sobota, 2 czerwca 2018

Sałatka z fenkułem ,ogórkiem i pomidorem w towarzystwie jaja sadzonego. Śniadanie idealne.


olej z czarnuszki,właściwości oleju z czarnuszki,olej kokosowy,szybka salatka,fenkuł,kuchnia włoska,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,sklep woj len,



Jest sobotni ranek. Dzieci wołają o płatki z mlekiem. Niestety, tłumaczę im, że przed wyjściem na basen raczej nie zjedzą żadnych płatków z mlekiem, ale muszą koniecznie ZJEŚĆ porządne śniadanie.


 Jak zwykle, bez paniki, improwizacja z tego co jest w lodówce. A są: jaja od koleżanki, która ma kurki szczęśliwe i biegające gdzie chcą.
Ogórki gruntowe, pomidor ciotki, a fenkuł przyjechał podobno z Włoch, choć ja już tak do końca nie wierzę w to co jest czasem napisane.
W każdym razie, takie śniadanko, to nie płatki z mlekiem, ani bułka z masłem. Użyłam oleju z czarnuszki.


olej z czarnuszki,właściwości oleju z czarnuszki,olej kokosowy,szybka salatka,fenkuł,kuchnia włoska,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,sklep woj len,

 Olej z czarnuszki ma lekko gorzki, intensywny korzenny zapach, a jego barwa przechodzi od miodowej do ciemnobrązowej. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno (obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte), jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp. Potrawom tym nadaje korzenny smak.
olej z czarnuszki,właściwości oleju z czarnuszki,olej kokosowy,szybka salatka,fenkuł,kuchnia włoska,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,sklep woj len,

olej z czarnuszki,właściwości oleju z czarnuszki,olej kokosowy,szybka salatka,fenkuł,kuchnia włoska,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,sklep woj len,

olej z czarnuszki,właściwości oleju z czarnuszki,olej kokosowy,szybka salatka,fenkuł,kuchnia włoska,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,sklep woj len,

Olej z czarnuszki najlepiej przechowywać w zaciemnionej butelce w temperaturze 5-10 stopni C przez 3 miesiące od otwarcia. Zalecane spożycie oleju z czarnuszki u dorosłych to 1 łyżeczka 2 razy dziennie przed posiłkiem, a w przypadku dzieci - 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie. Olej z czarnuszki ma prozdrowotne właściwości.



Składniki


Rozgrzej patelnię, dodaj niewielką ilość oleju koksowego i wbij jaja, u mnie dwa jaja na głowę. Międzyczasie przygotuj pomidory, rzodkiewki, ogórki, fenkuła.
Pokrój, wyłóż na talerze. Dosmacz solą, olejem z czarnuszki .
Jajo "złóż na pół", wyłóż na talerz. Przed podaniem posyp świeżą bazylią, opcjonalnie posyp czarnuszką. Podawaj w towarzystwie ciemnego pieczywa!
Bardzo szybko, bardzo pysznie!Teraz można wyjść na basen!

olej z czarnuszki,właściwości oleju z czarnuszki,olej kokosowy,szybka salatka,fenkuł,kuchnia włoska,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,sklep woj len,


olej z czarnuszki,właściwości oleju z czarnuszki,olej kokosowy,szybka salatka,fenkuł,kuchnia włoska,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,sklep woj len,


olej z czarnuszki,właściwości oleju z czarnuszki,olej kokosowy,szybka salatka,fenkuł,kuchnia włoska,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,sklep woj len,





1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !