poniedziałek, 8 lutego 2021

Śledzie z cebulą czerwoną koperkiem

 

śledź po kaszubsku, śledźna święta, wigilijny śledź, prosty przepis na śledzia,matjasy w zalewie, wigilijne potrawy,wigilia,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

Te śledzie to jedna z głównych przekąsek na świątecznym stole i nie tylko, ponieważ możesz je podawać na każdą wyjątkową okazję. 


Te pyszne śledzie z cebulką można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez obaw ,że się popsuje. Jest niezmiernie łatwy do wykonania , a czas, który mu poświęcimy , odwzajemni smakiem i niezwykłą elegancją. Śledź z cebulą czerwoną i koperkiem jest pyszny. Główne składniki to dobrej jakości śledź i czerwona cebula, koperek .

 

śledź po kaszubsku, śledźna święta, wigilijny śledź, prosty przepis na śledzia,matjasy w zalewie, wigilijne potrawy,wigilia,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

śledź po kaszubsku, śledźna święta, wigilijny śledź, prosty przepis na śledzia,matjasy w zalewie, wigilijne potrawy,wigilia,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

Składniki na dużą porcję:

- 800 g filetów śledziowych tzw. matjasów

- łyżka cukru

- 6 czerwonych cebul

- 2 łyżki oleju roślinnego

-2 łyżki octu balsamicznego

- łyżeczka pieprzu

- pęczek koperku

Dodatkowo olej by uzupełnić w pojemniku gdy skończymy układać je warstwowo.

Przygotuj matjasy. Przełóż do miski mocz w mleku około 2 godziny. Odlej mleko i wysusz śledzie papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w paski 2-3 centymetrowe.

Rozgrzej patelnię i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Cebuli nie można podsmażyć na złoto, ma się zeszklić, zmięknąć. Trochę to potrwa , ale ten krok jest bardzo ważny. Dodaj cukier, pieprz i ocet balsamiczny. Wymieszaj, duś na małym ogniu. Wyłącz.

 

Przygotuj słoik lub najlepiej płaskie naczynie z przykrywką i układaj na przemian warstwę cebuli i śledzi z koperkiem, cebuli i śledzi z koperkiem , aż wszystko się skończy. Lub jak wolisz włóż wszystko do jednej miski, wymieszaj delikatnie z siekanym drobno koperkiem i włóż do słoika.

Przykryj i przechowuj w lodowce nawet 10 dni. Najlepiej smakują przegryzione po 2 dniach.

śledź po kaszubsku, śledźna święta, wigilijny śledź, prosty przepis na śledzia,matjasy w zalewie, wigilijne potrawy,wigilia,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

śledź po kaszubsku, śledźna święta, wigilijny śledź, prosty przepis na śledzia,matjasy w zalewie, wigilijne potrawy,wigilia,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

śledź po kaszubsku, śledźna święta, wigilijny śledź, prosty przepis na śledzia,matjasy w zalewie, wigilijne potrawy,wigilia,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !