czwartek, 15 lutego 2018

Pyszne i łatwe ciasto kubeczkowe


soligrano,TOTA mąka,ciasto kubeczkowe,łatwe ciasto ucierane,ciasto z jabłkami,proso ekspandowane,ciasto łatwe i szybkie, katarzyna franiszyn-luciano,z kuchni do kuchni,


Ciasta kubeczkowe mają to do tego, że nie potrzebujesz wagi kuchennej. Wszystkie sypkie składniki odmierzasz jedną szklanką lub kubkiem. Ważne, aby nie zmieniać kubeczków (na inne pojemności ) podczas odmierzania składników .


Ciasto jest bardzo łatwe, jaja muszą mieć temperaturę pokojową i dobrze, gdyby były od szczęśliwych kur, które biegają gdzie chcą i jedzą jak dawniej. Takie rzeczy można wyczytać na kartonie, w którym kupujesz jaja.
Ciasto powstało z podwójnej porcji. Jeśli chcecie mniejsze, dzielicie składniki na pół i pieczecie np.w okrągłej tortownicy.

soligrano,TOTA mąka,ciasto kubeczkowe,łatwe ciasto ucierane,ciasto z jabłkami,proso ekspandowane,ciasto łatwe i szybkie, katarzyna franiszyn-luciano,z kuchni do kuchni,

soligrano,TOTA mąka,ciasto kubeczkowe,łatwe ciasto ucierane,ciasto z jabłkami,proso ekspandowane,ciasto łatwe i szybkie, katarzyna franiszyn-luciano,z kuchni do kuchni,

Moja podwójna porcja powstała w prostokątnej standardowej blaszce. Jaka by nie była, ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe. Ja nazywam to ciasto, ciastem awaryjnym. Robi się szybko, można je przewieźć, może podróżować, może leżeć. Użyłam jabłek. Możesz dać każdego owoca np.brzoskwinie,truskawki,rabarbar,śliwki,maliny, nawet mrożone owoce (bez rozmrażania).

soligrano,TOTA mąka,ciasto kubeczkowe,łatwe ciasto ucierane,ciasto z jabłkami,proso ekspandowane,ciasto łatwe i szybkie, katarzyna franiszyn-luciano,z kuchni do kuchni,


Składniki
  • 3 kubeczki (u mnie szklanka ma 250 ml) mąki pszennej typ 450 u mnie TOTA
  • 8 jajek
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 2płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka jabłek (obierz, pokrój na cząstki)


Do polewy
  • 1 gorzka czekolada
  • pół kubeczka śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao


Posypka: u mnie ekspandowane ziarno prosa w miodzie z czarną porzeczką u mnie Soligrano

soligrano,TOTA mąka,ciasto kubeczkowe,łatwe ciasto ucierane,ciasto z jabłkami,proso ekspandowane,ciasto łatwe i szybkie, katarzyna franiszyn-luciano,z kuchni do kuchni,

soligrano,TOTA mąka,ciasto kubeczkowe,łatwe ciasto ucierane,ciasto z jabłkami,proso ekspandowane,ciasto łatwe i szybkie, katarzyna franiszyn-luciano,z kuchni do kuchni,


Rozpuść masło, odłóż na bok. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, odłóż na bok.
Cukier i jaja ubij na puch, zwiększą swoją objętość znacznie i masa stanie się bardzo jasna i puszysta. Delikatnie wmieszaj mąkę z proszkiem i ciągle mieszając wlej cienkim strumieniem rozpuszczone, chłodnemasło. Zmiksuj delikatnie do połączenia się składników.
Wylej masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia. W masie ułóż cząstki jabłek, dosyć gęsto.
Piecz w nagrzanym piekarniku około 40 minut, góra i dół na 180 stopniach.
Po czym wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki ,ale nie wyciągaj ciasta.
Po 10 minutach wciąg. Przygotuj polewę. Polej ciasto, posyp posypką lub czymś co lubisz i ...gotowe.

Na ciepło też dobre. A na trzeci dzień wyciągnięte z lodówki to już mistrzostwo świata!

soligrano,TOTA mąka,ciasto kubeczkowe,łatwe ciasto ucierane,ciasto z jabłkami,proso ekspandowane,ciasto łatwe i szybkie, katarzyna franiszyn-luciano,z kuchni do kuchni,


soligrano,TOTA mąka,ciasto kubeczkowe,łatwe ciasto ucierane,ciasto z jabłkami,proso ekspandowane,ciasto łatwe i szybkie, katarzyna franiszyn-luciano,z kuchni do kuchni,

4 komentarze:

  1. jak widzę masło w cieście, to wiem, ze będzie ono pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda z tą posypką!

    OdpowiedzUsuń
  3. To kiedy mogę wpaść na kawkę i ciacho? Wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na trzeci dzień, to już pewnie tylko "kurz po nim opadł". ;)
    Super ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !