Warzywa duszone z białą kiełbasą , z jajkiem i awokado
Danie
powstało z potrzeby chwili. U mnie jak zwykle zresztą. Nigdy nie mam
planów i ułożonego grafika względem posiłku. Działam instynktownie.
Sprzątam lodówkę, improwizuję i łączę smaki i zapachy w jedną
wspaniałą i całkiem nieźle smaczną całość.
Dziś
mały siedmioletni szkrab podsunął mi pomysł-warzywka z patelni i
jajo. Jak to pogodzić, by nie było ... jak zwykle , czyli jajo
wbite na warzywa?
To
danie zjadła nawet moja mama z WZJG. Można? Można!
Najlepsze
posiłki wychodzą mi wtedy ,kiedy słucham w kuchni ulubionej
muzyki, fakt, że przygotowanie trwa nieco dłużej , bo...tańczę!
Podsunę
Wam pyszny pomysł na obiadek- kolorowy, ładujący mocno baterie.
Pyszny!
Składniki
- biała kiełbasa z szynki Maestro Henryk Kania
- opakowanie azjatyckich warzyw na patelnię . Moje zakupiłam w Biedronce (jakość ,cena oraz waga są ok)
- jaja od kur z wolnego wybiegu, te od kur hodowanych w niewoli, nie są najlepszym wyborem
- awokado
- olej kokosowy do smażenia
- opcjonalnie oliwa z oliwek w spray'u do spryskania potrawy przed podaniem
- czarnuszka
- kilka dość słodkich pomidorków koktajlowych
- siekana natka pietruszki
- parmezan do podania
- sól i pieprz ziołowy
Jaja
ugotuj na twardo. Pokrój wzdłuż na 4 cząstki.Rozgrzej dużą,
ciężką patelnię o grubym dnie. Dodaj niewielką ilość oleju
kokosowego. Każdą kiełbasę przekrój na pół. Podsmaż pod
przykryciem.
Po czym wsyp całe opakowanie "warzyw na patelnię". Dosmacz solą i
pieprzem oraz olejem ryżowym.
Zamknij
i duś do chwili ,kiedy marchewka będzie miękka.
Od czasu do czasu
mieszaj potrawę.
Międzyczasie
obierz awokado, pokrój w plastry. Pomidorki przekrój
na pół. Dodaj siekaną natkę pietruszki, sporo czarnuszki, bo jest
to czarne złoto dla naszego organizmu.Krótko
mówiąc – dokładnie tak jak mawiali starożytni –leczy
wszystko z wyjątkiem śmierci
.
Przed
podaniem spryskać oliwą z oliwek, dodać tarty parmezan i ...to
wszystko.
Nieskomplikowane,
ale bardzo pyszne. Kolorowe i pełne mocy!
Spróbujcie!Talerze będą puste, jak u mnie!
Smacznego
!
Lubie takie dania. Pewnie w najbliższych dniach będzie u mnie taki obiad. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńKochana, przepysznie i kolorowo!
OdpowiedzUsuńBiałą kiełbasę zastąpiłabym np kurczakiem ale takie duszone warzywka to poprostu super sprawa :)
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie tym zakończeniem z pustym talerzem 😍 danie wygląda smakowicie. U mnie nie przejdzie, bo tylko ja jadam kiełbasy 😅
OdpowiedzUsuńW tak mroźne i białe dni takie kolorowe danie jest strzałem w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak pięknie i kolorowo, że aż ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńTo ja chętnie to awokado poproszę <3
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje! :-)
OdpowiedzUsuńTaka propozycja zawsze się sprawdzi.To coś dla mojego męża I teścia. Mój partner uwielbia avocado, jest też fanem białej kiełbasy.
OdpowiedzUsuńRzekłabym nawet że to takaWielkanocna propozycja, na danie z białej kiełbasy. Super! Piękne i pyszne z pewnością ;)
OdpowiedzUsuńKolory są kuszące!
OdpowiedzUsuń