poniedziałek, 28 stycznia 2019

Rogaliki z kabanosami i papryką – przekąska karnawałowa



karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

Karnawałowe przekąski zazwyczaj robi się bardzo szybko z produktów, które mamy akurat w lodówce. To nie czas na stanie w kuchni , tylko czas na spotykanie się z rodziną i znajomymi.


Mój pomysł na przekąskę karnawałową, jest nie tylko przepyszny, ale dodatkowo pięknie się prezentuje na stole, jest chrupiący i dobry, tak na ciepło ,jak i na zimno!
Zainspirował mnie Sokołów oraz moje "trzy grosze" , co dało efekt końcowy nad wyraz smaczny.

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

Nie muszę dodawać ,że całość została "rozchrupana" z prędkością światła. Zróbcie, a przekonacie się dlaczego !

Składniki
  • 1 opakowanie kabanosów francuskich Sokołów
  • 25 g masła
  • 1 czerwona cebula
  • pół czerwonej papryki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • łyżka pokrojonych w paski suszonych pomidorów w zalewie (odsącz zalewę)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajo
  • ok. 50 g tartego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

Kabanosy, cebulę i czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni z odrobiną masła przez kilka minut.

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,


Na koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, suszone pomidory, dokładnie wymieszać i ściągnąć z palnika.

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

Ciasto francuskie rozłożyć ( opcjonalnie można je jeszcze delikatnie trochę rozwałkować, by było jeszcze cieńsze) i pokroić w trójkąty. Posmarować roztrzepanym jajem z odrobiną soli pieprzu. Na każdym trójkącie wyłożyć starty żółty ser oraz farsz. Ciasto zwinąć i uformować rogaliki.

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

Na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 10-15 minut w 180 stopniach C.
Po 10 minutach warto stanąć koło piekarnika i zacząć pilnować rogalików.
Udanej zabawy!
Smacznego!


 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

 karnawałowe przekąski, szybka przekąska karnawałowa,ciasto francuskie,sokołów,rogaliki z ciasta francuskiego,przekąska na imprezę, z kuchni do kuchni,szybkie rogaliki,

3 komentarze:

  1. Pysznie to wymyśliłaś!
    Naprawdę rewelacyjny sposób na kabanosy inaczej. Zazwyczaj chrupię je na zimno, a tu taka pyszna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !