niedziela, 1 lipca 2018

Kruche ciasto z czarną jagodą, czereśnią i różową budyniową pianką




Kruche ,niezwykle pyszne ciasto z naszymi polskimi borówkami i polską słodziutką czereśnią. O właściwościach naszej polskiej borówki warto napisać! Nie tylko brudzi język i zęby, ale działa na nas bardzo korzystnie!


Jagody - są polecane przede wszystkim w diecie przeciwnowotworowej, gdyż zawarte w nich substancje, takie jak kwas foliowy i elagowy oraz przeciwutleniacze, neutralizują substancje rakotwórcze. Przeciwutleniacze neutralizują także wolne rodniki, dzięki czemu jagody hamują proces starzenia. Owoce borówki czarnej polecane są także osobom, które mają problemy z widzeniem o zmierzchu, a także pracującym przy komputerze czy w złych warunkach oświetleniowych, gdyż wspomagają pracę oczu.




Po jagody mogą sięgać także cukrzycy. Zawarty w nich glikozyd działa podobnie jak insulina - obniża poziom glukozy we krwi. Poza tym suszone owoce borówki czarnej w formie naparu działają uspokajająco, przeciwbólowo, a syropy na ich bazie leczą kaszel i infekcje układu oddechowego. Suszone jagody, dzięki zawartości garbników, mają także właściwości przeciwbakteryjne, ściągające i zapierające, dlatego sporządzone z nich odwary stosuje się przy biegunkach.
Dziś zrobimy ciasto z borówką i czereśnią.
Pyszne i proste!




Kruche ciasto z czarną jagodą i różową budyniową pianką

Składniki

-
niepełne 3 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
Z podanych składników szybko wyrób gładką kulę ciasta.
Podziel na dwie części. Jedną zawiń w folię i włóż do zamrażarki na minimum godzinę. Drugą połową wylep formę do ciasta (około 25 cm x 35 cm) uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 10 minut.
Podpieczony spód wyciągnij z piekarnika, odstaw ,aż wystygnie.

Przygotuj teraz piankę.

Składniki
  • 6 białek
  • 2 opakowania budyniu wiśniowego lub malinowego
  • 120 ml oleju roślinnego
  • czarna jagoda pół litra lub więcej
  • 150-200 g cukru
Białka ubij na sztywno i stopniowo dodawaj cukier, proszek budyniowy oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Piankę wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj ,a następnie ,posyp owocami.
Zetrzyj zamrożoną część ciasta na tarce o dużych oczkach. Piecz w 175 stopniach, w trybie góra i dół około 40 minut (sprawdzaj, bo piekarnik piekarnikowi nierówny).
Wyciągnij, przestudź...ale jak zwykle u mnie to bywa, pierwszy pasek znika zawsze ciepły i jako ,że trudno go czasem wyciągnąć...bezpośrednio posługuję się łyżką :-)
Smacznego!

Kruche ciasto z czarną jagodą i różową budyniową pianką

Kruche ciasto z czarną jagodą i różową budyniową pianką



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !