Fusilli z odrobiną Euforii
Oto
klasyczny włoski obiad. Makaron z sosem pomidorowym rygorystycznie
robionym w domu. Bazylia. Parmezan. Euforia!
Ale
jako, że ostatnio jestem troszkę przygnębiona, postanowiłam lekko
zmodyfikować klasykę i dać coś od siebie..a właściwie dać coś
od Ziarenkowo.
W ramach współpracy z firmą, jak już wcześniej
pisałam , otrzymałam fantastyczne mieszanki ziaren prażonych.
Dziś
będzie euforyczny,nie bez przyczyny, poprawiający humor,makaron
włoski. Włosi słyną z dobrego humoru, zdrowego jedzenia, energii,
która aż dech zapiera... w Polsce tez możemy taka energię mieć,
czasem trzeba sobie pomóc. Systematyczne spożywanie ziaren, zdrowy
tryb życia, odpowiednie podejście do wszystkiego, mogą zmienić
nas kompletnie. Ja właśnie próbuję...podjąć to wyzwanie.
Dlaczego
wybrałam mieszankę Euforia?
Bo
jest to specyficzna mieszanka. Już sama nazwa wskazuje że będzie
się działo!
Bo
to duża zawartość kwasów Omega -3 i Omega -6. zawieraja je ziarna
KONOPI. Wspomagaja funkcjonowanie mózgu, dodaja energii. Będziemy
mieć zdrową skórę, wosy, paznokcie. Konopie obfitują w
wapń,potas,magnez oraz zawarty w niewielu pokarmach GLA czyli kwas
gamma linolenowy. Jest on zbawienny dla osób cierpiących na egzemę,
astmę oraz na zespół napięcia przedmiesiączkowego PMS- czyli coś
dla mnie.
Mieszanka
zawiera również słonecznik- a słonecznik to żelazo, potas,wapń
i cynk, wit.A,E,D i wit. z grupy B.
Słonecznik
zatroszczy się o nasze oczy,naszą trzustkę i skórę. Pestki dyni
to bogactow kwasu foliowego,magnezu,cynku,fosforupotasu,miedzi i
żelaza, obfituje w witaminy E,B1 i B2.
Ot
dlaczego wybrałam dla włoskiego dania właśnie EUFORIĘ.
Sos
do makaronu przygotowałam w domu.Tak jak robłam to na Sycylii przez
klika ładnych lat.
Składniki
-kilka
soczystych pomidorów
-1
papryka czerwona
-1papryka
igołomska
-czosnek
-sół,
oliwa z oliwek, listki bazylii
Wszystkie
składniki włóż do garnka o grubym dnie, przykryj i duś do
miękkości, następnie przetrzyj przez sito.
I sos pomidorowy gotowy!
Dopraw pieprzem, cukrem jak wolisz, dolej oliwy , włóż kilka
świeżych listków bazylii.
Ugotuj
fusilii al dente, polej sosem, posyp parmezanem,udekoruj bazylią i
posyp sobie Euforią- prażonymi ziarnami od Ziarenkowa. Konopie w
połączeniu z sosem pomidorowych tak fajnie chrupią, a dynia i
słonecznik dodają daniu bogactwa pod każdym względem.
Chcesz
się unieść ponad wszystko?
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!