sobota, 4 sierpnia 2018

Najprostszy chleb ze słonecznikiem i cebulką dymką



najprostszy chleb,chleb na drożdżach, chleb z ziarnami, prosty chleb graham,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,hit chleb,jak upiec chleb,

Lubię eksperymentować z chlebem, a właściwie w dodatkach do chleba. Warto czasem to zrobić, gdyż na koniec świeżo pachnący bochenek potrafi zaskoczyć wspaniałym aromatem, cudownym zapachem i smakiem jaki trudno podrobić!


Dziś u mnie pachnący cebulką pyszny i wilgotny chlebek. A właściwie dwa chlebki. Gdyby były trzy, to byłyby po prostu niższe.

najprostszy chleb,chleb na drożdżach, chleb z ziarnami, prosty chleb graham,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,hit chleb,jak upiec chleb,

najprostszy chleb,chleb na drożdżach, chleb z ziarnami, prosty chleb graham,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,hit chleb,jak upiec chleb,

Składniki
  • 500 ml wody
  • 1 kg mąki – wymieszałam mąkę pszenną z mąką graham grubo mieloną ,wsypałam otręby i wyszło mi równe kilogram mąki. Mąki dodajecie w nierównych proporcjach.
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 25 g białek- to jest zazwyczaj 1 białko
  • łyżka miodu
  • 3 małe pęczki cebulki dymki, ale o małych białych cebulkach
  • sporo ziaren słonecznika u mnie minimum 1 szklanka, dodałam również garstkę czarnego sezamu
najprostszy chleb,chleb na drożdżach, chleb z ziarnami, prosty chleb graham,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,hit chleb,jak upiec chleb,


najprostszy chleb,chleb na drożdżach, chleb z ziarnami, prosty chleb graham,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,hit chleb,jak upiec chleb,

najprostszy chleb,chleb na drożdżach, chleb z ziarnami, prosty chleb graham,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,hit chleb,jak upiec chleb,

najprostszy chleb,chleb na drożdżach, chleb z ziarnami, prosty chleb graham,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,hit chleb,jak upiec chleb,


Wykonanie

Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy wsyp mąkę, sól, cukier, miękkie masło , białka, dodaj mąkę.
I wyrabiaj ciasto. Mnie pomógł robot i hak do ciasta. Pod koniec wyrabiania dodaj ziarna i dokładnie je wmieszaj w ciasto.Posiekaj drobno dymkę, dodaj!


Odłóż misę w ciepłe miejsce na półtorej do dwóch godzin. Ja przykrywam ściereczką, zakładam gumkę recepturkę i niech sobie wyrasta.Ciasto ma podwoić objętość. Następnie ponownie wyrabiaj przez minutkę i wyłóż na blat posypany mąką.
Rozdziel na 2 lub 3 bochenki, włóż do keksówek lub form chlebowych, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia ,do czasu kiedy ciasto znów podwoi swoja objętość .
UWAGA! Jeśli ciasto lepi Ci się do ręki, posmaruj je olejem, a następnie polej ręce wodą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i włóż do niego keksówki z chlebkami. Do naczynia wlej około pół szklanki wody i postaw obok chleba, natychmiast zamknij drzwiczki piekarnika. W początkowej fazie pieczenia wytworzy się para.
Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz około 15-20 minut. Aby sprawdzić czy chleb jest dobrze upieczony odwróć bochenek spodem do góry i delikatnie obstukaj czubkami palców.Jeśli bochenek wyda głuchy dźwięk, oznacza to że chleb jest upieczony.
Pozostaw w formie do pieczenia jeszcze 10 minut, następnie wyjmij i odwróć spodem do góry, do całkowitego wystygnięcia, albo na specjalnym stojaku lub na suchej, kilkakrotnie złożonej ściereczce kuchennej.
Trudno się oprzeć i nie ukroić jeszcze gorącej piętki.Wybornie smakuje z włoskimi sałatkami i w towarzystwie! 

najprostszy chleb,chleb na drożdżach, chleb z ziarnami, prosty chleb graham,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,hit chleb,jak upiec chleb,

najprostszy chleb,chleb na drożdżach, chleb z ziarnami, prosty chleb graham,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,hit chleb,jak upiec chleb,

najprostszy chleb,chleb na drożdżach, chleb z ziarnami, prosty chleb graham,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,hit chleb,jak upiec chleb,


Smacznego!




1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis, to tak dla eksperymentu upiekę go w maszynie do wypieku chleba, tylko będę musiała zmniejszyć proporcję o 1/2. :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !