Fusilli z odrobiną Euforii


Oto klasyczny włoski obiad. Makaron z sosem pomidorowym rygorystycznie robionym w domu. Bazylia. Parmezan. Euforia!



Ale jako, że ostatnio jestem troszkę przygnębiona, postanowiłam lekko zmodyfikować klasykę i dać coś od siebie..a właściwie dać coś od Ziarenkowo.
W ramach współpracy z firmą, jak już wcześniej pisałam , otrzymałam fantastyczne mieszanki ziaren prażonych.
Dziś będzie euforyczny,nie bez przyczyny, poprawiający humor,makaron włoski. Włosi słyną z dobrego humoru, zdrowego jedzenia, energii, która aż dech zapiera... w Polsce tez możemy taka energię mieć, czasem trzeba sobie pomóc. Systematyczne spożywanie ziaren, zdrowy tryb życia, odpowiednie podejście do wszystkiego, mogą zmienić nas kompletnie. Ja właśnie próbuję...podjąć to wyzwanie.
Dlaczego wybrałam mieszankę Euforia?


Bo jest to specyficzna mieszanka. Już sama nazwa wskazuje że będzie się działo!
Bo to duża zawartość kwasów Omega -3 i Omega -6. zawieraja je ziarna KONOPI. Wspomagaja funkcjonowanie mózgu, dodaja energii. Będziemy mieć zdrową skórę, wosy, paznokcie. Konopie obfitują w wapń,potas,magnez oraz zawarty w niewielu pokarmach GLA czyli kwas gamma linolenowy. Jest on zbawienny dla osób cierpiących na egzemę, astmę oraz na zespół napięcia przedmiesiączkowego PMS- czyli coś dla mnie.
Mieszanka zawiera również słonecznik- a słonecznik to żelazo, potas,wapń i cynk, wit.A,E,D i wit. z grupy B.
Słonecznik zatroszczy się o nasze oczy,naszą trzustkę i skórę. Pestki dyni to bogactow kwasu foliowego,magnezu,cynku,fosforupotasu,miedzi i żelaza, obfituje w witaminy E,B1 i B2.

Ot dlaczego wybrałam dla włoskiego dania właśnie EUFORIĘ.


Sos do makaronu przygotowałam w domu.Tak jak robłam to na Sycylii przez klika ładnych lat.
Składniki
-kilka soczystych pomidorów
-1 papryka czerwona
-1papryka igołomska
-czosnek
-sół, oliwa z oliwek, listki bazylii

Wszystkie składniki włóż do garnka o grubym dnie, przykryj i duś do miękkości, następnie przetrzyj przez sito.


I sos pomidorowy gotowy! Dopraw pieprzem, cukrem jak wolisz, dolej oliwy , włóż kilka świeżych listków bazylii.


Ugotuj fusilii al dente, polej sosem, posyp parmezanem,udekoruj bazylią i posyp sobie Euforią- prażonymi ziarnami od Ziarenkowa. Konopie w połączeniu z sosem pomidorowych tak fajnie chrupią, a dynia i słonecznik dodają daniu bogactwa pod każdym względem.
Chcesz się unieść ponad wszystko?





Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!