Konkurs z makaronem Malma
O
MAMMA MIA ! GOŚCIE JADĄ !
i to
goście nie byle jacy !
Waszym
zadaniem jest ich ugościć. Jednym obiadem.
Jest
to małżeństwo bez dzieci, to bardzo ułatwia zadanie. Mąż i
żona. Kropka.
Macie
czas na zastanowienie się jaką potrawę , oczywiście makaronową
podalibyście Włochom na obiad. Taki według Was strzał w
dziesiątkę...Oczywiście są to Włosi przestraszeni wizją
schabowego z kapustą . Chcą jednak zjeść coś swojego, włoskiego,
makaronowego, ale według Waszej fantazji.
Wy
musicie wypaść jak najlepiej i podać im danie zrobione z makaronu,
które ich nie zawiedzie, które będzie im na pewno smakowało i
będą chcieli wrócić do Was raz jeszcze...Nie musi być skomplikowane, drogie. właśnie z tego słyną Włosi- z niewielkiej ilości dostępnych składników, zrobią wspaniały makaron.
Serdecznie
Was zatem zapraszam na konkurs z makaronami
MALMA!-per
l'amore della pasta!
Konkurs
trwa od dnia 31 lipca do godziny 23.59 dnia 24 sierpnia 2014
1/
Zrób włoskie danie z makaronu
2/
Zrób zdjęcie lub kilka zdjęć i wyślij na adres
zkuchnidokuchni@interia.pl
, z dopiskiem w temacie „Konkurs Malma” ,a w treści wiadomości
napisz nick z FB i jako kto mnie obserwujesz NA BLOGU, będzie mi łatwiej skojarzyć.
3/Proszę
o zamieszczenie przepisu TYLKO pod tym postem
4/Polub MNIE NA FB - KLIK!
oraz
N
A G R O D A
Dwa
zestawy makaronów Malma ,składające
się z 12 paczek różnego rodzaju makaronu każdy.
Regulamin
Konkursu-
1/
Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Kasia, właścicielka bloga
Z Kuchni Do Kuchni. Sponsorem nagród jest MALMA , natomiast wysyłką nagrody zajmie się agencja marketingowa http://synertime.pl/
Z Kuchni Do Kuchni. Sponsorem nagród jest MALMA , natomiast wysyłką nagrody zajmie się agencja marketingowa http://synertime.pl/
2/Dwóch
zwycięzców wybiera SPONSOR. Wyniki ogłaszam tutaj na blogu oraz na
fp Z Kuchni Do Kuchni w ciągu 3 dni od
zakończenia konkursu.
3/Możesz
zrobic dowolną ilość dań, a swoje propozycje fotograficzne
wysyłaj na adres zkuchnidokuchni@interia.pl
.
4/Przepisy
muszą być opisane nickiem lub imieniem , te anonimowe będę
usuwać.
5/Niezależnie
od ilości przesłanych zgłoszeń konkursowych, nagrodę można
wygrać tylko jedną.
6/Zgłoszony
przepis nie może być skopiowany z książki, strony internetowej,
czy też cudzego bloga(nie dotyczy jeśli jest to Wasz autorski
blog.Zaznaczcie to pod przepisem). Przepisy skopiowane, usuwam. To ma
być Wasz pomysł. Wasze wykonanie.
7/Na
fp Z Kuchni Do Kuchni na FB ,utworzę
specjalny album/galerię Waszych prac, przesłanie zdjęć jest
równoważne ze zgodą na ich publikację w galerii na FB i na blogu.
8/Zastrzegam
sobie możliwość przedłużenia konkursu.
9/Dodanie
zgłoszenia jest równoznaczne z akceptacją powyższego regulaminu.
Buon Appetito !
Witam ja poczęstowałabym Włoskich gości domowym Spaghetti :)
OdpowiedzUsuńskładniki:
250 g makaronu spaghetti
6 łyżek oliwy
1/2 kg mięsa mielonego ja użyłam wołowiny
4 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka pokrojonych pomidorów
pieprz sól do smaku
bazylia
przygotowanie :
Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut.
Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i bazylie. Wymieszać, dusić ok. 20 minut.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem. Spaghetti gotowe! Smacznego Zapraszam :)
Dziękuję za dodanie zgłoszenia konkursowego ! Pozdrawiam!
UsuńOto przepis MAKARON Z CUKINIĄ I PIETRUSZKĄ Z
OdpowiedzUsuńDOMOWEGO OGRÓDKA -gotujemy makaron, na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek i dodajemy
czosnek i cukinię pokrojoną w piórka,a następnie dodajemy przecier
pomidorowy(domowej roboty).
Na koniec makaron wrzucamy do sosu.Podajemy na
talerzach, ze świeżą pietruszką i posypany świeżo tartym parmezanem! Smacznego!
dziękuję za dodanie przepisu!
UsuńUwielbiam lasagne, a szpinak mam zawsze zamrożony, pozostałe składniki to podstawa, którą prawie każdy ma, a po rybkę można szybko skoczyć do pobliskiego sklepu :-) Pysznie i szybko :-) Potem tylko pieczenie i gotowe!
OdpowiedzUsuńLasagne ze szpinakiem i łososiem
1 opakowanie makaronu lasagne
800g surowego łososia
2 opakowania mrożonego szpinaku
500ml śmietanki uht
3 długie serki topione śmietankowe
masło
sól
pieprz
czosnek
60 g masła
4 czubate łyżki mąki
500 ml mleka
150 g żółtego ser
Sos szpinakowy: na patelnię wrzucamy odrobinę masła i podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy szpinak. Doprawiamy do smaku. Gdy szpinak się rozmrozi i trochę podsmaży, dodajemy śmietankę i pokrojony serek topiony. Całość dusimy, cały czas mieszając.
Sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, rozmieszamy z mąką i chwilę podsmażamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Łososia dzielimy na dwie części i kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku.
Dno lasagniery smarujemy połową sosu beszamelowego, aby makaron nie przywarł do naczynia. Następnie układamy warstwę obgotowanego makaronu lasagne, potem połowę sosu szpinakowego, na którym układamy kawałki łososia. Całość przykrywamy kolejnymi płatami lasagne, nieco dociskając. Powtarzamy nakładanie sosu szpinakowego, łososia i znów makaronu. Wierzch lasagne smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy pod przykryciem 30 minut w temperaturze 200st, a następnie zapiekamy ser bez przykrycia przez 10 minut.
Basia pani_misiowa@vp.pl
PS. Zdjęcie wysyłam na mail. Dzisiaj uraczyłam tą lasage rodzinę i przyjaciół - wszystkim smakowało :-)
Bardzo dziękuję za dodanie wpisu na konkurs, już w galerii!
UsuńUwielbiam włoską kuchnię za jej prostotę, dbałość o jak najlepsze produkty i ten smak ....
OdpowiedzUsuńProponuję makaronową sałatkę ze szparagami
Makaronowa sałatka ze szparagami
SKŁADNIKI :
główki szparagów ( z 1 pęczka lub 1 słoik szapargów w zalewie)
1 szklanka makaronu penne ( objętość przed ugotowaniem)
100 g szynki szwarcwaldzkiej
2 jajka
garść rukoli
pomidorki koktajlowe
sól morska do smaku
pieprz ziołowy do smaku
oliwa z oliwek do skropienia sałatki
PRZYGOTOWANIE :
Gotujemy jajka ( 6-8 minut). Najlepiej aby nie były ugotowane całkiem na twardo. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w półplasterki.
Makaron gotujemy all dente w lekko posolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy i odkładamy do wystudzenia.
Umyte pomidorki kroimy na pół a szynkę dzielimy na mniejsze kawałki.
Szparagi gotujemy na parze do miękkości.
Do miseczki wkładamy makaron i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym. Dodajemy listki rukoli, pokrojone pomidorki i jajka, plasterki szynki i szparagi. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Pozdrawiam
ecco39@wp.pl
Bardzo dziekuję za dodanie przepisu do konkursu!
UsuńZnajomych z Włoch chciałabym podać coś z pogranicza dwóch kuchni, włoskiej i polskiej. Przygotowałabym tagiatelle z kurkami i polędwicą wołową.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1. makaron tagiatelle
2. 500 gram kurek
4. 400 gram polędwicy wołowej
5. czosnek
6. pietruszka
7. sól, pieprz
8. zioła: świeży tymianek i oregano
9. cebula ( jedna, średnia)
10. śmietana 18% ( 200 ml)
11. masło klarowane
Przygotowanie:
Na nierozgrzane masło wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i kilka ząbków czosnku ( wg. uznania), podgrzewamy, aż cebula i czosnek się przyrumienią.
Dodajemy opłukane kurki i smażymy ok 7 minut, tak, żeby kurki były al dente. Odkładamy kurki do miseczki i na tej samej patelni szybko podsmażamy polędwicę pokrojoną w nieduże, cienkie kawałki. Po 3-4 minutach dorzucamy z powrotem kurki i dodajemy świeże zioła, takie jak tymianek, oregano i pietruszkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Na sam koniec wlewamy śmietanę i po podgrzaniu wrzucamy makaron na patelnię. Na sam koniec posypujemy danie tartym parmezanem. Smacznego!
dziękuję bardzo za dodanie smacznego przepisu..pozdrawiam!
UsuńMakaron z tuńczykiem i pomidorami :) myślę że zadowoliłoby to podniebienie gości :)
OdpowiedzUsuńskładniki:
250 g makaronu rurki
2 puszki tuńczyk rozdrobniony w oleju
3 pomidory
sól i pierz do smaku oraz maggi
przygotowanie :
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzi. odcedzić. w misce wymieszać tuńczyka z pokrojonymi w kostkę pomidorami doprawić solą pieprzem i magą :) całość wymieszać z makaronem :) i Gotowe proste i smaczne :)
Bardzo dziękuję za przepis!
UsuńUraczę ich oddając hołd ich tradycyjnej potrawie.
OdpowiedzUsuńRodem z Italii Carbonara, wersja bez udziwniania...
Dlaczego taka nazwa? Bo carbonara, którą możemy zamówić w polskich restauracjach jest przeważnie zupełnie inna od tej prawdziwej, włoskiej. Śmietanowe sosy, powymyślane dodatki niewiele mają wspólnego z tą pierwotną. Ja mam ten przepis od kolegi, który przez jakiś czas mieszkała u zwykłej włoskiej rodziny i tam właśnie tak się jadło. Składniki spisałam tak mnie więcej, bo robię na oko. A tak jako ciekawostkę powiem, że spaghetti carbonara to nie jest jakieś wykwintne włoskie danie jakbym można czasem sądzić. Wręcz przeciwnie - to danie, które powstało w czasach ogromnej biedy, gdy łączyło się najprostsze składniki, jakie były pod ręką.
składniki:
boczek 100 g.
cebula 1 duża
makaron tagliatele 400 g.
3 jajka
2 łyżki śmietany 18%
parmezan (prawdziwy) 2 łyżki
sól
grubo mielony pieprz
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, ważne by ugotować al dente.
Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy wraz z posiekaną drobno cebulką.
Makaron wrzucamy na patelnię.
W międzyczasie w miseczce mieszamy jajka ze śmietaną i startym parmezanem, doprawiamy solą i grubo zmielonym pieprzem, całość mieszamy na gładką masę i wlewamy to wszystko na patelnię z makaronem i dodatkami. Mieszamy chwilę na ogniu, ale chwileczkę, ok. minutki, bo sos ma być gładki, a jak dłużej potrzymamy to jajko się zetnie i będzie jajecznica ;)
Bardzo dziękuję za przepis, pozdrawiam !
UsuńSpaghetti z bakłażanem,pomidorami i oliwkami z czosnkową nutą
OdpowiedzUsuń1 duży bakłażan lub dwa mniejsze
– 4 pomidory
– 4 ząbki czosnku
– po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
– 400 g makaronu
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
– 50 g parmezanu
- kilka zielonych oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Bakłażana pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki (wtedy się nie spali). Bakłażana lekko posól, odczekaj 10 minut i wypłucz.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek. Po chwili wrzuć bakłażana, a po około 5 minutach dodaj pokrojone pomidory i przyprawy. Duś około 10 minut.
W dużym garnku, w osolonej wodzie, ugotuj makaron, gdy będzie al dente, wymieszaj go z sosem (najlepiej na patelni). Podawaj z tartym parmezanem.
dziękuję serdecznie za dodanie wpisu!
UsuńTeraz coś dla grzybiarzy, którzy w sezonie (czyli teraz) zawsze mają kurki w domu, więc dla niespodziewanych gości będzie danie jak znalazł!
OdpowiedzUsuńPS. To kolejne danie przygotowane po raz pierwszy na Twój konkurs, które zagości na stałe w moim menu :-)
Penne z kurkami w śmietanie
2 szklanki makaronu penne
200g kurek
500ml śmietanki uht
1 cebula
1 łyżeczka mąki
sól
pieprz
papryka słodka
naturalne „warzywko” z suszonych warzyw
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na nim posiekaną cebulkę. Następnie zwiększamy ogień i wrzucamy umyte kurki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i „warzywkiem”. Smażymy cały czas mieszając – nie za długo, aby kurki nie stały się gumowate. Następnie zmniejszamy ogień i na patelnię wlewamy śmietankę i dodajemy łyżeczkę mąki. Dusimy do zgęstnienia sosu, cały czas mieszając. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z sosem. Podajemy ze świeżymi ziołami.
dziękuję bardzo za dodanie przepisu do konkursu !
UsuńMakaron z leczo :-)
OdpowiedzUsuń- 200 g fasolki szparagowej - u mnie żółta i zielona
- 2 papryki - czerowna i żółta
- 3 pomidory
- 150 g pieczarek
- 150 g kabanosów
- 1/2 koncentratu pomidorowego w słoiku
- szczypta chilli
- sól do smaku
- 1 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- opakowanie makaronu chifferi rigati
Do garnka wrzucamy fasolkę, paprykę pokrojoną w kostkę, pomidory pokrojone na kawałki, zalewamy to wszystko 1 szklanką wody. Zagotowujemy i dodajemy zioła suszone i sól oraz chilli. Na patelni podsmażamy pokrojone pieczarki i dodajemy do garnka. Gotujemy do miękkości. W tym czasie kabanosy podsmażamy lekko na suchej patelni i wrzucamy do garnka. Dodajemy na koniec koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy all dente, odcedzamy i dodajemy do leczo. Mieszamy i przekładamy na talerze. Dekorujemy świeżą bazylią.
dziękuję bardzo za dodanie przepisu do konkursu !
UsuńA może zapiekanka makaronowa z brokułem :)
OdpowiedzUsuńskładniki:
250 g makaron świderki
1 szt brokuł
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 średnie filety z piersi kurczaka
1 śmietana 12 %
20 dag ser żółty
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie
olej
przygotowanie :
makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. odcedzić :) Kurczaka pokroić w kostkę podsmażyć na oleju z dodatkiem przyprawy do kurczaka, brokuł ugotować w osolonej wodzie( odcedzić) kukurydzę także odcedzamy. Ze śmietany , soli , pieprzu i ziół prowansalskich robimy sos . składniki wszystkie mieszamy na brytwanie posypujemy startym żółtym serem. zapiekamy 20 min w 200 stopniach :) Smacznego ! szybko smacznie i tanio :) można podawać z ketchupem :)
dziękuję bardzo za dodanie przepisu do konkursu !
Usuń
OdpowiedzUsuńMakaron ze szpinakiem w sosie serowym z kawałkami piersi kurczaka i pomidorkami koktajlowymi
Dowolny MALMA ugotowac wg przepisu. Szpinak(u mnie mrozony) rozmrozic dodac przecisniety zabek czosnku przyprawic wegetą i dodac łyżke lub dwie śmietany. Piers z kurczaka pokroić w kostke polac magii i wrzucic do smazenia na patelnie. Przytować sos serowy wg przepisu na opakowaniu- u mnie jest to "sos serowy z brokułami" Krorr. Nałożyc makaron na talerz wyłożyć kurczaka, obok szpinak i polac to wszystko sosem. Przyozdobić polowkami lub ćwiarkami pomidorków koktajlowych i posypać to wszystko prazonymi pestkami słonecznika!
dziękuję za dodanie przepisu do konkursu!
UsuńII Danie Polsko-włoskie :)
OdpowiedzUsuńMakaron z kurczakiem i brokułami w sosie serowym
Dowolny ugotowac wg przepisu. Brokuł pokroić w różyczki i ugotować.Piers z kurczaka pokroić w kostke, przyprawic i wrzucic do smazenia na patelnie. Przytować sos serowy wg przepisu na opakowaniu- u mnie jest to "sos serowy z brokułami" Krorr. Nałożyc makaron na talerz wyłożyć kurczaka, obok brokuł i polac to wszystko sosem. Na koniec posypać z wierzchu prazonymi pestkami słonecznika!Smacznego :)
Dzięki!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńFusilli al torchio z brokułem i szynką parmeńską
OdpowiedzUsuńSmaczna, aromatyczna propozycja obiadowa z Włoch :)
200 g makarony Fusilli al torchio
1/2 brokuła
100 g szpinaku mrożonego w brykiecie
100g szynki parmeńskiej
sól, pieprz
ser a'la parmezan
Sposób przygotowania
Makaron ugotować al dente. Brokuła ugotować na półtwardo.
