Pizza farmerska
Pizza
to popularna,tradycyjna włoska potrawa, nad którą przez lata
„znęcały się” koncerny spożywcze „udoskonalając ją”
coraz dziwniejszymi dodatkami.
Chociaż
proste, klasyczne pizze są uznawane za najlepsze,eksperymentowanie z
dodatkami daje wiele radości i nie należy się tego bać!
No
to zrobimy wobec tego farmerską pizzę..
Dlaczego
farmerska ta pizza?
Bo
składniki typowo farmerskie są.
-ogórek
kiszony
-pierś
z kurczaka wędzona, mielona
-soczyste
pomidory pokrojone w talarki
-ketchup
-oliwa
z oliwek
-cebula
-oscypek
wędzony lub inny ser wędzony
-prażone
ziarna od Ziarenkowo Słoneczne Pola
-250
g mąki
-sól
-120
ml wody o temperaturze pokojowej
-1
łyżeczka suchych drożdży
Rozpuść
drożdże w wodzie i wlej do mąki, dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy
i wyrób ciasto . Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na
około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w
chłodzie.Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 2 części.
Rozgrzej
piekarnik do 230 stopni, uformuj rekami pizzę, lub zrób ją w
formie do tarty po prostu. Uprzednio wyłoż formę papierem do
pieczenia. Podziub ciasto widelcem, posmaruj oliwą z oliwek, i
połłóż na wierzch pokrojone w plastry pomidory, a na nie mieloną
pierś z kurczaka, cebulę pokrojona w pióra i ogórek w talarki.Na
wierzch trochę ketchupu, ser zmielony lub starty i do piekarnika.
Po
około 15 minutach pizza powinna być gotowa.
Można
ją zjeśc klasycznie ...lub z ziarnami!
Posyp pizzę ziarnami i
podaj z plastrami pomidorów i listkami bazylii, nie pożałujesz!
Ja
podałam ją gościowi w ten sposób i gość zachwycony był!
Zamiast
pomidorów w plasterkach na pizzę można położyć sos pomidorowy.
Ale to już nie farmerska będzie...
Podoba mi się pizza z takimi dodatkami!! :-)
OdpowiedzUsuń...to akurat znalazlam w lodówce i w...sloju z ogórkami . Na pizzę moża wszystko doslownie, jak widziałam co Włosi w doamach pakuja na pizzę...to szacunek!Pozdrawiam!
Usuń