Karnawałowe
przekąski zazwyczaj robi się bardzo szybko z produktów, które
mamy akurat w lodówce. To nie czas na stanie w kuchni , tylko czas
na spotykanie się z rodziną i znajomymi.
Mój
pomysł na przekąskę karnawałową, jest nie tylko przepyszny, ale
dodatkowo pięknie się prezentuje na stole, jest chrupiący i dobry,
tak na ciepło ,jak i na zimno!
Zainspirował
mnie Sokołów oraz moje
"trzy grosze" , co dało efekt końcowy nad wyraz smaczny.
Nie
muszę dodawać ,że całość została "rozchrupana" z
prędkością światła. Zróbcie, a przekonacie się dlaczego !
Składniki
- 1 opakowanie kabanosów francuskich Sokołów
- 25 g masła
- 1 czerwona cebula
- pół czerwonej papryki
- kilka gałązek natki pietruszki
- łyżka pokrojonych w paski suszonych pomidorów w zalewie (odsącz zalewę)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajo
- ok. 50 g tartego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Kabanosy,
cebulę i czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć
na patelni z odrobiną masła przez kilka minut.
Na
koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, suszone
pomidory, dokładnie wymieszać i ściągnąć z palnika.
Ciasto
francuskie rozłożyć ( opcjonalnie można je jeszcze delikatnie trochę
rozwałkować, by było jeszcze cieńsze) i pokroić w trójkąty.
Posmarować roztrzepanym jajem z odrobiną soli pieprzu. Na każdym
trójkącie wyłożyć starty żółty ser oraz farsz. Ciasto zwinąć
i uformować rogaliki.
Na
koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 10-15 minut w
180 stopniach C.
Po
10 minutach warto stanąć koło piekarnika i zacząć pilnować
rogalików.
Udanej
zabawy!
Smacznego!
Pyszny pomysł kochana :-)
OdpowiedzUsuńPysznie to wymyśliłaś!
OdpowiedzUsuńNaprawdę rewelacyjny sposób na kabanosy inaczej. Zazwyczaj chrupię je na zimno, a tu taka pyszna przekąska :)
Zgadza się!
Usuń