Szpinak rozmrozić na suchej patelni, dodać pokrojoną szynkę, podsmażyć, dodać pokrojonego w plastry brokuła. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (szynka jest słona). Wymieszać z makaronem. Jeszcze na patelni posypać serem, wymieszać.
Smacznego :)
Kasia M-S / czarrnaodkcuhni.cba.pl
Czosnkowy makaron z karczochami
OdpowiedzUsuńSzybko, smacznie i aromatycznie :)
Składniki
200 g ulubionego makaronu
2 pomidory
1 puszka tuńczyka
5 ząbków czosnku
5-6 karczochów z zalewy
oliwa z oliwek
sól, pieprz
świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania
Makaron ugotować al dente. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, osączonego tuńczyka, pokrojonego w półplasterki pomidora, sól, pieprz, 2-3 łyżki oliwy i dokładnie wymieszać.
Makaron przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć pokrojone w połówki karczochy i udekorować ziołami.
Smacznego :)
Kasia M-S / przepis pochodzi z mojej strony czarrnaodkuchni.cba.pl
Gdyby nagle powstała potrzeba stworzenia czegoś włoskiego, w dodatku szybkiego i pysznego, z pewnością byłby to nasz autorski przepis na makaron z ulubionymi dodatkami.
OdpowiedzUsuń1 opakowanie makaronu, najlepiej grube wstążki ale każdy się nada
1 czerwona cebula
5-8 plasterków dobrej szynki
pół słoika suszonych pomidorów
opakowanie serka mascarpone
parmezan do posypania
Do gotowania wrzucamy makaron a w tym czasie przygotowujemy sos. Kroimy w artystycznie nierówne części suszone pomidory, cebulę oraz szynkę w kostkę i podsmażamy na oleju z pomidorów zaczynając od cebulki przez szynkę a na koniec pomidory, kiedy będą usmażone dodajemy serek i mieszamy. Łączymy z makaronem, wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem.
Zdecydowanie jedno z naszych ulubionych dań:)
Ania K-G
anya_86@wp.pl
Włosi i makaron na obiad to niełatwa sprawa. Proponuję zapiekane muszle makaronowe w barwach Włoch. Danie lekko asekuracyjne, ale z fantazją ;)
OdpowiedzUsuńFarsz zielony - szpinak + ser z niebieską pleśnią. Wegetariański, gdyby się okazało, że nie jedzą mięsa
Farsz biały - pierś kurczaka + pieczarki + śmietana + cebula + mozarella. Farsz z lekko polskim akcentem, gdyby chcieli zaryzykować i oderwać się od typowo włoskich sosów
Farsz czerwony - klasyczne bolognese z mięsem mielonym. Dla Włochów, którzy świata poza swoją kuchnią nie widzą.
Zdjęcie wysłane na maila
Justyna M.
Włosi i makaron na obiad to niełatwa sprawa. Proponuję zapiekane muszle makaronowe w barwach Włoch. Danie lekko asekuracyjne, ale z fantazją ;)
OdpowiedzUsuńFarsz zielony - szpinak + ser z niebieską pleśnią. Wegetariański, gdyby się okazało, że nie jedzą mięsa
Farsz biały - pierś kurczaka + pieczarki + śmietana + cebula + mozarella. Farsz z lekko polskim akcentem, gdyby chcieli zaryzykować i oderwać się od typowo włoskich sosów
Farsz czerwony - klasyczne bolognese z mięsem mielonym. Dla Włochów, którzy świata poza swoją kuchnią nie widzą.
Zdjęcie wysłane na maila
Justyna M.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMakaron z pesto i brokułem
OdpowiedzUsuńskładniki:
250 g makaronu rurki
1 brokuł
3 łyżki pesto z rukoli i suszonych pomidorów
200 g sera, użyłam kwasowo-podpuszczkowego dojrzewającego w solance sera Aristides (można również użyć fety)
Makaron ugotować al'dente i przelać wodą, ja użyłam makaronu rurki ale może być każdy inny. Brokuła podzielić na różyczki i również ugotować al'dente, osączyć i wystudzić. Ser pokroić w kostkę. Następnie ugotowany makaron wymieszać z pesto. Do makaronu wymieszanego z pesto dodać pokrojony ser i różyczki ugotowanego brokuła. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać.
Makaron z cukinią w sosie śmietanowym
OdpowiedzUsuńskładniki:
250 g makaronu, użyłam tasiemki
2 nieduże cukinie, użyłam żółtej i zielonej
150 ml śmietanki 30%
sól z pieprzem
20 g sera cheddar
kolorowy pieprz
olej do smażenia
Makaron ugotować al'dente i przelać zimną wodą. Cukinie umyć, odkroić końce, usunąć miąższ z nasionami i pokroić razem ze skórką w kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i dodać cukinię. Smażyć aż cukinia zmięknie ale nadal będzie chrupka. Dodać słodką śmietankę, starty ser, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilkę jeszcze dusić aby smaki sie wymieszały. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Nałożyć na talerze, na wierzchu oprószyć kolorowym pieprzem i podawać.
Makaron z suszonymi pomidorami i bazylią
OdpowiedzUsuńskładniki:
250 g makaronu rurki
1 opakowanie mozzarelli małe kulki
200 g pomidorków cherry
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
kilka listków bazylii
1 łyżka przyprawy Kamis -suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Makaron ugotować al'dente, osączyć i przestudzić. Małe mozzarelle przekroić na pół. Pomidorki cherry przekroić na połówki lub jeśli większe na ćwiartki. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Listki bazylii drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Całość skropić zalewą z pomidorków lub oliwą i jeszcze raz wymieszać. I podawać udekorowane listkiem bazylii.Smacznego:)
Pastani na zielono : (4 osoby)
OdpowiedzUsuńSkładniki :
1 opakowanie makaronu pastani
1 świeży brokuł
1 kalarepa
4 brykiety szpinaku
garść żółtej fasolki szparagowej
250 ml jogurtu naturalnego
pieprz, zioła prowansalskie
Makaron gotujemy al dente. Brokuł dzielimy na małe różyczki i blanszujemy w lekko osolonej wodzie, fasolkę szparagową kroimy w słupki ok. 3-4 cm i gotujemy do miękkości.
Kalarepę również kroimy w słupki i przekładamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, dusimy na delikatnym ogniu. Teraz przekładamy brokuły i fasolkę, i jeszcze lekko razem dusimy. Zalewamy wszystko jogurtem i doprawiamy ziołami oraz pieprzem. Jeśli jogurt zważy się, to nie ma problemu, możecie delikatnie zagęścić go mąką rozrobioną w wodzie. Całość mieszamy z makaronem tak, żeby sos dobrze okleił makaron. Gotowe :)
Makaron kolanka z sosem pomidorowym : (4 osoby)
OdpowiedzUsuńSkładniki :
1 opakowanie makaronu kolanka
1 koncentrat pomidorowy
1/2 kostki bulionu warzywnego
100 g jogurtu
pieprz
sól
oregano
bazylia
ser żółty
Makaron gotujemy al dente.
W tym czasie do rondla wlewamy 1/2 litra wody, dodajemy pół kostki bulionu warzywnego i zagotowujemy wodę. Jak woda zagotuje się, wtedy dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dosypujemy sporo oregano i bazylii, zmniejszamy ogień i dodajemy pieprzu. Teraz 100 g jogurtu (2 łyżki) musimy rozmieszać z dwoma łyżkami mąki, możemy dolać trochę gorącego sosu, aby zahartować jogurt. Zwróćcie uwagę, aby nie było żadnych grudek, wtedy powoli wlewamy do sosu i mieszamy. Musicie zrobić to na wyczucie, żeby sos nie zgęstniał zbyt mocno, bo będziecie mieli raczej klej stolarski niż dobry sos. Tak więc uwaga przy dodawaniu jogurtu z mąką. Jak już wszystko uda się super :) czekamy, aż się sos zagotuje. Wtedy próbujemy czy nie należy dodać pieprzu lub soli i gotowe :)
Makaron po ugotowaniu możemy przelać wodą, ale nie koniecznie. My odcedzamy i wrzucamy do garnka, i przelewamy oliwą z oliwek. A na makaron wlewamy nasz sos i dobrze mieszamy, makaron ma nieco pływać w sosie. Chodzi o to, aby dobrze wypełnił kolanka :)
Teraz przekładamy na głęboki talerz i posypujemy tartym żółtym serem :)
Spaghetti z rukolą i porem: (4 osoby)
OdpowiedzUsuńSkładniki :
1 makaron spaghetti
1/2 opakowania rukoli
1 por
2 ząbki czosnku
2 buraki
pieprz, sól
słodka śmietanka do sosów
oliwa z oliwek
Makaron gotujemy al dente z dwoma burakami, aby uzyskać różowy kolor. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy odrobiną oliwy z oliwek.
Por myjemy i kroimy w drobną kostkę, rukolę oczyszczamy z ogonków i również dobrze płuczemy pod bieżącą wodą.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 4 łyżek i dodajemy por, który blanszujemy. Teraz wlewamy słodką śmietankę i dusimy, aż lekko zgęstnieje. W tym momencie dodajemy przeciśnięty czosnek i rukolę. Zmniejszamy maksymalnie ogień i doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i wyłączamy ogień. Sos wlewamy do makaronu i dobrze wszystko mieszamy tak, aby sos okleił makaron.
Prosty i bardzo smaczny szybki obiad. Mamy nadzieję, że będzie Wam smakowało.
Dzisiejsze menu : Fusilli z cukinią (4 osoby)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
opakowanie makaronu świderki
1 młoda cukinia
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki kukurydzy z puszki
szczypior
cebula
mały jogurt naturalny
oliwa z oliwek
przyprawy: pieprz, estragon, sos sojowy, świeża papryka chili (mała)
Makaron ugotować w osolonej wodzie „al dente”. Cukinię umyć i pokroić w cienkie pół plasterki wraz ze skórką. Czosnek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Cukinię i cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie do miękkości , posypać estragonem, dodać pokrojony szczypior, czosnek i kukurydzę. Wlać jogurt, posypać świeżo zmielonym pieprzem, skropić sosem sojowym, zamieszać, chwilę dusić. Wymieszać z makaronem, posypać drobno pokrojoną papryczką chili. Jako opcję możecie posypać żółtym serem i chwilę zapiec w piekarniku.
Tagliatelle z kurkami (4 osoby)
OdpowiedzUsuńSkładniki :
1 opakowanie kurek lub tyle samo nazbieranych własnoręcznie.
1 duża cebula
250 gram śmietany słodkiej (max. 18%)
1 opakowanie makaronu tagliatelle
sól, pieprz, oliwa z oliwek
Nastawiamy osoloną wodę na makaron, a w tym czasie oczyszczamy kurki, kroimy cebulę w grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła.
Po 2-3 min. dodajemy oczyszczone kurki i również dusimy ok. 2 min.
Teraz wlewamy całą słodką śmietanę i dusimy, aż śmietana zgęstnieje. Dodajemy sól do smaku i świeżo mielony pieprz. Mieszamy i zmniejszamy ogień do minimum.
Makaron ugotowany przelewamy lekko wodą, ale nie koniecznie. Są dwie szkoły, więc jak wolicie.
Na pewno ważne jest polanie makaronu oliwą z oliwek. Nadaje ona piękny zapach i dodatkowy smak. Przekładamy makaron do patelni z kurkami, wszystko mieszamy i wyłączamy ogień.
Podajemy w głębokich talerzach.
Spaghetti z ziołami i pomidorami w jogurcie. (4 osoby)
OdpowiedzUsuńSkładniki :
1/2 paczki spaghetti
3 duże pomidory
1/2 cebuli
5 łyżek oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
1 ząbek czosnku
roszponka
Gotujemy makaron al dente. W czasie kiedy makaron się gotuje, kroimy pomidory, najlepiej nieregularnie. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i odrobinę soli, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
Makaron al dente przelewamy wodą, aby powstrzymać proces gotowania. Odstawiamy, a na dużej patelni na małym ogniu rozgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek i wsypujemy sporą ilość ziół i jeden przeciśnięty ząbek czosnku . Delikatnie przesmażamy tak, aby czosnek jedynie zeszklił się. Dodajemy makaron i wszystko mieszamy, aby zioła z czosnkiem pokryły makaron. Wyłączamy gaz.
Makaron kładziemy na talerz i na niego wykładamy pomidory z jogurtem. Posypujemy listkami roszponki lub szczypiorkiem.
Smacznego :)
Całość pracy nie zajmie Wam więcej niż 20 min., i uciekamy z kuchni rozkoszować się pysznym orzeźwiającym daniem.
Makaron ze szpinakiem (4-5 osób)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
opakowanie makaronu penne
świeży szpinak
puszka pomidorów krojonych
1 cebula
1-2 ząbki czosnku (wg uznania)
oliwa z oliwek
przyprawy: tymianek, pieprz, zioła prowansalskie
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie „al dente”, odcedzić. Można przelać zimną wodą.
Szpinak umyć, odciąć łodyżki. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić 10 minut. Dodać nie pokrojony szpinak oraz przyprawy. Dusić jeszcze 5 minut. Wymieszać z makaronem, można posypać tartym żółtym serem.
Serwować z białym schłodzonym winem wytrawnym, np. Chardonnay, Sauvignon Blanc.
Uwielbiamy makaron i kuchnię włoską , więc proponuję kurczaka w szpinaku z makaronem :
OdpowiedzUsuńpołowa sporej piersi z kurczaka
łyżka ulubionej przyprawy do kurczaka
makaron razowy u mnie rurka , około 20 dag
5 kostek mrożonego szpinaku
olej
sól czosnkowa lub sól, suszona natka pietruszki i czosnek w granulkach ( wg smaku)
Imbir 2 szczypty ( wg smaku)
pół łyżeczki pieprzu cytrynowego ( wg smaku)
około 100 ml śmietanki 30%
Mięso z piersi kurczaka myję i osuszam, następnie kroję w kostkę i mieszam z olejem i przyprawą.
W między czasie gotuję makaron odcedzam.
Szpinak duszę w małej ilości wody ( 150 ml) około10 minut, przyprawiam go solą czosnkową, w tym czasie obsmażam kurczaka w woku. Jak się ładnie przyrumieni dodaję podduszony szpinak. Przyprawiam imbirem i pieprzem cytrynowym, duszę całość chwilę , po czym wlewam śmietankę, duszę jakieś 5 minut i gotowe.
Makaron można dodać do sosu i całość zmieszać, ale bardziej apetycznie wygląda podany obok mięsa i sosu:)
Kolejna propozycja to makaronowe placuszki, są przepyszne ;)
OdpowiedzUsuń8 łyżek ugotowanego makaronu kokardki
4 plasterki sera żółtego
4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej lub innej wędzonej
łyżka posiekanej, zielonej cebulki
2 małe jajka lub 1 duże
łyżka skrobi lub mąki
sól czosnkowa wg smaku
łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
olej do smażenia
sos czosnkowy i ketchup jako dodatek
Makaron ( można wykorzystać nadwyżkę po obiadową ) wsypuję do miski . Szynkę i ser żółty kroję w paseczki, następnie w kostki , dodaję do makaronu. W garnuszka roztrzepuję jajka, dodaję skrobię, mieszam, przelewam do miski z makaronem, dodaję posiekaną cebulkę i przyprawy. Całość mieszam , nabieram porcje łyżką i smażę placuszki. Podaję z sosem czosnkowym i ketchupem.
Podam jeszcze Spaghetti z sosem z wędzonej makreli i mascarpone
OdpowiedzUsuń500 g makaronu spaghetti
2 makrele wędzone
Duża cebula
Masło około 100 g
300 ml śmietany 18 lub 12 %
150 g mascarpone
50 ml wody
Pieprz mielony łyżeczka lub wg smaku
Chili wg smaku
Papryka słodka 1 łyżeczka
Makron gotuje al.dente, hartuję i odcedzam. Cebule obieram i kroję w piórka, można w kostkę.
Makrele obieram z ości i skóry. W miseczce łączę serek i śmietaną.
W większym rondlu rozpuszczam masło, i przesmażam na nim cebulę, jak zmięknie dodaję rozmieszaną śmietanę z serkiem . Chwilę gotuję i dodaję makrelę. Podlewam gorącą wodą ( około 100 ml) Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem, papryką słodką i chilli. Mieszam , jeszcze chwilę trzymam na „gazie” i dodaję makaron. Łączę go z sosem i od razu podaję.
Ostatnia propozycja, bo nie skończę :) Spaghetti ze szpinakiem
OdpowiedzUsuń50 dag spaghetti
10 dag świeżego szpinaku
10 dag serek topiony cheddar
250 ml chudego mleka
100 ml śmietanki 30%
pieprz biały mielony wg smaku
imbir wg smaku
pieprz cytrynowy wg smaku
sól morska mielona do smaku
Szpinak przepłukuję pod bieżącą wodę i odstawiam aby odciekła z niego woda. Następnie drobno kroję.
Makaron gotuję na pół twardo.
W szerokim rondlu rozgrzewam mleko i rozpuszczam w nim serek topiony, dodaję posiekany szpinak i przyprawy, duszę chwilę i dolewam śmietankę, doprawiam do smaku solą. Ugotowany makaron odcedzam i dodaję do sosu, mieszam całość i podaję .