Grillowane bakłażany , w occie i w oleju
Pokażę
Wam jak oswoić bakłażana i jak zrobić z niego rewelacyjną
przekąskę.
Bakłażan ma różne nazwy - gruszka miłosna, oberżyna, jajko krzewiaste. I jest go kilka rodzajów od takiego fioletowego jak wyżej... po tego znanego powszechnie ciemnego jajowatego. Taki marynowany bakłażan smakuje trochę jak nasz grzyb marynowany. Ale mimo wszystko, nie tak samo. Jadają go Włosi do swoich panini, lub do mięsiwa z grilla...Bakłażana można spotakć we Włoszech wszędzie tam gdzie podawane jest bardzo tłuste mięso,np.baranina.Warto aby zagościł również na naszych stołach, gdyż smak jest niepowtarzalny, oryginalny .
Bakłażan ma różne nazwy - gruszka miłosna, oberżyna, jajko krzewiaste. I jest go kilka rodzajów od takiego fioletowego jak wyżej... po tego znanego powszechnie ciemnego jajowatego. Taki marynowany bakłażan smakuje trochę jak nasz grzyb marynowany. Ale mimo wszystko, nie tak samo. Jadają go Włosi do swoich panini, lub do mięsiwa z grilla...Bakłażana można spotakć we Włoszech wszędzie tam gdzie podawane jest bardzo tłuste mięso,np.baranina.Warto aby zagościł również na naszych stołach, gdyż smak jest niepowtarzalny, oryginalny .
Składniki
-bakłażany
-olej
-ocet
spirytusowy 10% Jamar
-liście
bazylii
-czosnek
-dużo
-sól
Umyj
bakłażany,dobrze je wytrzyj i pokrój w plastry grubości około
pół centymetra. Wez patelnie do grillowania, lub przygotuj grila.
Rozgrzej patelnie dość dobrze, i posyp dno odrobinką soli.
Grilluj
plastry bakłażana z jednej i drugiej strony. Odkładaj na bok na
talerz i griluj dopóki wszystkich plastrów nie skończysz. Za
każdym razem gdy ściągasz porcje bakłażanów z patelni, znów
posyp ją solą, to zapobiegnie przyczepianiu się bakłażanów do
niej.
Butelkę
octu Jamar 10% doprowadz do wrzenia, razem z trzema łyżkami soli.
Włóż do zalewy bakłażany i gotuj delikatnie przez 5
minut.Następnie odcedz bakłażany i odczekaj aż przestygną by się
nie poparzyć. Każdy plaster bakłażana, nad zlewem , włóż
między dłonie i ściskaj dośc mocno w celu usunięcia nadmiaru
zalewy octowej.Odcisnięte plastry bakłażana odkladaj na czysta
ściereczkę bądz obrus, najlepiej jak to zrobisz na balkonie, wtedy
zapach octu wywietrzeje. Chodzi również o to , by bakłażany
szybciej wyschły na slońcu.Odczekaj cały
dzień.
Międzyczasie przygotuj czosnek. Obierz i pokrój go na kawałeczki, jeśli chcesz dodaj oregano, ja nie dodałam, gdyż dodałam dużo liści bazylii.
Następnie przygotuj pojemniki na żywność bądz słoiki. Ja
zrobiłam w pojemniku by było widać jak się to po kolei robi, w
słoiku nic nie byłoby widać. Male można też bakłażana wcisnąć
w słoiki.
Ułóż
na dnie bakłażany, dodaj czosnek, bazylię , przykryj bakłażanami,
żeby nachodziły lekko na siebie, znów czosnek i bazylię i tak w
kółko.
Następnie dolej oleju bądz oliwy z oliwek, zależy co
lubisz i lekko dociśnij bakłażany widelcem tak, by uwolnic z nich
powietrze, które dostało się między warstwy. Odczekaj około
dwóch godzin , a następnie dolej oliwy lub oleju tak, by całkowicie
pokrył bakłażany.
Zamknij
wieczko i odłoż w chłodne miejsce do przegryzienia. Nie
pasteryzuje się tego typu przetworów, gdyż we Włoszech można je
robić na bieżąco...
Tak przyrządzone bakłażany mogą leżeć od
trzech do czterech tygodni. Za każdym razem, gdy będziesz wybierał
plastry bakłażana aby ubogacić nimi swoje menu mięsne, grillowane
itd. sprawdzaj poziom oleju, gdyż olej ma całkowicie pokrywać
bakłażany. W razie potrzeby dolewaj oliwy lub oleju do bakłażanów.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!