Pizza farmerska



Pizza to popularna,tradycyjna włoska potrawa, nad którą przez lata „znęcały się” koncerny spożywcze „udoskonalając ją” coraz dziwniejszymi dodatkami.



Chociaż proste, klasyczne pizze są uznawane za najlepsze,eksperymentowanie z dodatkami daje wiele radości i nie należy się tego bać!
No to zrobimy wobec tego farmerską pizzę..

Dlaczego farmerska ta pizza?
Bo składniki typowo farmerskie są.



-ogórek kiszony
-pierś z kurczaka wędzona, mielona
-soczyste pomidory pokrojone w talarki
-ketchup
-oliwa z oliwek
-cebula
-oscypek wędzony lub inny ser wędzony
-prażone ziarna od Ziarenkowo Słoneczne Pola
-250 g mąki
-sól
-120 ml wody o temperaturze pokojowej
-1 łyżeczka suchych drożdży

Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do mąki, dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy i wyrób ciasto . Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w chłodzie.Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 2 części.


Rozgrzej piekarnik do 230 stopni, uformuj rekami pizzę, lub zrób ją w formie do tarty po prostu. Uprzednio wyłoż formę papierem do pieczenia. Podziub ciasto widelcem, posmaruj oliwą z oliwek, i połłóż na wierzch pokrojone w plastry pomidory, a na nie mieloną pierś z kurczaka, cebulę pokrojona w pióra i ogórek w talarki.Na wierzch trochę ketchupu, ser zmielony lub starty i do piekarnika.
Po około 15 minutach pizza powinna być gotowa.
Można ją zjeśc klasycznie ...lub z ziarnami!


 Posyp pizzę ziarnami i podaj z plastrami pomidorów i listkami bazylii, nie pożałujesz!
Ja podałam ją gościowi w ten sposób i gość zachwycony był!

Zamiast pomidorów w plasterkach na pizzę można położyć sos pomidorowy. Ale to już nie farmerska będzie...




Komentarze

  1. Podoba mi się pizza z takimi dodatkami!! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...to akurat znalazlam w lodówce i w...sloju z ogórkami . Na pizzę moża wszystko doslownie, jak widziałam co Włosi w doamach pakuja na pizzę...to szacunek!Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!