowane,soligrano,najlepszy sernik,łatwy sernik,czekoladowy sernik,truskawki,

sernik,sernik z wiaderka,sernik bez mąki,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,jagły ekspandowane,soligrano,najlepszy sernik,łatwy sernik,czekoladowy sernik,truskawki,



Oto i przepis na czekoladowe szaleństwo, konkretny spód, który dźwiga niebiańsko delikatną serową rozkosz dla podniebienia.
Zrób, a przekonasz się, jak małe rzeczy mogą pozytywnie wpłynąć na Twoje samopoczucie. Psychiczne przede wszystkim! Poczęstuj gościa, zrób dla niego coś wyjątkowego. Zaproś na kawę, herbatę, zatrzymajcie się...
Gotowi?


sernik,sernik z wiaderka,sernik bez mąki,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,jagły ekspandowane,soligrano,najlepszy sernik,łatwy sernik,czekoladowy sernik,truskawki,


Tortownica średnicy 26 cm

Składniki
  • 100 g gorzkiej czekolady minimum 70% cacao
  • 4 duże jaja od kur szczęśliwych (jaja w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g masła (nie margaryny)
  • 80 g brązowego cukru
  • 100 g mielonych orzechów laskowych (orzechy mieliłam w młynku do kawy )
  • 100 g mielonych pistacji ( te kupiłam gotowe )


Masa serowa
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
  • 4 jaja
  • 100 g gorzkiej czekolady (posiekanej bardzo drobno bądź zblendowanej na gruby piasek)


Polewa
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1,5 łyżki masła
  • łyżka mleka opcjonalnie


Posiekaj drobno czekoladę lub zmiksuj na gruby piasek. Pistacje i orzechy laskowe zmiel w młynku do kawy, mają dać łącznie 200 g. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Odstaw na bok.
Oddziel białka od żółtek. Masło z cukrem utrzyj na puch i ciągle miksując na najwyższych obrotach dodawaj po jednym żółtku, tak aby, każde żółtko miksowało się minimum 1 minutę. Na końcu wmieszaj czekoladę z orzechami oraz proszkiem do pieczenia.
Ubij osobno białka na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie szpatułką do masy.
Tortownicę wyłóż papierem, tylko dno. Zaciśnij obręcz i wyłóż masę. Do wyrównania masy używam lekko wilgotnych dłoni.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ,około 25 minut.
Wyjmij z piekarnika i od razu przygotuj ser.
Czekoladę posiekaj na drobniutko. Odstaw.
Ser, budyń w proszku, cukier, jaja, wszystko razem zmiksuj tylko do połączenia się składników.
Na końcu wsyp czekoladę i już szpatułką dokładnie wymieszaj.
Masę serową możesz wylać na podpieczony spód, który może być ciepły.
Piecz w 180 stopniach około 50 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i wystudź sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Chłodny wstaw do lodówki. Przygotuj polewę.
Do garnuszka włóż wszystkie składniki za wyjątkiem jagły i na malutkim ogniu rozpuść do powstania pięknej, pachnącej i błyszczącej polewy czekoladowej. Gwarantuję ,że obliżesz nie tyko łyżkę.
Rozprowadź polewę po wierzchu, posyp szybko aksamitną ekspandowaną jagłą z miodem i truskawkami.
Pycha!
Daj się rozpieścić.
Zadbaj o siebie!
Smacznego !


sernik,sernik z wiaderka,sernik bez mąki,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,jagły ekspandowane,soligrano,najlepszy sernik,łatwy sernik,czekoladowy sernik,truskawki,

sernik,sernik z wiaderka,sernik bez mąki,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,jagły ekspandowane,soligrano,najlepszy sernik,łatwy sernik,czekoladowy sernik,truskawki,









2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !