poniedziałek, 31 sierpnia 2020

Sernik

 


Moja 12 letnia córka Sara po raz czwarty samodzielnie zrobiła świąteczny sernik Tysiąca Smaków z przepisu należącego do serwisu kulinarnego

przepisy.pl

 

Sernik ma królewski smak, rozpływa się w ustach, a w upały zachęca do zjedzenia tym bardziej, gdyż smakuje niebiańsko podany prosto z lodówki!

 






Składniki:

Spód:

herbatniki 200 g

100 g masła

dwie łyżki wody

Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego u mnie z wiaderka

150 g cukru

5 dużych jaj

100 g masła

jedno opakowanie standardowego budyniu waniliowego

Dodatkowo:

200 g masy makowej

1 łyżka mąki pszennej

100 g gorzkiej czekolady

100 ml mleka

200 g gotowej masy krówkowej (kajmak)

Polewa:

200 g masy krówkowej ( kajmak)

100 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka żelatyny

Dekoracja :

Słomka ptysiowa cynamonowa Brześć


 

Sposób przygotowania:

Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm .Moja miała 28 cm dlatego też sernik wyszedł o wiele niższy. Wysmaruj tortownicę masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Całe masło rozpuść w rondelku. Będzie potrzebne na spód i na masę serową. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i na dnie piekarnika połóż naczynie żaroodporne wypełnione wodą, która sprawi ,że w piekarniku będzie wilgotno. Teraz przygotuj spód. Herbatniki pokrusz na drobno i wymieszaj z połową roztopionego masła i odrobiną wody. Wyłóż masę na dno formy i delikatnie ugnieć palcami tworząc niewielki rant. Tortownicę wstaw do lodówki.

Jajka ubij z cukrem na puch i dodaj 900 g twarogu ,a potem kolejno budyń w proszku i pozostałe roztopione masło. Wszystko razem wymieszaj . Masę serową podziel na 4 równe części najlepiej w miskach. Do jednej dodaj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę z mlekiem, do drugiej zmiksowana masę kajmakową, do trzeciej masę makową wymieszaną z łyżką mąki, do czwartej 100 g twarogu. Wszystkie masy delikatnie wymieszaj.

Na schłodzony spod w formie wykładaj:na środek, na przemian,porcję poszczególnych mas, po kolei,aż do wyczerpania składników. Sernik wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecz najpierw 20 minut, a następnie obniż temperaturę do 140 stopni Celsjusza i piecz 50 minut.

Wystudzić w uchylonym piekarniku. Ja zostawiłam sernik w piekarniku na całą noc

Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić, by napęczniała. Do rondelka włóż masę krówkową i wlej śmietankę. Włóż rondelek do większego naczynia z gorącą wodą i mieszaj w kąpieli wodnej, aż otrzymana masa będzie gładka, na koniec dodaj żelatynę i wymieszaj. Przestudzoną polewą polej sernik i udekoruj według uznania. U mnie pojawił się problem właśnie z dekoracją: jest niedziela i nie miałam kompletnie nic w domu co mogłoby nadawać się na jakąkolwiek dekorację .Na szczęście z pomocą przyszła mi moja przekąska, słomka ptysiowa cynamonowa , którą Sara pokruszyła na polewie tworząc chrupiącą i delikatną warstwę!

Sernik jest przepyszny ,wykwintny i mokry. Dodam tylko, że jeżeli robi go po raz czwarty 12-letnia dziewczynka o godzinie 23.00 to jest on prosty jak drut!




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !