Biszkopt genueński




Biszkopt genueński:
60 g niesolonego masła
4 jajka (ocieplone do temperatury pokojowej)
115 g cukru
115 g mąki


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia.
Biszkopt *: Masło roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem na sztywną pianę, następnie wsypać przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać, starając się jak najmniej zmniejszyć objętość piany. Wlać roztopione masło i ponownie delikatnie wymieszać .
Ciasto przelać do formy i piec w środkowej części piekarnika przez 20 - 25 minut .
Biszkopt ostudzić, następnie wyjąć z formy i usunąć krążek z papieru.
Formę umyć, zrobić krążek z folii aluminiowej, włożyć biszkopt podzielony na 2 krążki.

Jeśli posiadasz CC Major Kenwood, to sprawa ma się troszkę inaczej.

Składniki-
-300g świeżych jaj- białko i żółtko
-30 g białek
-140 g cukru
-szczypta soli
-170 g mąki
-70 g niesolonego,rozpuszczonego masła



Zamocuj trzepaczkę,do misy Kenwood włóż jaja , białka, sól i cukier.Ustaw temp. Na 60 C a predkość mieszania na 2.Po osiągnięciu odpowiedniej temp. Ubijaj masę przez kolejne 5 min.Wyłącz podgrzewanie, zwiększ prędkość mieszania do 6.Do czasu aż masa będzie lekka i puszysta.Następnie domieszaj delikatnie mąkę i dodaj po troszku roztopionego masła, powoli , aby nie uwolnić powietrza z masy.Przełoż maśę do tortownicy i piecz jak wyżej. Przed przekrojeniem biszkopta należy odczekać 24 godziny.



Na skomponowanie ciasta, wystarczy
  • 2 torebki galaretki truskawkowej
  • wiśnie lub truskawki
  • śmietana 30 % lub 36%
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, dobrze wymieszać, schłodzić.
Ubić śmietanę na sztywno . Do śmietanki dolać płynną, lecz już schłodzoną galaretkę, zmiksować.

Poczekać około 5 minut, aż masa leciutko stężeje , wylać ją na biszkopt.

Następnie wygładzić powierzchnię.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Drugą galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, wymieszać dokładnie.


Na wierzchu pianki poukładać owoce (jeśli używacie mrożonych, poukładać zamrożone). Owoce zalać tężejącą lekko drugą galaretką i wstawić do lodówki na parę godzin.




Komentarze

  1. Niesamowitość ... pyszność .... piękność :) ....

    i ciekawostka też: biszkopt z masłem (tłuszczem) - pierwszy raz chyba się z tym zetknęłam. Muszę wypróbować ... koniecznie!

    Pozdrawiam serdecznie

    Szkat

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!