…i
nie tylko!
Sezon spotkań rodzinnych, sezon grillowy w pełni. Sięgnij zatem po pyszną i bardzo sycącą sałatkę z najsłynniejszych hiszpańskich papryczek.
Są większe niż
pikantne chilli ,ale mniejsze niż klasyczna zielona papryka, niektórzy obawiają
się ich ostrości choć one wcale ostre nie są. A przygotowuje się je banalnie
prosto. Najlepiej smakują po prostu- z patelni!
Przygotuj
- opakowanie papryczek-
dostaniesz je niemal wszędzie
- kawałek zwykłej
papryki- np. u mnie biała
- różę ugotowanego
brokułu
- jaja ugotowane na
twardo
- świeża bazylia,
szczypior, natka pietruszki
- rzodkiewki
- pomidor malinowy
- prażony na patelni
słonecznik
- czarnuszka
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie kawałek
ugotowanej marchewki pokrojonej w talarki
Na patelni rozgrzej
mocno oliwę z oliwek i wrzuć w całości umyte i osuszone papryczki, dołóż
paprykę białą pokrojoną niedbale. Po chwili dodaj róże brokułu. Podsmaż.
Odłóż na bok, najlepiej
na półmisek. Dodaj jaja na twardo pokrojone w kawałki, pomidora, marchewkę,
rzodkiewkę i wszystkie siekane drobno zioła. Wsyp od serca prażonych nasion ze
słonecznika, czarnuszkę. Masz koperek? Dodaj i koperek!
Jeśli lubisz ocet
balsamiczny- proszę bardzo! Idealnie sprawdzi się również ser. Ser kozi!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !