Jabłka w cieście- najłatwiejszy placek z jabłkami
To
jest ciasto, które każdemu wyjdzie, ciasto na każdą okazję,
ciasto błyskawiczne i właściwie samo się robi.
Składniki
na ciasto
- 4 jaja całe
- szklanka cukru brązowego Diamant + do posypania
- cynamon
- pół margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- półtorej szklanki mąki, może nawet ciut więcej
- jabłka pokrojone na cząstki.
Składniki
na polewę
- 1/3 kostki margaryny
- łyżka kopiasta kakao
- łyżka wody
- 3-4 łyżki cukru
Rozgrzej
piekarnik do 200 stopni.
Jaja
utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę z proszkiem do
pieczenia i roztopioną margarynę- chłodną, ale nie musi być
zimna. Zmiksuj by połączyć w całość.
Okrągłą
tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę. Posyp
delikatnie po wierzchu brązowym cukrem Diamant, poukładaj jabłka.
Posyp je delikatnie cynamonem i znów cukrem.
Piecz
około 35-40 minut w temperaturze 180-190 stopni– sprawdzaj od czsu
do czasu.
Wyłącz
piekarnik, wyciagnij ciasto i przewróć do góry nogami aby
wystygło. W tym wypadku spód ciasta jest wierzchem, gdyż jabłka
które opadły , teraz będą u góry.
Posyp
cukrem pudrem ,ale wtedy kiedy będzie zimny już u góry.
Przygotuj
polewę. Roztop margarynę i dodaj pozostałe składniki, mieszaj do
powstania gęstej aksamitnej polewy. Gorącą zrób ładne maziaje
na placku.
Smacznego
!
Dziubnęłabym !
OdpowiedzUsuńdziubaj proszę!
Usuń