Kruche ciasto z czarną jagodą, czereśnią i różową budyniową pianką
Kruche
,niezwykle pyszne ciasto z naszymi polskimi borówkami i polską słodziutką czereśnią. O właściwościach naszej polskiej borówki warto napisać! Nie tylko brudzi język i zęby, ale działa na nas bardzo korzystnie!
Jagody
- są polecane przede wszystkim w diecie przeciwnowotworowej, gdyż
zawarte w nich substancje, takie jak kwas foliowy i elagowy oraz
przeciwutleniacze, neutralizują substancje rakotwórcze.
Przeciwutleniacze neutralizują także wolne rodniki, dzięki czemu
jagody hamują proces starzenia. Owoce borówki czarnej polecane są
także osobom, które mają problemy z widzeniem o zmierzchu, a także
pracującym przy komputerze czy w złych warunkach oświetleniowych,
gdyż wspomagają pracę oczu.
Po jagody mogą sięgać także cukrzycy. Zawarty w nich glikozyd działa podobnie jak insulina - obniża poziom glukozy we krwi. Poza tym suszone owoce borówki czarnej w formie naparu działają uspokajająco, przeciwbólowo, a syropy na ich bazie leczą kaszel i infekcje układu oddechowego. Suszone jagody, dzięki zawartości garbników, mają także właściwości przeciwbakteryjne, ściągające i zapierające, dlatego sporządzone z nich odwary stosuje się przy biegunkach.
Dziś
zrobimy ciasto z borówką i czereśnią.
Pyszne
i proste!
Składniki
-niepełne 3 szklanki przesianej mąki tortowej
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 g zimnego masła
Z
podanych składników szybko wyrób gładką kulę ciasta.
Podziel
na dwie części. Jedną zawiń w folię i włóż do zamrażarki na
minimum godzinę. Drugą połową wylep formę do ciasta (około 25
cm x 35 cm) uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj
widelcem w kilku miejscach i piecz w piekarniku nagrzanym do 170
stopni C około 10 minut.
Podpieczony
spód wyciągnij z piekarnika, odstaw ,aż wystygnie.
Przygotuj teraz piankę.
Składniki
- 6 białek
- 2 opakowania budyniu wiśniowego lub malinowego
- 120 ml oleju roślinnego
- czarna jagoda pół litra lub więcej
- 150-200 g cukru
Białka
ubij na sztywno i stopniowo dodawaj cukier, proszek budyniowy oraz
olej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Piankę
wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj ,a następnie ,posyp
owocami.
Zetrzyj
zamrożoną część ciasta na tarce o dużych oczkach. Piecz w 175
stopniach, w trybie góra i dół około 40 minut (sprawdzaj, bo
piekarnik piekarnikowi nierówny).
Wyciągnij,
przestudź...ale jak zwykle u mnie to bywa, pierwszy pasek znika
zawsze ciepły i jako ,że trudno go czasem wyciągnąć...bezpośrednio
posługuję się łyżką :-)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!