Biszkopt genueński
Biszkopt
genueński:
• 60
g niesolonego masła
• 4
jajka (ocieplone do temperatury pokojowej)
• 115
g cukru
• 115
g mąki
Przygotowanie:
Piekarnik
nagrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować
masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia.
Biszkopt
*: Masło roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem na sztywną
pianę, następnie wsypać przesianą mąkę wraz z kakao i
delikatnie wymieszać, starając się jak najmniej zmniejszyć
objętość piany. Wlać roztopione masło i ponownie delikatnie
wymieszać .
Ciasto
przelać do formy i piec w środkowej części piekarnika przez 20 -
25 minut .
Biszkopt
ostudzić, następnie wyjąć z formy i usunąć krążek z papieru.
Formę
umyć, zrobić krążek z folii aluminiowej, włożyć biszkopt
podzielony na 2 krążki.
Jeśli
posiadasz CC Major Kenwood, to sprawa ma się troszkę inaczej.
Składniki-
-300g
świeżych jaj- białko i żółtko
-30
g białek
-140
g cukru
-szczypta
soli
-170
g mąki
-70
g niesolonego,rozpuszczonego masła
Zamocuj
trzepaczkę,do misy Kenwood włóż jaja , białka, sól i
cukier.Ustaw temp. Na 60 C a predkość mieszania na 2.Po osiągnięciu
odpowiedniej temp. Ubijaj masę przez kolejne 5 min.Wyłącz
podgrzewanie, zwiększ prędkość mieszania do 6.Do czasu aż masa
będzie lekka i puszysta.Następnie domieszaj delikatnie mąkę i
dodaj po troszku roztopionego masła, powoli , aby nie uwolnić
powietrza z masy.Przełoż maśę do tortownicy i piecz jak wyżej.
Przed przekrojeniem biszkopta należy odczekać 24 godziny.
Na
skomponowanie ciasta, wystarczy
- 2 torebki galaretki truskawkowej
- wiśnie lub truskawki
- śmietana 30 % lub 36%
Galaretkę
rozpuścić w 400 ml wrzątku, dobrze wymieszać, schłodzić.
Następnie
wygładzić powierzchnię.
Wstawić
do lodówki do całkowitego stężenia.
Drugą
galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, wymieszać dokładnie.
Niesamowitość ... pyszność .... piękność :) ....
OdpowiedzUsuńi ciekawostka też: biszkopt z masłem (tłuszczem) - pierwszy raz chyba się z tym zetknęłam. Muszę wypróbować ... koniecznie!
Pozdrawiam serdecznie
Szkat
dziękuję Szkatułeczko!
Usuń