Grissini – włoskie paluszki
Te
typowe włoskie paluszki z ciasta chlebowego są bogatsze w smaku niż paluszki sezamowe ze względu na większy udział oliwy w cieście i
dodatek masła. Dodanie do ciasta pieczonego czosnku lub parmezanu
pozwala na uzyskanie smakowitych wariacji tego wypieku. Możemy też dodać mielonego czarnego pieprzu , sezamu, maku i nasion kopru
włoskiego.
Przepis
, który tutaj prezentuje pochodzi z książki : CHLEB- techniki wypieku ,przepisy, wskazówki Wydawnictwa Buchmann.
Jest
to najsłynniejsze dzieło Jeffreya Hamelmana – największego
autorytetu piekarstwa. Książka kanoniczna. Mistrz zdradza w niej
sekrety wypieku doskonałego pieczywa, dzieląc się z pasją swoją
wiedzą i doświadczeniem. Wszyscy zainteresowani tematem znajdą tu
najlepsze, sprawdzone przepisy oraz wskazówki z pierwszej ręki.
Zawiera
140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego
chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż
po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą
gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od
wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
Obecne
nowe wydanie zostało wzbogacone o informacje uwzględniające
polskie realia, a także uwagi czytelników zebrane przez pięć lat,
które minęły
od pierwszego polskiego wydania.
od pierwszego polskiego wydania.
To
prawdziwa Biblia Chleba!
Robimy
grissini!
Składniki
podaję oryginalne z książki
- 508 g mąki chlebowej
- 264 g wody
- 51 g masła
- 11 g soli
- 5g drożdży instant
Dużą
pomocą będzie dla nas mikser planetarny. Wkładamy wszystkie
składniki do dzieży i mieszamy na pierwszej prędkości przez 3
minuty, aż wszystkie składniki sie połączą. Ciasto powinno mieć
średnią konsystencję. Mieszamy na drugiej prędkości 5 minut, aby
rozwinąć siatkę glutenową w średnim stopniu. Wymagana
temperatura ciasta to 24,5 stopnia C.
Fermentacja
wstępna: 1 godzina
Dzielenie
i formowanie- Rozwałkowałam ciasto i radełkiem do pizzy wycinałam
paski...a pomagala mi córeczka. Zanim przeniesiemy każdy paluszek
na blachę trzeba posmarować go oliwą i posypać np.sezamem, solą
itd.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!